Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.06.2018.
05:00
A. Vučićević - Vesti A

Oro je naš život

Iz Francuske su u Banjaluku stigli i Kristina Tolić (23) i David Pavlović(21). Članovi folklornog ansambla Oro iz Pariza su sa svojim klubom proputovali ceo svet, ali su im dolasci na naše prostore ipak najdraži, pa je ovogodišnja smotra u prestonici Republike Srpske bila prava poslastica. Njih dvoje su godinama najbolji prijatelji, a život ne mogu ni da zamisle bez igre i pesme.

V. Sekulić
Pamtiće defile kroz Banjaluku: Kristina Tolić i David Pavlović

- Folklor nam je doneo toliko toga. Prijateljstvo za ceo život, ali i pregršt uspomena koje ostaju urezane u duši. Sa samo devet godina sam stigla u Oro. Nisam znala ništa o folkloru, a onda su me roditelji odveli na jednu probu da vide kako ću reagovati. A ja sam se oduševila. Sada igram, pevam, sekretarica sam u klubu - priča Kristina.

Njena majka je rođena u Parizu, a tata je u francusku prestonicu stigao iz Srbije zbog ljubavi.

- Eto, ljubav čini čuda. Obično ljude preko granice povede želja da nađu dobar posao i obezbede bolju budućnost, ali mog tatu je povelo srce. I nije pogrešio - kaže Kristina.

I kod Davida je situacija slična, njegova majka je rođena u Parizu, a tata je došao u "grad svetlosti".

- Mi smo veoma vezani za Srbiju. Dolazimo svake godine bar jednom, a kada možemo i više puta. Nedostaje nam Srbija, čak i meni koji se nisam tu ni rodio. Nismo na izvoru tradicije pa nam je valjda zato i više stalo da je održimo, kako se plamen ne bi ugasio. Trudim se da što više naučim o običajima iz svih delova Srbije. Svoja znanja prenosimo na mlađe članove Ora - kaže David.

On završava višu školu kako bi mogao da se bavi vodoinstalacijama.

- Ljudi obično kažu da folklor igraju u slobodno vreme, a ja sam u njemu u svako vreme. I na poslu mislim o tome. Prolazim u glavi koreografije, prisećam se nekih interesantnih detalja koje sam naučio o istoriji našeg naroda. Jednostavno to je moj život - kaže David.

Kristini i njemu ova Smotra je posebnija od prethodnih na kojima su bili, što zbog ambijenta tvrđave u kojoj se igra, ali i zbog defilea koji nije bio organizovan prethodnih godina.

- Defile učesnika u nošnjama kroz centar grada je divna ideja. Osećali smo se tako posebno. Banjalučani su bili oduševljeni, mahali su nam, slikali se s nama, uživali su što je u njihovom gradu ovako lepa manifestacija. Deci su se posebno dopadale nošnje i mnogi od slučajnih prolaznika su upravo zbog defilea došli u Kastel da gledaju nastupe. Promovisali smo prave vrednosti i to nam je veoma drago - rekla je Kristina.

S tatom na sceni

Videti na sceni braću i sestre tokom Evropske smotre folklora nije ništa neobično. Ali ćerka i otac zajedno u kolu u takmičarskom programu nije potpuno običan prizor.
- Moj tata takođe igra. On je i želeo da sestra i ja igramo, a svoju ljubav prema igri i pesmi je preneo na nas. Mi sada svi igramo i nastupamo. Tako je i ove godine i tata se takmiči - rekla je Kristina.
Kako kaže, u njihovoj kući je uvek vesela atmosfera.
- Meni više ništa ne treba. Biti na sceni, raditi ono što me čini srećnom sa prijateljima i porodicom, ima li nečega lepšeg - zaključila je Kristina.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online