Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
21:11
G. Gligorević - Vesti A

Srbija žrtvovala mladost za slobodu

Dan primirja (Remembrance Day) u Prvom svetskom ratu srpska zajednica u Torontu je 11. novembra obeležila svečanom akademijom koju je organizovala Srpska nacionalna akademija (SNA) u Kanadi u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Torontu.

Vesti
Venac za heroje: Detalj sa svečanosti

Održan je prigodan program, sećanje na srpske heroje Velikog rata, na branioce Beograda, na bataljon 1.300 kaplara o kome je francuski general i vojni istoričar Žorž Revol zapisao:

"U borbi za slobodu, Srbija je žrtvovala najdragocenije. Svoju mladost. Poslednje što je imala.

Zalihe svoje inteligencije stavila na žrtvenik otadžbine. Đake i studente. Ali, ti mladi ljudi koji su iz školskih klupa, posle samo dva meseca obuke, krenuli u borbu, nisu se smatrali žrtvama."
Postavljena je i izložba fotografija sa srpskog fronta 1914-1918. godine. Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu, podsetio je na stravične gubitke od 28 odsto od celokupnog stanovništva tadašnje Srbije i na činjenicu da mala zemlja kao što je Srbija danas mora da bude stalno pred očima velikih sila, da ne odustaje i da se bori za svoje mesto u svetu. U programu su učestvovali Gordana Laković-Petković, Jovan Laković, Radovan Gajić, Nebojša Madžarević, Vladimir Stjepanović, Rajko Radojević i Srba Tomanović.

Vesti
fotografije sa izložbe

Povodom obeležavanja Dana primirja položen je i venac ispred spomen-ploče na Medicinskom fakultetu Torontskog univerziteta. Srpska nacionalna akademija postavila je tu spomen-ploču 1984. godine u znak zahvalnosti kanadskom medicinskom osoblju koje je tokom Velikog rata pružalo medicinsku pomoć srpskoj vojsci i civilima.

Generalni konzul Petković je prilikom polaganja venca istakao da je skoro 1.500 kanadskih građana medicinskog osoblja služilo u regionu Mediterana od 1914. do 1918. godine, prvenstveno pomažući ranjenim i obolelim vojnicima i oficirima u užasnim uslovima.

Čas istorije

Polaganje venca ispred spomen-ploče SNA bio je zapravo svojevrsni čas istorije. Kanađani, predstavnici Medicinskog fakulteta i Torontskog univerziteta, imali su priliku da čuju i nauče o savezništvu Srbije i Kanade u Velikom ratu, a saznali su i o teškom stradanju srpskog naroda i vojske, kao i o plemenitosti i humanosti kanadskih doktora i medicinskog osoblja koji su u ime slobode, pravde i humanosti spasavali ljudske živote.

Vesti
Posetioci su imali šta da vide

Jedan od pripadnika Medicinskog korpusa kanadske vojske bio je i Lester B. Pirson, kasnije premijer Kanade i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. godine. On je kao dobrovoljac u jedinici Univerzitetske bolnice iz Toronta proveo neko vreme u redovima srpske vojske kao kaplar, noseći na nosilima ranjene srpske i druge savezničke vojnike u kanadsku bolnicu u Solunu. Dr Harijet Kokburn bila je jedna od prvih žena dobrovoljaca u okviru Medicinskog korpusa kanadske vojske koja je, zajedno sa srpskom vojskom i narodom, prepešačila albanske planine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online