Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.05.2018.
00:22
O. Đ. - Vesti A

Zaboravili nas i matica i diplomate

Posle bure u Kulturnom centru Srbije u Parizu (sukobima direktora i zaposlenih, inspekcije iz Beograda) o čemu su "Vesti" pisale, oglasio se Dragan Kotarac, sekretar Skupštine Srba južne Francuske, koji s pažnjom prati naša dijasporska, a i diplomatska zbivanja u Gradu svetlosti, pa mu se, eto, nešto pred očima zamračilo.

O. Đoković
Kotarac (treći sleva) i članovi Skupštine Srba južne Francuske

Zato ovako tumači:

- Digla se prašina oko Kulturnog centra Srbije u Parizu, promaja duva i u kabinetima Ambasade Srbije, pojedinci brane jedne ili kritikuju druge, ministar Dačić priprema novu ekipu za Francusku. Čini mi se da je narodu srpskom zastao dah u neizvesnosti i očekivanju čitavog raspleta.

Na to Kotarac glasno i iskreno pita:

- Ima li Srba u Francuskoj van Pariza? Šta oni misle o svim ovim zbivanjima? Pita li ih iko za njihovo mišljenje?

Kotarac i odgovara:

- Naravno da nas ima, nas "provincijalaca", ali smo manje-više zaboravljeni i od matice i od naših diplomatskih predstavnika. Zatvaranjem konzulata u Lionu ukinuli su nam i jedinu pupčanu vrpcu sa Srbijom. "Niz vodu nas pustili", verovatno, s namerom da se potpuno asimiliramo u francusko društvo.

A kako Dragana Kotarca dobro služi pamćenje, ovako se priseti:

- Niko u ministarstvu, dakle, ni ministar, ne posluša savet nekadašnjeg ambasadora Srbije Radomira Diklića. Govorio je: "Srbija je danas mala zemlja. U Parizu, u svetskoj metropoli je gotovo nevidljiva. Za ekonomsku, kulturnu i sportsku kooperaciju bolje je izgraditi mostove sa Lionom, sa lionskim područjem koje je veličine Srbije, nego sistematski juriti u Pariz". I to interesantno mišljenje ostalo je samo uspomena u nama koji živimo u ovim francuskim krajevima.

Dragan Kotarac redovno prati i široko sagledava aktuelna događanja, te ih i analizira:

- Ako pitate nekoga od članova Skupštine dijaspore Srba južne Francuske šta misli o "pariskoj problematici", odgovor je: "Ništa". Mi nismo bili ni bliže ni dalje uključeni u "pariska zbivanja", pa ni u ona interesantna uz pomoć kojih prikazujemo našu zemlju Francuzima, a još manje u ova sadašnja sa našom, nažalost, balkanskom karakteristikom.

Sve je na ministru

- Mi smo patriote, nekad možemo da budemo i vredni, kreativni, pa je na ministru da nas uključi u nove tokove naše diplomatsko-kulturne delatnosti u Francuskoj. Siguran sam da će videti koliko mnogo vredimo - zaključak je Dragana Kotarca, sekretara Skupštine dijaspore Srba Južne Francuske.

Ipak, Kotarac, kao predstavnik Srba u ovom delu Francuske, savesno razmišlja o iznalaženju leka, ako je to na osnovu iskustva, uopšte i moguće.

- Imamo li mi predlog za ministra, pogotovo kad se razmišlja o novoj ekipi, možda i novitetima u organizaciji? Znaju li oni da i mi van Pariza volimo kulturu? Zašto Kulturni centar Srbije ne bi mogao da postane "decentralizovan"? Mi smo spremni da učestvujemo u takvom projektu. Spremni smo da organizujemo, u saradnji sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu, neku vrednu izložbu, u Lionu, u Marselju, Bordou ili književno veče ili bilo koju kulturnu manifestaciju koja približava Srbiju francuskim građanima. Zato bismo i poručili matici: "Još smo živi", samo što nas, ko zna iz kojih razloga, matica niti vidi niti čuje. Mi smo i dalje uporni. Nećemo se zaustaviti!

Uvek uz zemljake

Dragan Kotarac (67) rođen je u Požegi, koju je napustio pre 47 godina i nastanio se francuskom gradiću Tonon-le-Ban, na obali Ženevskog jezera. Završio je DIF, dugo se bavio sportom, bio trener fudbala, ali i direktor u svetu poznate vode Evian. Danas je penzioner, pomalo se bavi biznisom. Oduvek je vezan za maticu i od 1992. uz Milovana Jovanovića i Spasoja Krivokapića, jedan od lidera u okupljanjima zemljaka na jugu Francuske.
U svojoj sredini Kotarac se nametnuo i kao odličan pisac knjige na temu života između Istoka i Zapada. Monografija je pisana na francuskom i dobila je visoke ocene Francuza. Upravo zbog uspeha knjige, nizale su se i prezentacije, čak i u najvećoj francuskoj knjižari Fnak, a ono što ga je zabolelo je da nikad nije dobio odgovor iz Pariza, od crkve Sv. Sava i Kulturnog centra Srbije, a na molbu da udruženo sa Krivokapićem (knjiga istinitih dijasporskih priča, pisanih na srpskom jeziku) obave promociju svojih dela.


 

POVEZANE VESTI

Subota 05.05.2018. 09:34
Да ли још увек певате Интернационалу по целом свету, по налогу бившег послодавца југо-УДБе. Послодавца више нема, па будите срећни да вас Срби данас не враћају са границе, кад доћете на одмор у Србију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online