Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
19:19
E. V. A

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Kulturno-umetničko društvo "Knez Lazar" iz Gmundena u Austriji gotovo i da nije propustilo nijedno veće takmičenje folklora.

Vesti
KUD "Knez Lazar" - Gmunden

Evropska smotra u Banjaluci će biti deveto učešće na ovoj manifestaciji. Zapravo već su imali uspeha u Banjaluci jer su pre tri godine osvojili bronzanu plaketu. U Beču su iste godine i mlađi članovi KUD-a iz grada na obalama jezera Traunze na Dečjoj evropskoj smotri srebrnu plaketu.

Na austrijskim smotrama su do sada osvojili četiri srebrne i tri bronzane plakete u kategoriji izvođačkih ansambala. Društvo ima 180 članova, a u Banjaluci će se predstaviti koreografijom "Šic-mic Micika", igre okoline Niša čiji je autor Zvezdan Đurić. Umetnički rukovodilac kluba iz Gmundena je već godinama Dragiša - Gica Vasiljević.

Vesti
 

SNKSK Sloga - Štutgart

Srpsko-nemački kulturni i sportski klub Sloga, osnovan je 1978. u Štutgartu, ima oko 180 članova i učestvuje već godina na Evropskim smotrama. Trenutno se svi u klubu pripremaju za veliki jubilarni koncert koji će se održati 16. 12. 2018. u Štutgartu. Folklornu sekciju čine tri ansambla sa više od 80 igrača, a za njih se brinu dva umetnička rukovodioca.

Sloga Štutgart će se na ovogodišnjoj Evropskoj smotri u Banjaluci predstaviti sa koreografijom "Reče čiča da me ženi" - Koledarski običaji i igre iz okoline Niša. Autor koreografije je Milorad Runjo, a umetnički rukovodilac Srećko Sofranić.

Vesti
 

KUD "Sveti Sava" - Cug

Kulturno-umetničko društvo "Sveti Sava" iz Cuga u Švajcarskoj osnovano je 1982. godine kao sekcija Jugoslovenskog kluba Cug . Od 1990. godine društvo je promenilo ime u KUD "Sveti Sava". Činjenica da društvo postoji više decenija svrstava ga među najstarija u Švajcarskoj.

Nastupali su na raznim zabavama, folklorijadama naših udruženja i na gradskim manifestacijama u Cugu. Cilj društva je da neguje srpsku tradiciju i prenosi je svim generacijama u dijaspori.
U Banjaluci na Evropskoj smotri srpskog folklora KUD "Sveti Sava" iz Cuga će odigrati koreografiju "Igre iz Dimitrovgrada", koreografa Zvezdana Đurića, dok je autor muzičkog aranžmana Darko Ćitić, a umetnički rukovodilac Strahinja Nešović.

Vesti
 

SKU "Rastko" - Minhen

Srpsko kulturno udruženje "Rastko" iz Minhena, osnovano je 2007. godine. Udruženje ima 87 igrača podeljenih u tri ansambla - dečji, omladinski i izvođački, naravno uz ansambl sastavljen od roditelja. Udruženje njeguje srpski jezik, kulturu i običaje srpskog naroda.

U sastavu Udruženja je aktivan i orkestar.

Nastup u Banjaluci biće drugo učešće ovog udruženja na Evropskoj smotri. U Banjaluci gde će SKU "Rastko" izvesti koreografiju "Dubočke kraljice". Koreograf je Bora Talevski iz Beograda, a umetnički rukovodilac je Aleksa Malić.

Vesti
 

Srpski centar Štutgart

Srpski centar Štutgart osnovali su 1. januara 2015. članovi dva društva. Danas klub ima više od 300 članova u četiri ansambla - bambini grupi, srednjem pripremnom ansamblu, prvom izvođačkom ansamblu i grupi veterana. Moto kluba je: "Nisam ja, nisi ti - nego smo zauvek mi"
Na Smotru u Banjaluku Srpski centar Štutgart ide sa ukupno 124 člana, od kojih će 70 učestvovati u programu.

Ponos kluba je omladina koja je rođena u inostranstvu u drugoj i čak trećoj generaciji, a voli folklor, tradiciju i naše običaje.

Srednji pripremni ansambl će takođe nastupati revijalno u Banjaluci. Pošto deca ove godine nisu imala svoju Evropsku smotru, u klubu su se dogovorili da Banjaluka i za njih bude doživljaj, pre svega jer su prethodne četiri godine bili prvaci Nemačke, a 2015. evropski prvaci svog uzrasta.
Srednji ansambl će revijalno nastupati sa koreografijom "Šetnala se džanum, Kuzum Stana" - Igre Vranjskog Polja.

Koreograf je Saša Bogunović, umetnički rukovodilac Saša Vićentijević, muzički aranžman je uradio Zdravko Ranisavljević, a predsednica je Darinka Vićentijević.

Vesti
 

KUD Ras - Lucern

Kulturno-umetničko društvo Ras iz Lucerna osnovano je 2006. godine i jedno je od najmlađih u Švajcarskoj. Od osnivanja do danas, mnoge generacije mladih ljudi koje su prošle kroz ovo društvo zavolele su igre, pesme i običaje svoje matice Srbije. Osnovni cilj rada ovog društva je da omladinu izvede na pravi put uz očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja kao i upoznavanje drugih naroda i njihovih kultura.

U sadašnjem sastavu folklora ima oko 60 članova od pet do 18 godina i oko 100 članova koji nisu igrači u folklornoj sekciji. Društvo je do sada nastupalo više puta na Smotri dečjeg folklora u Švajcarskoj i ima brojne nagrade, zlatne plakete, pohvale i pehare. Od osnivanja Rasa u klubu predsednik Milider Nerandžić i još neki članovi uprave.

Na Evropskoj smotri Ras će se predstaviti koreografijom Milorada Runja pod nazivom "A ja đavo, pa ga malo diram", autor muzičkog aranžmana je Darko Ćitić, a umetnički rukovodilac je Mirko Nerandžić.

POVEZANE VESTI

FRANCUSKA Oro je naš život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online