Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.05.2018.
18:48
S. Nikolić - Vesti A

Složni da kupe hram

U Utrehtu je održano dobrotvorno veče na kojem su prikupljana sredstva za kupovinu crkve za parohiju Svetog Simeona Mirotočivog u ovom holandskom gradu. Visoki troškovi iznajmljivanja crkvenih prostorija, kao i u mnogim drugim crkvenim zajednicama širom Evrope, naterali su i upravu parohije u Utrehtu da se odluči na kupovinu vlastitog doma. Jedini način da parohija Svetog Simeona Mirotočivog stane na svoje noge i izbegne večito podstanarstvo je da se obezbede sredstva za kupovinu crkve.

Vesti
Dobrotovrna aukcija slika: Milica Babović i Jelena Jeftić

- Ne želimo više da budemo takozvana "kofer crkva". I u drugim delovima Holandije parohije su uspele da prikupe dovoljno sredstava i kupe svoju crkvu, pa verujem da će uz Božju pomoć i ovoj parohiji to uspeti - obratio se prisutnima paroh Goran Kovačević.

On je kao dobar primer naveo parohiju Svete trojice u Roterdamu, koja je bila u istim uslovima poput parohije u Utrehtu, a posle kupovine hrama je izrasla u jednu od najvećih crkvenih zajednica Eparhije zapadno-evropske.

Svako je na svoj način dao doprinos bogatom programu. Protojerej Vojislav Bilbija iz Roterdama je besedom i muzikom, kao mnogo puta do sada, ganuo i inspirisao sve prisutne. Pesnik Vjekoslav Vukadin iz Zutermira je recitacijama dočarao šta znači biti svoj na svome. A vođa crkvenog hora parohije u Utrehtu, Sofija Marjanović izvela je nekoliko duhovnih pesama i božanstvenim glasom zadivila sve prisutne.

Vesti
KUD Tamo daleko iz Roterdama

Vredan doprinos vrlo uspešnoj dobrotvornoj priredbi, svojom nepresušnom energijom, dali su i članovi roterdamskog KUD-a Tamo daleko igrama iz raznih delova naše otadžbine.

Prvi prvi put je organizovana i aukcija slika. Slikarka Jelena Jeftić je nesebično poklonila tri svoja rada, koja su tokom večeri prodata, a kompletan prihod darovan je parohiji za kupovinu hrama.
Mnogo volontera parohije u Utrehtu nesebično se odazvalo pozivu da svako na svoj način pomogne organizaciji priredbe, priredivši gostima nezaboravno veče. Vredne domaćice su se potrudile da pripreme bogatu trpezu punu srpskih specijaliteta.

U nastavku večeri, više od 150 prisutnih iz raznih delova Holandije, pa čak i iz dalekog Beča, igrali su i družili se uz bend Bojana Nikolića.

Biće još zabava

- Ovo je prvo veče sa ovim ciljem, a njih će u narednom period biti još. Osim prikupljanja sredstava za kupovinu crkve, želja nam je da se parohijani i na ovaj način međusobno druže i zabavljaju - kaže Marina Babović iz Organizacionog odbora ove dobrotvorne večeri.
 

Pomoć je dobrodošla

Parohija Svetog Simeona Mirotočivog je pokrenula svoju internet prezetaciju svetisimeonutrećt.com
, gde su planovi kupovine crkve detaljno opisani uz apel svim ljudima dobre volje širom sveta da ukoliko mogu finansijski pomognu ovoj parohiji u ostvarenju velikog cilja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online