Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
01:13
Z. Mirković - Vesti A

Čuvar jezika i pisma

SPKD Prosvjeta donirala je knjige i programe Školici ćirilice u osnivanju u Salcburgu. Na sastanku, koji je organizovala Svetlana Stanković, generalni konzul Srbije u Salcburgu, susreli su se pedagozi, predstavnici srpskih salcburških klubova, SPC i SPKD Prosvjete.

Z. Mirković
Podržali dobru i važnu ideju

Tema je bila početak akcije pokretanja škole ćirilice, koju su započeli naši građani i Zajednica srpskih klubova u pokrajini Salcburg uz pomoć Generalnog konzulata i Srpske pravoslavne crkve.

Sastanku su prethodile brojne aktivnosti oko pripreme i organizacije ovog projekta u Salcburgu, a kontaktirani su mnogi partneri koji mogu podržati ovu dobru i važnu ideju.

Među onima koji mogu pomoći, kako je rekla Stankovićeva, važno mesto zauzima SPKD Prosvjeta u Austriji.

- Pre svega zbog višegodišnjeg uspešnog delovanja Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču, velikog iskustva Prosvjete u organizaciji i održanju projekata, pripremi programa i brojnih đaka, ali i velike želje da se takvi obrazovni programi prošire na celu Austriju i svuda gde postoji potreba za učenjem i očuvanjem srpskog jezika i pisma - objasnila je ona.

Predsednik Prosvjete, profesor Srđan Mijalković posebno je zahvalio konzulki Stanković na pozivu, ali i na velikom trudu i energiji koju ona ulaže u podršku našim građanima u Salcburgu i ostalim mestima njene nadležnosti, a naročito na inicijativi i brizi za razvoj ovog projekta.

U iscrpnom razgovoru Mijalković je sa prisutnima podelio iskustva u vezi sa radom, razvojem i strukturisanjem Prosvjetine škole, a potom je Nenadu Šulejiću, predsedniku Zajednice srpskih klubova Salcburga i generalnom konzulu Stanković predao donaciju u knjigama i radne programe škole SPKD Prosvjete, poželevši im veliki uspeh u radu.

Šulejić se zahvalio na donaciji, ali i na saradnji i stručnoj pomoći i istakao da prijateljska saradnja Prosvjete i Zajednice već postoji, da je dobro da se na ovaj način pojačava i da se raduje da će se tako i nastaviti.

Jerej Zoran Vrbaški, predstavnik SPC u Salcburgu je potvrdio da će Crkva, kao i do sada, na svaki način pomoći i učestvovati u ovom projektu, "jer je potreba našeg naroda, a naročito dece za svojim jezikom i identitetom velika".

Zahvalnost konzulu

Prisutni pedagozi, nastavnice i učiteljice pokazali su veliko interesovanje za učešće u projektu.
Svi učesnici sastanka zajednički su zahvalili konzulu Stankovićevoj na sjajnoj organizaciji, pripremi i lepom domaćinstvu sastanka, kao i svim aktivnostima oko Škole ćirilice, sa dogovorom da se uskoro ponovo sretnu na svečanom početku tog projekta.

Razgovaralo se i o lošem položaju srpskog jezika u Austriji, problemima zbog toga što naš maternji jezik nije priznat u ovoj zemlji, već se našim sunarodnicima nameće takozvani BKS (bošnjačko-hrvatsko-srpski) koji je politička konstrukcija izmišljena početkom devedesetih godina prošlog veka.

Time je, kako je konstatovano, veliki broj naših građana nezadovoljan, ne samo u Salcburgu i Beču, već i drugim mestima u kojima živi srpska dijaspora, što pokazuje da je krajnje vreme da projekti učenja srpskog jezika zažive i da se u njih više uključe i organi naše matice.

 

POVEZANE VESTI

AUSTRIJA Petarda Srbije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online