Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
18:22
Z. M. A

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo iz Beča i ove godine će se takmičiti na Evropskoj smotri srpskog folklora koja se odžava u Banjaluci. Na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji Jedinstvo se kvalifikovalo za Evropsku smotru osvojivši sedmo mesto.

Z. Mirković
 

KUD Jedinstvo - Beč

Inače klub Jedinstvo osnovan je 1970. i inicirao je osnivanje Zajednice srpskih klubova u Beču, ali i Saveza na nivou Austrije i pokrenuo je osnivanje fudbalske lige, ali i zajedničkih takmičenja, među kojima je i Smotra.

U svojoj dugoj istoriji klub je učestvovao u više navrata na Evropskoj smotri, a na austrijskoj je godinama zauzimao prva mesta.
U Banjaluci će Jedinstvo izvesti koreografiju "Napi mi se goste more" - slavski običaj iz okoline Bujanovca, koreografa Milorada Runje. Umetnički rukovodilac je Vladimir Mijucić.

Z. Mirković
 

KUD Opanak - Salcburg

Kulturno-umetničko društvo Opanak iz Salcburga osnovano je 10. marta 2010. Od tada pa do danas svi okupljeni u društvu, stekli su priznato i poznato ime u svetu kulture, kako među udruženjima, tako i kod raznih institucija. Oni kroz pesmu i igru predstavljaju i kulturna dobra i lepote naše zemlje, a veoma se ponose saradnjom s javnim servisima (naš RTS i Austrijska nacionalna televizija ORF) uz čiju su pomoć snimili reportažu o opanku i Volfangu Amadeusu Mocartu. Ovaj projekat je nosio naziv "Opanak u Mocartovom gradu".

Opanak ima 80 članova, koji su raspoređeni u četiri grupe u zavisnosti od uzrasta. Gostovali su u više evropskih zemalja i na brojnim festivalima, na primer u Pragu i San Remu. Učestvovali su na svim Smotrama u Austriji, u svim uzrastima i ostvarili odlične rezultate, a ove godine su osvojili srebrnu plaketu i specijalnu nagradu za najbolju novu koreografiju.
Na Evropskoj smotri u Banjaluci izvešće koreografiju "Beogradska posavina", Ljubomira Vujčina, u aranžmanu Milenka Martića, a folklor je pripremao umetnički rukovodilac Marko Arsić.

Z. Mirković
 

KUD Biseri Dransi

Kulturno-umetničko društvo Biseri iz Dransija osnovano je daleke 1976. godine kao sportski klub. Prijavljeno je 3. novembra 1978. godine pod imenom 25. maj. Pod uticajem okolnosti društvo je menjalo i ime i delatnost. Dopunska škola je redovno radila i okupljala veliki broj dece, a 1984. godine uprava kluba je odlučila da osnuje folklornu grupu. Tadašnja učiteljica dopunske škole gospođa Zorica Kamidžorac je u tome mnogo pomogla. Folklorna grupa pod novim imenom KUD Biseri je osnovana početkom oktobra 1984.

Bilo je dosta poteškoća da bi se opstalo među velikom masom folklornih ansambala koji su u to vreme postojali u Francuskoj. Menjali su se umetnički rukovodioci, menjale se generacije dece i mladih, a uspesi su bili sve veći. Izvođački ansambl učestvuje na regionalnim i Evropskim smotrama od 1996. Društvo danas ima više od 260 članova podeljenih u sedam folklornih i dve pevačke sekcije. U Banjaluci će izvesti "Igre i pesme iz Svrljiške kotline", koreografa Milorada Lonića. Predsednik Bisera je Aleksandra Milošević, umetnički rukovodilac Goran Jablanović.

Z. Mirković
 

SKSC Šumadija Hajlbron

U Hajlbronu gradu na jugu Nemačke, nedaleko od Štutgarta već 40 godina postoji SKSC Šumadija. U klupskim prostorijama sastaju se mladi i stariji koji žele da očuvaju tradiciju i kulturu i druže se sa zemljacima. Pored folklorne u klubu postoji i fudbalska sekcija. Folklorna sekcija SKSC Šumadija Hajlbron postoji od 1984. godine. Prvi ansambal Šumadije ima oko 30 aktivnih članova, a ukupno se folklorna sekcija sastoji od tri grupe. Šumadija je više puta osvajala zlatnu plaketu na smotrama u Nemačkoj i na evropskim takmičenjima.

Posle trogodišnje pauze ansambl se 2010. vratio na folklornu scenu i zablistao starim sjajem. Sada sa veoma mladom postavom i koreografijom "Vrazitu in Kobišnica" - Igre iz Negotina, ansambl Šumadija želi da se prikaže u što boljem izdanju na Evropskoj smotri u Banjaluci, gradu odakle potiče dosta igrača. Koreograf ove igre je Marko Ljubojević, a umetnički rukovodilac ansambla je Nikola Stanković.

Igrači ovog ansambla nisu samo iz Hajlbrona, nego i iz okolnih mesta, udaljenih i do 150 kilometara.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online