Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.05.2018.
03:00
S. Dančuo A

Krajiško prelo usred Čikaga

Srbi poreklom sa Korduna, Banije, Slavonije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine koji žive u Čikagu i njegovoj okolini okupili su se na manifestaciji koju su nazvali Krajiško prelo. Nastupi folklornih grupa, izložbe, prigodne besede, zabavni i muzički program imali su samo cilj - da se ne zaborave zavičaj, svoji koreni i srpsko-krajiško poreklo.

S. Dančuo
Ovacije za najmlađe: Folkloraši grupe Oplenac jedan


- Okupljanje Krajišnika u ovom delu Amerike u organizaciji Udruženja krajiških Srba Prelo po 17. put održano je nedavno u svečanoj sali manastira Nova Gračanica. Domaćin manifestacije bio je predsednik tog Udruženja Duško Čučković.

Sećanja na zavičaj

- Cilj je da se družimo, pomažemo između sebe, čuvamo kulturu, jezik i običaje, ali i da pomognemo zemljacima iz Krajine, Srbije i sveta. Naši članovi i Upravni odbor rade dobrovoljno sa željom da očuvamo naše krajiško nasleđe. Na svakoj našoj manifestaciji podsetimo se kulture i istorije Krajine i skupimo pomoć ljudima ili organizacijama kojima je trenutno najpotrebnija. U 2017. godini naše Udruženje je pomoglo raznim institucijama i pojedincima u ukupnom iznosu većem od 16 hiljada dolara, rekao je Čučković.

Izložba o ćirilici

U okviru manifestacija otvorena je i izložba o značaju i uticaju Save Mrkalja na reformu srpske ćirilice i srpskog jezika.
U muzičkom programu Krajišnike i njihove goste zabavljali su Momo Stanić, koji je za tu priliku doputovao iz otadžbine, Milana Aničić i Vuk Jon.

S. Dančuo
Oduševili: Nastup folklorne grupe Gračanica

I za starešinu hrama Svetog Jovana Krstitelja u čikaškom naselju Belvudu Savu Bosanca okupljanjima se čuvaju koreni ali i oživljavaju sećanja na znamenite sunarodnike koji su ostavili upečatljiv trag na područjima gde su živeli Srbi i gde ih, posle progona koji su se desili, nažalost više nema.

- Našoj deci pričamo ko smo i odakle smo, kakvi su nam koreni nadajući se da ćemo što duže živeti ako oni sačuvaju sećanja na naš zavičaj, na svoju istoriju i kulturu, a prvesntveno ako sačuvaju svoju veru pravoslavnu, svetosavsku koja nas je održala u svim stradanjima. Apelujem da čuvate našu decu, da čuvate u njima svoj jezik i svoju kulturu kao i svoju veru. Neka ne zaborave naše korene, neka žive ovde u Americi u miru i ljubavi, neka tuđe poštuju, a svojim se ponose - poručio je otac Savo.

Humane akcije

Da ne zaboravljaju rodni kraj i svoje komšije od kojih neki teško žive Krajišnici u Čikagu su pokazali i tokom ove manifestacije. Tako su prikupljali pomoć za izbegličku porodicu Tarbuk iz Sremske Mitrovice kojima se ćerka leči od leukemije i za porodicu prerano preminulog sveštenika sa Banije Dalibora Tanasića (42).
Pomoć za negovanje običaja i igara sa područja Krajine upućena je KUD "Ćirilo i Metodije" iz Busija kraj Beograda, a uz pomoć čikaških Srba biće štampan i leksikon "Znameniti Srbi Banije" autora Branka Krnjaića.

Prepuna sala manastira Nova Gračanica

Najmasovnije okupljanje Srba

Vladika srednjozapadnoamerički Longin je primetio da je ovo najmasovnije okupljanje krajiških Srba u Americi ispunjeno sa puno emocija, ali istovremeno i sadržajima kao što su obeležavanja značajnih ličosti i datuma iz krajiške istorije, kao i negovanjem običaja, pesme i igre. On je pohvalio članove Udruženja krajiških Srba Prelo što su pokretači i priložnici obnove srpskih hramova u svom zavičaju, kao i što pomažu institucije i pojedince, pogotovo bolesne i siromašne.

- Čuvajmo svoju pravoslavnu veru i ime Srbinovo, da i u ovoj zemlji ostanemo ono što su naši dedovi i pradedovi uvek bili - Srbi pravoslavne vere. Svoje čuvajmo držimo i ne dajmo, poručio je episkop Longin.

Podršku manifestaciji uputili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.
Da ipak čuvanje tradicije i običaja nije samo na rečima pokazali su i najmlađi učesnici Krajiškog prela - folklorne grupe Soko i Gračanica. Oni su izveli splet srpskih narodnih igara.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online