Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2018.
18:48
Z. Mirković - Vesti A

Mališani zvezde festivala

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča organizovalo je 5. festival folklora pod nazivom Mi smo deca vesela, koji je okupio više društava iz Austrije, Nemačke i Srbije. Uz domaćine su na festivalu učestvovala kulturno-umetnička društva "Vojvoda Janko Katić" iz Mladenovca, "Sveti Nikola" iz Ulma, Mladost iz Leberzdorfa, Zavičaj iz Tulna, "Karađorđe" iz Beča, "Bora Stanković" iz Beča, Dukat iz Trajskirhena i Kolo iz Feldkirha sa dečjim, pionirskim i omladinskim ansamblima - nešto više od 400 učesnika.

Prvi "mini" jubilej festivala obeležen je bogatim i dvojakim programom. Prvi kulturno-umetnički, sa mnoštvo folklornih koreografija za publiku, na šta su svi već navikli, ali i program za učesnike, na šta su u klubu posebno ponosni. Voditelj festivala i kulturno-umetničkog programa Aleksandar Pantić iz KSD Bambi ističe da je zadovoljan razvojem festivala.

Izložba i saveti

Posle radionice, crteži su doživeli svoju izložbu, pesme nastale u literarnoj radionici publici je pročitao Šterleman, a utiske sa tribine sa prisutnima je podelio specijalni gost Škabo, koji se zahvalio na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je bio deo priče koja je na njegovo iznenađenje na vrlo zavidnom nivou za uslove u dijaspori.

- Smatramo da je ideja da decu animiramo radionicama i tribinama od vitalnog značaja za dalji razvoj društva i zajednice pa smo u odnosu na prethodnu godinu, kada smo imali zabavni program za najmlađe sa Bambijevim animatorom Ivanom Pavlovićem, ove godine pored animacije sa Ivanom, za najmlađe goste obezbedili smo popularni face painting, a vredne Bambine su dečja lica oslikala poznatim zabavnim motivima - navodi Pantić.

On dodaje da je program za učesnike obogaćen likovnom radionicom, koju je predvodio Momir Marijoković (tehnika crtanja lica), literarnom radionicom, koju je predvodio Ivan Šterleman (opšta književnost, pisanje pesme na temu "sreća"), tribinom Priča dva vuka sa Boškom Ćirkovićem Škabom (Beogradski sindikat), folklornom diskusijom, na kojoj su umetnički rukovodioci razgovarali o aktuelnim temama i planovima - objašnjava Aleksandar Pantić.

Posle radionice, crteži su doživeli svoju izložbu, pesme nastale u literarnoj radionici publici je pročitao Šterleman, a utiske sa tribine sa prisutnima je podelio specijalni gost Škabo, koji se zahvalio na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je bio deo priče koja je na njegovo iznenađenje na vrlo zavidnom nivou za uslove u dijaspori.

Kulturno-umetnički program "nadgledali" su etnomuzikolog Jelena Simić i scenograf Milorad Samardžija, koju su na kraju umetničkim rukovodiocima podelili savete koji im mogu pomoći u radu u matičnim društvima.

Obrazujmo decu

- Iz godine u godinu nudimo sve više različitih aktivnosti. U gradu u kome živi veliki broj Srba, a ne postoji funkcionalni kulturni centar ili srpska gimnazija, kulturno-umetnička društva moraju da se fokusiraju na edukaciju svojih i članova drugih udruženja ili zajednica i svim svojim manifestacijama dodaju edukativni karakter. To je naša moralna obaveza i mi ćemo svu svoju snagu usmeriti da nam omladina bude obrazovana, ali ćemo činiti sve i da decu sačuvamo veselom - navodi Pantić.

Đurđija Marić-Milošević, predsednica kluba Mladost iz Leberzdorfa, ukazuje da je ovo društvo četvrti put na festivalu Bambija.

- Kao i prethodnih godina, sve je tako organizovano da su zvezde večeri bili mališani. Pored folklora, domaćini su za decu organizovali veoma lep i bogat program koji je obuhvatao i predstavu za decu, igre, razne zanimacije.

Prema rečima predsednice, festival je veoma dobro posećen, a neumorni domaćini su se potrudili da i ovog puta sve protekne u najboljem redu.
Mladost je na festivalu gostovala sa dečjim ansamblom koji je izveo koreografiju Igre iz okoline Gruže.

Orkestar

Folklorni program je otvorila nova sekcija domaćina, sekcija narodnih instrumenata (SNI Bambi), koja je premijerno izvela Odeno oro.
- Hvala našem orkestru što mladim igračima ulivaju sigurnost u igru. Hvala svim starijim igračima i članovima Bambija koji su prepešačili kilometre i pomogli da se ovaj festival izdvoji po svojim osobinama i organizaciji i koju su na kraju pokazali da se zajedničkim radom mogu ostvariti veliki planovi - naglasio je Pantić








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online