Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.03.2018.
01:00
O. Đoković - Vesti A

Srpski "probali" uz gibanicu

Opština Obervilije, severno parisko predgrađe, tradicionalno organizuje Međunarodni dan maternjeg jezika, a na poziv nadležnih prvi put je uključen i srpski. Na teritoriji ove opštine, koja broji 83.782 žitelja, aktivno je 500 raznih asocijacija. Jedina srpska je Kulturno-prosvetno društvo Prosvjeta, koja uz aktivnosti iz oblasti koje nosi u svom imenu neguje, a pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije, i Dopunsku školu na srpskom jeziku. Iznenađenje i radost zbog poziva bili su najlepši poklon praćen uzbuđenjem, pogotovo što se mora obraz osvetlati.

O. Đoković
Ponosni na svoj jezik i otadžbinu: Učesnici na štandu Prosvjete

- Odlučili smo da nas na Danu maternjeg jezika, pod motom "Čuvajući jezik, čuvamo i svoj identitet", predstavlja ta naša školica, na čelu sa nastavnicom Ljiljanom Simić - kaže Rade Adamović, predsednik Prosvjete.

E, kako je lepo Prosvjeta na ovoj manifestaciji predstavljala srpski jezik! Posetioci poreklom iz celog sveta, a svaki od njih se zaustavio i pred srpskim štandom, razumljivo je da su se naši predstavnici u potpunosti osećali kao ambasadori svoje matice.

- Delimo informacije o poreklu srpskog jezika, pokušavamo posetiocima da predstavimo ćirilićno pismo, imamo i dokumentarni film o Beogradu, evo i brojnih fotografija - poput vodiča nabraja Rade Adamović i sam se diveći ovom malom kutku otadžbine, pa bi hteo da svakome ugodi i svakoga, bar u tom trenutku, preseli u našu maticu.

Pogodili u srž

Celodnevno ponosno isticanje srpskog jezika i ponečeg s čim je isprepletan, dobilo je najviše ocene, zbog čega je predstavnicima Prosvjete upućen poziv za učestvovanje i na narednom skupu o maternjem jeziku.

- Naša deviza: "Čuvati i negovati svoj jezik i biti na njega ponosan" imala je odličan odjek. Pogodili smo u srž! - zaključila je Ljiljana Simić.
Po svemu sudeći, ova uspešna prezentacija srpskog jezika podići će zanimanje zemljaka za učenje i očuvanje srpskog jezika.

A kad su odjeknuli zvuci pesme "Hajde, Jano" i "Pukni, zoro", štand su opkolili čak i oni koji su bili u velikoj žurbi.

Zaista se kod Srba moglo mnogo videti i čuti. Najmlađi su uživali u dečjoj narodnoj priči "Zec na spavanju", koju je na srpskom i francuskom jeziku čitao učenik srpske dopunske škole Ilija Stanojević. Sestre Anita i Andres Niketić su bez greške odgovarale na pitanja koja je pripremio oganizator, a za nagradu su dobile zanimljiv komplet bojica. Sve pohvale i Leni Stanojević i Ognjenu Miladinoviću, koji su besprekorno obavili ulogu pomagača tokom cele organizacije srpskog programa.

Gosti ove manifestacije imali su priliku i da probaju srpske gastronomske specijalitete, koje su pripremile majke i bake učenika naše škole, pa su se na štandu šarenile gibanice i druge pite, proja, ajvar, pinđur, kiflice.

- Uz dobar i ukusan zalogaj posetioci su lakše shvatali i pomalo "probavali" srpski jezik, a naš najveći je uspeh što su izrazili želju da u bliskoj budućnosti posete Srbiju - iznela je nastavnica Ljiljana Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online