Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.02.2018.
05:11
O. Đoković - Vesti A

Zaigrali posle decenije

Konačno, evo nas opet, svi zajedno u trci za najbolje društvo srpskog folklora u Francuskoj!

Deset godina se čekalo na oživljavanje nekad veoma popularnog takmičenja Interklub, koji sada nosi ime Francuska smotra srpskog folklora. Takav rasplet pogurao je Bojan Stefanović, veoma agilni predsednik Saveza srpskog folklora Francuske, dokazavši svojom upornošću da malo ko više od njega voli našu etno-igru.

Redosled

Prema oceni žirija redosled udruženja na osnovu osvojenih bodova je sledeći:
1. ANIP Oro (Bobinji) 97 bodova
2. Biseri (Dransi) 94
3. "Abrašević" (Pariz) 90,5
4. Mladost (Pariz) 89
5. SKD Izvor (Pariz) 87
6. SKD "Sv. Nikola" (Pjerfit) 79

Najmlađi klub ANIP Oro, osnovan pre dve i po godine, žrebom je dobio ulogu organizatora, pa su u Bobinjiju, gde im je i sedište, obezbedili teatarsku salu "Pablo Neruda". Načičkalo se 500 gledalaca, među kojima i zvaničnici: Stefan de Paoli, predsednik Opštine Bobinji sa svojim delegatima, konzul Nina Veličković, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije , prota Željko Simonović, Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba Francuske, Mića Aleksić, srpski evropski parlamentarac...

A da ne bi bilo primedbi na neobjektivnost ili ono "neko voli popa, a neko popadiju", organizatori su odlučili da stručni žiri dovedu iz Srbije, pa su veoma pedantno, uzimajući u obzir muziku, kostime, igru i opšti utisak, ocene delili: etnomuzikolog Mirjana Zakić, muzikolog dr Selena Rakočević i etnograf Vilma Niškanović.

Na startnu traku stalo je šest udruženja sa više od 180 igrača, a da se merila vatra u njima, zbog želje da se bude najbolji, ni erupcija vulkana im ne bi bila ravna. Igrali su, pevali, od žustrine se pod nogama pušilo, a publici dlanovi usijali. Zaista, u potpunosti opravdan novi život Smotre kulturno-umetničkih društava.

Dva pehara

Zlatni pehar za osvojeno prvo mesto uručio je predsednik Opštine Bobinji Stefan de Paoli, a prelazni zlatno-crveni trofej predsednik Saveza srpskog folklora Francuske Bojan Stefanović.

Uvodna uloga voditeljki Sanele Aksentijević i Laure Galimidi bila je da na scenu pozivaju govornike, pa je prota Željko blagosiljao skup, naglasivši da on ne vidi konkurenciju između udruženja, već slogu i ljubav prema matici, njenom nasleđu i između sebe. Čelnik svih folkloraša Bojan Stefanović, koji je u ovo veče uložio celog sebe, naglasio je želju da sve protekne u fer-pleju. Čast da Smotru otvori pripala je gradonačelniku Bobinjija, koji je otpočeo sa "Dobro veče" na srpskom, a nastavio priznanjem da je fasciniran našim folklorom, da je često na nastupima i da uživa u lepoti i bogatstvu naše kulturne baštine.

I, udri po pesmi i igri. Posle 105 minuta prvoklasnog programa, nastupila je dvočasovna pauza, odnosno, kako su sami protumačili, isprepletanosti u Hičkokovskoj režiji, dok je žiri vagao, takmičari drhtali u strepnji ishoda, publika navalila na svoja kola, da bi u 00.40 došlo do otkrivanja zagonetki i to ovako: bronza KUD "Abrašević" (Pariz), nagradu je uručila konzul Veličković, drugo mesto Biseri (Dransi), pehar je predao direktor KC Pavlović. Potom je u sali nastao poduži tajac, pa je Bojan Stefanović upitao publiku želi li prvo ili četvrto mesto? Uh, od izgovorene masovne želje umalo se plafon ne sruči, dakle, šampion je ANIP Oro!

Kakva sreća! Bujice i buketi radosti! Dve i po godine postojanja i na vrhu vrhova! Prema ocenama, muzika im najbolja, kostimi najbolji, igra najbolja, opšti utisak najbolji, ukupno 97 bodova. Bravo za njihove "Svadbene običaje iz Gnjilana", za muzički aranžman Bojana Milinkovića i koreografe Snežanu Mitrović i Nikolu Brankovića.

Srce da iskoči

- Zadovoljan sam, hoće srce iz pluća da mi iskoči. Drago mi je i što je žiri dobro obavio posao i nije ostavio mesta za pritužbe. Ovdašnja omladina, koja naglašavam živi u Parizu, ima svakojake izazove za provode i samim tim je impresivnije da su okrenuti srpskoj tradiciji, da se druže kako to samo mi znamo, deleći sve među sobom, trude se da govore na srpskom i da su udruženja pretvorili u svoje druge familije. Potvrda da smo složni važnija je od plasmana - sijao je od sreće Bojan Stefanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online