Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
18:11
O. Đoković - Vesti A

Priredba za najdražu publiku

Niko srećniji od roditelja kada im deca u dopunskim školama na srpskom jeziku nauče ćirilična slova, neku poslovicu, pesmicu, važan datum, pa ga i protumače.

O.Đoković
Čas o Rastku: Učenici sa nastavnicima

- Naš ovdašnji školski program prilagođen je deci u dijaspori, ali ko god da se na neki način vrati u Srbiju, u novoj učionici se neće osramotiti - govori nastavnica Ljubica Burgić, koja mališane obučava u prostorijama pri pariskom hramu i parohiji Sv. Sava.

Prethodnih dana mali đaci temeljito su obrađivali dve teme - badnjak i Božić.

Prođe Božić, na red dolazi Sv. Sava, takođe, dobra tema za obrađivanje. E, tu ništa ne sme da promakne, ni da zapne, pa se više uči, uostalom, Sv. Sava je i školska slava.

Na školskoj tabli piše: "Živeo je Rastko u vremena davna", u nastavku "Princ Rastko - monah Sava".

- Idemo korak po korak, postupno prelazimo od praznika do praznika. Deci je Sv. Sava najbliži kada ga predstavimo kao Rastka Nemanjića - razrađuje nastavnica Ljubica.

Sama je Rastka tako dobro usavršila da bi na tu temu mogla i da doktorira.

- Za koji dan slavićemo Sv. Savu. Himnu Sv. Savi uvežbavamo sa muzikologom Vojinom Jagličićem, uz klavir, sigurna sam da će na priredbi teći "kao pesma". U susret Sv. Savi na časovima listamo knjige, učimo pesme o Sv. Savi, zaista ih je mnogo, čitamo o Sv. Savi i prevodimo na francuski, da svima bude jasno i dostupno. Naravno da crtamo i bojimo princa Rastka ili monaha Savu ili Sv. Savu - niže nastavnica Ljubica.

O.Đoković

Mama je najvažnija

Slava Sv. Sava je na pragu, na časovima su užurbane dve grupe. Druga, koju smo zatekli, bila je u sastavu: Emilija i Ana Isidorović, Mila i Maksim Tomić, Lena i Mateo Mene, Maja i Stefan Mandić-Ferera, Branko Berže, Toma Jovičić, Marko Marjanović. Još je mnogo đaka, doći će na red i prva grupa. Svi oni vole da se fotografišu, samo najmlađi Branko Berže (5) ne bi, ne stiže, jer iz vidokruga ne ispušta mamu Danijelu, stotinu puta mu je važnija od Sv. Save.

A kako su u klupama mesto zauzeli malecki, a i malo veći đaci, uvek nasmejana Ljubica pobrine se da nikome ne bude dosadno i da svakoga nečim zaposli:

- Za starije đake su nezaobilazni tekstovi Svetog Nikolaja koji, zaista, na najprihvatljiviji način opisuju život Sv. Save - navodi ona.

Ipak, ne otkrivaju se sve tajne, uskoro će školska priredba, a sve najlepše je ostavljeno za najdražu publiku, a to znači - za mame i tate, bake i deke, seke i brace. Naravno i za "čika prote".

Gradivo kao priča

Veroučitelj Dragan Miljković je u prethodnom periodu deci pričao o Hristovom rođenju, Badnjoj večeri, česnici.
- Naučila su deca da je badnjak drvo koje je doneseno da ugreje Hrista novorođenče, a badnjak je i vesnik da će Hrist biti razapet. Objasnili smo đacima šta znače post i posna badnja večera i da se ne govore ružne reči. U ovoj školi su deca uzrasta od šest do 14 godina i svi to gradivo shvataju kao priču. A tek kako su lepo pevali "Božić Božić, blagi dan, našem Hristu rođendan" - referiše veroučitelj Dragan.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online