Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
13:50
D. P. - Vesti A

Srbin Darko Jurišić, kandidat SPOe: Rešavamo životne probleme građana

Na predstojećim saveznim izborima Darko Jurišić, iz Trauna kod Linca, kandidat je Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) na predstojećim parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedelju.

D. Pašić
Najbolji program: Darko Jurišić i Kristijan Kern

Jurišić je veoma aktivan u radu naših udruženja, ne samo u Gornjoj Austriji, nego u celoj državi, jer se nalazi na mestu predsednika Saveza Srba Austrije, s tim što mu mandat osporava bivše rukovodstvo krovne organizacije. S druge strane uvažavaju ga partijske kolege na čelu sa gradonačelenikom Linca Klausom Lugerom, predsednikom stranke u Gornjoj Austriji.

Sigurno je veliko priznanje za Vas i za srpsku zajednicu u Gornjoj Austriji što ste kandidat socijalista na saveznom nivou. Na kom mestu se nalazite?

- Ja sam na saveznoj listi (Bundesliste ) Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe), broj 79. Mislim da je ovo tek početak okretanja Socijaldemokratske partije prema srpskoj zajednici, koja je veoma brojna. Ovo je podstrek za budućnost da Srbi budu aktivniji i da bude daleko više srpskih predsatvnika u političkom životu Austrije.

Da se ne stidimo imena

Gde i u kojoj oblasti vidite mogućnost poboljšanja života građana?
- Za našu zajednicu pre svega u radničkom sektoru. Svako od nas je sigurno poželeo bolje radno mesto, ali se nije usudio da konkuriše zbog svog imena ili porekla. Takođe u obrazovanju jer malo naše dece ili omladine završava više škole. Mislim da tu još mnogo toga može da se poboljša.

Zar za partiju kakva je SPOe, nije bitno da prema nekim procenama 500.000 Srba u Austriji ima više predstavnika u politici kako na lokalnom tako i saveznom nivou?
- Itekako je bitno i mislim da je ovaj put SPOe jedina partija u Austriji koja je adekvatno pozicionirala i srpsku zajednicu. Pored mene na saveznoj listi nalazi se više ljudi srpskog porekla. U Gornjoj Austriji je tu Branko Novaković (Zentralbetriebsratsvorsitzender AKH Linz), u Tirolu Kristian Kovačević, u Beču Zlatko Barić i Kristina Radosavljević.

Šta možete poručiti potencijalnim biračima kao razlog da u nedelju zaokruže vaše ime odnosno vašu partiju?
- Za sve građane ove države je najvažnije da li mogu da obezbede dovoljno sredstava za svoj i život njihovih porodica, da li njihova deca imaju pravo i mogućnost na što kvalitetnije školovanje, da li imaju mogućnost da sebi obezbede što bolje zdravstveno osiguranje, da li naši roditelji koji su prvi došli u Austriju zaslužuju adekvatnu penziju, ali pre svega da li žele da žive u društvu u kom vladaju međusobno poštovanje i uvažavanje. Mislim da su upravo ovo brige 95 odsto građana Austrije, a da je Socijaldemokratska partija jedina stranka koja rešenje ovih problema ima u svom programu. Ako neko misli da lično zaslužujem njegov glas veoma mi je drago i zahvaljujem mu unapred ako zaokruži Darko Jurišić ili broj 79 na saveznoj listi.

Političari u srpskoj zajednici ali i u većini drugih, nisu omiljeni. Šta je najveći razlog vašeg bavljenja politikom?
- Mislim da taj odnos prema politici potiče iz naših matičnih država. Moj najveći razlog bio je da pokažem da i mi, takozvani Austrijanci migrantskog porekla, itekako želimo da bar malo utičemo na društveni i politički život ove države.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online