Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
19:11
D. Pašić - Vesti A

Molitva u zoru ispred hrama

U parohiji u Lincu, Vaskrs je dočekan u ranu zoru u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Uskršnja liturgija je služena u pet sati, ali u prelepo zdanje kraj Dunava i mnogo ranije pre početka bogosluženja su stizali vernici, tiho izbijajući iz mraka.

D. Pašić
Jutarnja liturgija: Hram je bio dupke pun

Oni su hitali ka desnom ćošku hrama gde su spuštali korpe sa ukrašenim vaskršnjim jajima, zauzimajući zatim mesto u redu za ispoved.

Neumorni sveštenik Dragan Mićić je u drugom delu ispovedao brojne parohijane, da bi tačno u 05.00 časova crkvena zvona najavila liturgiju i dolazak velikog praznika.

- Čini mi se da ove godine ima najviše vernika - prozborila je žena, tražeći mesto korpici na stolovima gde su vernici spuštali uskršnja jaja, kako bi na kraju liturgije bila osveštana.

Krenuli su zatim parohijani na čelu sa sveštenikom Mićićem i đakonima u obilazak hrama, zaustavili se ispred njegovih vrata gde je prota održao prvu molitvu, koja se služi pred zatvorenim vratima prvi put posle Velikog petka i Velike subote, u znak radosti vaskresenja oglašavaju prva zvona.

"Hristos vaskrese - Vaistinu vaskrese", pozdravljali su se brojni vernici između sebe ulazeći u hram posle prve molitve.

- Radost praznika je utoliko veća kada vidite ovoliki broj ljudi. Svima koji slave širom sveta želim puno pre svega zdravlja i sreće. Posle službe i osveštanja uskršnjih jaja sa suprugom hitam kući na porodični ručak sa decom i unucima. Porodica je na ovaj veliki praznik na prvom mestu - kazao nam je Radenko Vrhovac, uskoro penzioner, koji redovno dolazi na službe.

Vrvelo u porti

Vrvelo je posle liturgije i ispred i oko hrama. Grupa prijatelja Neđo, braća Slavko i Željko, Jovan, drugi Željko, Marko... takođe su se oprobali u jačini uskršnjih jaja:
- Deluje mi kao imate drvena - pokušavao je da opravda svoj "gubitak" Neđo, dobivši na kraju od prijatelja nazad nekoliko polupanih jaja.

Posle liturgije, kojoj su poseban ton dali članovi parohijskog hora, prota Mićić je pročitao poslanicu patrijarha Irineja. Brojni vernici su se zatim pričestili, a onda je sveštenik osveštao na hiljade jaja.

Kao i svake godine, crkvena opština Linc je za sve vernike koji su bili na liturgiji obezbedila uskršnje jaje.

- Hristos vaskrese - Vaistinu vaskrese. Red je da se vidimo čije je jače - čuli smo od dvojice vernika dok su se "nadmudrivali" ko će odneti pobedu.
Posle nekoliko sati službe brojni vernici su pohitali svojim kućama, okupljajući se oko porodične trpeze.

Aleksandra i Katarina

Među malobrojnom decom, sestre Aleksandra i Katarina Bogićević nisu skidale osmeh sa lica. One su posle pričešća, strpljeivo čekale da sveštenik počne da deli naforu i uskršnjih jaja.
- Nije im bilo teško da ustanu jer iako su još male, trudimo se da im dočaramo važnost praznika. Farbali smo jaja, a kada su videle da ih sveštenik deli njihovoj sreći nije bilo kraja - čuli smo od roditelja Verice i Miroljuba.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online