Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.12.2017.
03:00
O. Đoković - Vesti A

Uz kolo i trube nema zime

Naslovom Stiže zima, e, pa šta je! KUD Biseri iz Dransija raspalio je vatru u sali Ogist Delon, prodao 600 ulaznica, gostima dodelio pozivnice, a za oko 400 učesnika programa bilo je upaljeno zeleno svetlo. Nigde slobodnog mesta, a u borbi za hvatanje najbolje pozicije za slikanje najveća jagma odvijala se pred pozornicom. Ne daj, Bože, da mame i tate propuste ijedan koračić svoga čeda. I pred svima njima - kapu dole, jer nije šala u Parizu, jednom od najlepših i najsavremenijih gradova sveta, odgajati naslednika u duhu matice, sa etno-pesmom, igrom i uz srpski jezik.

O. Đoković
Osmesi i bogate nošnje: Nastup KUD-a Izvor

Ljupka mlađana Aleksandra Milošević, nova predsednica Bisera je dobrodošlicom "načela zimu koja stiže", a besedu prepustila gradonačelnici Dransija madam Od Lagard. Potom su se nizale sve kategorije ansambala "Abrašević", "Sv. Nikola", Izvor, Oro, Biseri i dragi gost Zora iz Ratingena (Nemačka).

Ovako je počelo: ni do metra nisu narasli, a svom snagom zapevali: "Kad se Ćira zaželi medenih kolača" i u nastavku, do kraja večeri bi, stvarno, "grmi, seva, vreme se menja". Mnogo se aplaudiralo.

Nošnje bogate, delije sa šajkačama i šubarama, svakoj lepotici cvetić upleten u kosu, svaka malo nakarminisala usta, obraze nije trebalo, zarumenili se sami od sebe.

- Kad se ovako okupimo i ujedinimo, rastem od ponosa na moje folkloraše, lepo mi čuvamo našu baštinu. Ipak, meni najdraža deca uzrasta od pet do osam godina, ne brinem ja za budućnost - ushićen je svim viđenim Bojan Stefanović, predsednik Saveza folklora Srba u Francuskoj.

Milanu oduševio Pariz

Milana Ivančević, članica Zore iz Ratingena, živi u Esenu, učenica je. U društvu 20 drugara prvi put je došla u Pariz.

- Videla sam Ajfelov toranj, Trijumfalnu kapiju, e, lepote, volela bih da živim u Parizu. U folkloru sam zato što volim srpsku tradiciju, vežbamo jednom nedeljno, naporno je, svi govorimo srpski, svi smo drugari i svi smo kao jedna porodica. Volim pravu srpsku muziku, a od svega najviše kola, samo neka se igra!

Na pozornicu su stigle mame i tate, slavujski im peva golemotrbušasti Zoran Spasić, razigrao svima mladalačko srce, niko da se saplete ili uspori, u struju uključeni, na šta Bojan primeti da "ni za starost ne treba brinuti.

- Impresivno je što je ovo čevrta-peta generacija, ovde vidim babe i dede rođene na ovom tlu. Posebno bih istakao ulogu Opštine Dransi koja nam bez nadoknade daje salu za koncerte i salu sa ogledalima za probe, to naša država mora da ceni - naglašava Mića Aleksić, srpski dijasporski poslanik u Evropskom parlamentu.

Oduševljen je i Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba u Francuskoj, navio se:
- Mladost je divna. Hvala im, čuvaju korene, dostojni su svog srpskog porekla...
I, onda? Iz dna sale - grunu kao grom, zatrese se poput zemljotresa. Izronili trubači Šta još reći? Slika Guče, sve planulo, ništa ne bi od "zime" iz naslova ovog koncerta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online