Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
06:44
Vesti A

Odgovor na kritike Saveta Evropske smotre folklora: Najbolji uslovi za najmanje novca

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske (SSFŠ), reagovao je na kritike i zamerke na račun organizatora Evropske folklorne smotre Srba dijaspore i regiona, koje je u proteklom vikend-izdanju "Vesti" izrekao Đorđe Milanović, jedan od osnivača Saveza Srba u Italiji i koordinator SSKUD Vidovdan iz Italije.

Lična arhiva
U Beogradu nismo zaradili ni dinar: Nenad Milenković

Milenković navodi da je Savet Evropske smotre tek prošle godine osnovao Upravni odbor (UO) Saveta.

Ideja je, prema njegovim rečima, bila da UO vodi Savet i da se na svakoj Smotri napravi proširen sastanak sa svim članovima. Savet je uveo prvi put i nagrade.

Do prošle godine Savet nije imao nikakva primanja, a kotizacija ide uvek domaćinu. Domaćin plaća i sve druge troškove (salu - dvoranu, ozvučenje, rasvetu, štampani materijal...).

- Tek ove godine smo uveli "članarinu" Saveta i da Savet, kao organizator, takođe dodeljuje nagrade. Što znači da je došlo do promena i želimo dosta stvari da promenimo - ukazuje Milenković.

On ističe da je honorar za žiri izglasan na proširenom sastanku Saveta, "i ne mogu da verujem da se živi u ubeđenju da će neko taj posao raditi bez materijalne nadoknade".

- Želeo bih da kažem nešto i o temi oko mesta održavanja Evropskih smotri. Sasvim je jasno zašto smo mi iz Švajcarske, kada smo bili domaćini, priredbu organizovali u Beogradu. Pitam se da li bi gospodin Milanović bio srećan kad bismo naplaćivali njegovim folklorašima 12 do 15 franaka za obrok ili pet franaka po flašici pića? Da li bi on plaćao najobičnije prenoćište u hotelu, daleko od gradskog središta, najmanje 50 franaka po osobi? Da li misli da smo u mogućnosti da pokrijemo najosnovnije troškove bez prodaje hrane i pića - pita se Milenković i dodaje da ne veruje da bi roditelji i folkloraši bili srećni sa takvim cenama.

Lična arhiva

"Preskočio" matični savez

- Smatram da gospodin Milanović jednostavno izjavljuje neke stvari, a nije u toku, nijednog trenutka nije pokušao da nas direktno kontaktira ili bilo šta u tom pravcu. Ako je želeo da skrene pažnju na sebe izabrao je pogrešan put. Pre svega, "preskočio" je Savez Srba Italije od kojih je mogao da dobije sve detaljne informacije. Nisam čovek od pisane reči, ali moram da napomenem da je velika neistina objavljena na stranicama vašeg lista i time samo dobila na značaju. S druge strane, "Vesti" su i dugogodišnji saradnici i medijski pokrovitelji Saveznih i Evropskih smotri pa verujemo da ste nam svojim pokroviteljstvom dali i legitimitet za dobro organizovane manifestacije - kaže Milenković.

- Težimo tome da svi učesnici Evropske smotre imaju najbolje uslove za najmanje novca, a napominjem da je SSFŠ od prve Smotre u Beogradu uplatio novac za SOS Dečje selo u Kraljevu i nismo zaradili nijedan franak, dinar ili evro - naglašava Milenković.

S druge strane, on smatra da su za svaku Evropsku smotru najvažniji dobri uslovi za nastup. To podrazumeva kvalitetnu salu, dovoljno veliku binu, ozvučenje... Sve drugo je po njemu manje važno, ali može po željama da se organizuje i planira.

- Mi smo, recimo, pre Smotre u Beogradu, svim društvima poslali kontakte tamošnjih agencija za organizovanje izleta, obilaska grada, poseta muzejima ili istorijskim zdanjima. Verujte mi na reč, interesovanje klubova je bilo skoro nikakvo, ali i za to ima objašnjenje - kaže Milenković.

- Većina folklornih udruženja zbog obaveza svojih članova, što školskih što poslovnih i privatnih, na Evropske smotre stiže u "pet do 12" i odmah posle proglašenja rezultata žure kući u države gde žive, i to se neće nikada promeniti - kaže na kraju obraćanja "Vestima" Nenad Milenković.

Iznesite svoje mišljenje

"Vesti" će u narednim danima dati priliku svima koji žele da govore na temu Evropske smotre folklora dijaspore i Srba regiona, ne samo funkcionerima, nego i samim folklorašima, jer smo uvereni da samo na taj način izuzetno značajna manifestacija može dobiti na kvalitetu i još većem ugledu. 

Ovim putem i pozivamo sve one koji žele da nam se jave i iznesu svoje mišljenje na naš mejl redakcija@frvesti.com

Molimo sve one koji nam se jave ovim povodom da pošalju i svoju fotografiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online