Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
02:00
O. Đoković - Vesti A

Slikama oživeo duh Jugoslavije

Vrhunski je majstor onaj koji svojim fotoaparatom može posmatraču da natera suze na oči. Jedan takav prikaz, a ko zna koliko ih je bilo, zatekli smo u galeriji Fait&Cause, u Četvrtom pariskom arondismanu, na izložbi "Bila jednom jedna Jugoslavija". Neko je nije voleo, većina jeste. Više je nema i nekima je bolje bez nje, ali većina je nostalgična.

A kako je to Strašni predstavio? Postupno, a bez obzira na to što su sve fotografije crno-bele, na onim prvim oseća se ružičasta boja sreće.

Nagrada i od Širaka

Iza Milomira Kovačevića
Strašnog je više od dve decenije pariske svakodnevnice u kojim je zbog svojeg umeća sa fotoaparatom sakupio i dosta nagrada, među kojima je i Chevalier del Ordre du Merite koju mu je 2007, godine dodelio predsednik Žak Širak.

- Nekad je sve valjalo, to nekad je bio najlepši deo mog života. Radio sam, putovao, uživao. Država mi je dala da učim, bio je mir, imao sam prijatelje u svim republikama i svi smo bili dostojanstveni - seća se Kovačević.

Sada, kaže, nije ostalo ništa od ondašnjeg života.
- Imam i u Parizu veliku domovinu, ali je virtuelna. Putujem, imam kod koga, imam s kim. Juga nije samo "Tito-partija", već dragi ljudi, vaspitavani u duhu zajedništva. Takve sam zadržao - kaže Kovačević.

Duže od dve decenije Kovačević iz svojih bisaga izvlači ondašnje starinske filmove, razvija slike i na svoj način produžava ondašnji život.

- Napuštajući ratno Sarajevo i bežeći od tragedije poneo sam ono što sam mogao. Neke filmove sam imao kod kuće u Sarajevu, neke u redakciji "Oslobođenja", nešto je izgorelo. Nešto sam prikupio za sećanja za buduće generacije, neka vide, neka pamte i neka negde pohrane i iz njih izvuku pouku- nikada rat!

Šetajući između fotografija i pomno ih zagledajući ne može a da se ne uskovitla nostalgija.

- Ne znam kako da je protumačim. Šta je-tu je, to je realnost. Ono što je zavisilo od mene, to sam sačuvao. Ne živim u oblacima, već u realnosti. Imam utisak da većina onih koji dođu u galeriju žele susret nas, da kažem, normalnih, bez opterećenja.

Strašni u sve svoje fotografije unosi srce i emocije, pa tako i svaka njegova fotografija ima duboku priču.

- To su momenti iz našeg života, od srećnog, preko rata do ponovnog sabiranja. Izložba je realna i poštena, ništa nije izmišljeno. Slike su poređane hronološki, od osamdesetih godina prošlog veka do poslednjih dana zajedničkog života u Jugoslaviji. Svugde su razbijani izlozi radnji, rušeni čak i monumentalni spomenici koji su bili odraz našeg ponosa. Titove slike su bile meta pištoljdžija ili kamenobacača... Kakvi smo mi ljudi, kako je u nama moglo da se nakupi toliko zla da udaramo svoj na svoga - pita se Kovačević.

Reč posetilaca

Nikola Turki, grafičar: - Vrlo dobre fotografije. Ne poznajem dovoljno ovu temu, ali se i ovako letimično može mnogo naučiti. Vidi se istina, vidi nerazumna uništavajuća sila.

Zoran Marković iz sela Brasina kod Banje Koviljače:
- Mnogo tužno i ružno podsećanje. Sve me je to prenelo i u srž srpskog bića. Imamo krst, imamo opomenu Samo sloga Srbe spasava, a ne poštujemo ni to, ni sami sebe i još tražimo da nas svet poštuje.
Sofija Misirača:
- Rođena sam u Beogradu. Majka mi je Francuskinja, a u Parizu sam od 1991. godine. Sa Francuzom Žan-Lukom gledam ove fotografije. Teško mi je i da progovorim. Neka sam ovo videla i treba da se vidi, ali mi je knedla uz grlu.

Darko Lukić:
- Slike podsećaju na zemlju koja je nekad postojala. Emocije su mi isprepletane. Rat i lepi dani. I ja sam imao pionirsku kapicu"

Marija Jovanović iz Niša:
- Izložba me je mnogo dirnula jer su fotografije ovekovečile surovost rata i našu glupost. Napustila sam Jugoslaviju 1989. Rat nisam doživela, ali sam ponešto znala o njemu, a ovo sad me šokiralo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online