Nedelja 18. 3. 2018.
Washington
-120
 • Chicago
  -50
 • New York
  -10
 • Belmont
  -00
 • Atlanta
  90
 • Boston
  140
 • Firt
  40
 • Denver
  120
 • Detroit
  -50
 • Dover
  60
 • Hartford
  20
 • Orlean
  -10
 • Helena
  80
 • Ren
  -30
 • Honolulu
  210
 • Las Vegas
  90
 • Portland
  200
 • Salem
  -10
 • Santa Fe
  60
 • Tampa
  250
 • Topeka
  -40
0
Subota 18.11.2017.
05:11
B. Božin - Vesti A

Ne oklevajte, šaljite prijave!

Oni mladi koji trenutno traže mesto za dalje školovanje u mnogim regionima u Nemačkoj, među kojima je dosta naših zemljaka, još imaju šanse da ga pronađu. Firme iz oblasti trgovine, proizvodnje, hotelijerstva i ugostiteljstva još nude mesta za školovanje.

pixabay.com
Treba iskoristit šansu: Mnoge velike firme i javne službe su već objavile konkurse

U okviru programa Savezne nemačke vlade pod nazivom "Ofanziva obrazovanja vlade i privrede", nemački eksperti za obrazovanje u "Vestima" odgovaraju na pitanja zainteresovanih da nađu svoje mesto na radnoj mapi Nemačke. Ovoga puta objavljujemo neka od najčešće postavljenih pitanja i odgovore na njih.

Koje zanimanje mi obezbeđuje da mogu da ga obavljam do odlaska u penziju i da ne moram da menjam poslodavca?
Obrazovanje po sebi predstavlja solidnu bazu za to da se jednom naučen poziv obavlja čitavog života. Međutim, zbog izuzetno brzog razvoja tehnologije danas gotovo da ne postoji garancija da je jedna kvalifikacija dovoljna do odlaska u penziju. Što se tiče ostanka u preduzeću, obično šegrti u proizvodnim pogonima postaju majstori i često do penzije ostaju u njima.

Kako da nađem slobodno mesto za dalje obrazovanje?
Slobodna mesta mogu još da se nađu na internet adresama: www.jobboerse.arbeitsagentur.de
,www.ihk-lehrstellenboerse.de i njnjnj.lehrstellen-radar.de .

Koliko mesečno zarađuju učenici na obuci za trgovca ili sekretaricu?
Zarada zavisi od tipa preduzeća u kome se školuje i vrste posla, ali u proseku 750 evra prve godine, 850 u drugoj i 900 evra u trećoj godini.

Koji je termin za prijavu za sledeću godinu?
Mnoge velike firme i javne službe su već objavile konkurse, a proces se obično završava do kraja tekuće godine. Zbog toga bi trebalo da se prijavite odmah i tako povećate svoje šanse.

Postoji li vremenski rok do kada je prijavljivanje?
Ne, teorijski je moguće prijaviti se i sklopiti ugovor sa firmom u svakom trenutku. Međutim, postoji mogućnost da nastava odmakne i morate da nadoknadite ono što ste propustili u školskom programu.

Moj sin je imao prosek ocena 1,7 na maturi ( Abitur ). Da li ima šanse da bude primljen na Medicinski fakultet, pitala je čitateljka S. Mirić iz Menhengladbaha
Vaš sin mora da se na centralnom portalu njnjnj.hoćsćulstart.de prijavi za studije. U postupku izbora studenata, koji je jedinstven za teritoriju čitave Nemačke, 20 procenata studijskih mesta se deli po osnovu proseka ocena, takođe 20 posto na osnovu vremena čekanja, a 60 odsto kroz izborni postupak samih univerziteta, koji za njih imaju sopstvene kriterijume. Pojedini univerziteti računaju, na primer, rezultate testiranja (više detalja o tome možete naći na internet stranici njnjnj.tms-info.org ). Vaš sin, dakle, ima velike šanse da dobije mesto na univerzitetu, ako na ovom testu postigne dobar rezultat. Vodite računa o tome da ovaj test može da se polaže samo jednom!

O čemu treba da vodim računa ako konkurišem za stipendiju u toku studija?
Važno je da detaljno i razložno navedete zbog čega vas konkretne studije interesuju. Osim toga, treba da ispunjavate kriterijume propisane za svaku stipendiju. Pritom nije obavezno neophodno da imate samo dobre ocene, jer veliku težinu imaju i tzv. "socijalni kriterijumi", kao što je na primer, dobrovoljni i socijalni rad. Pretpostavke za dobijanje stipendije su veoma različite, a listu davalaca stipendija možete da pronađete na adresama njnjnj.stipendienlotse.de i njnjnj.stipendiumplus.de.

Kada se dobija BAfoG (stipendije) tokom studija?
Pravo na dobijanje ove stipendije imate ukoliko možete da dokažete da nemate dovoljno finansijskih sredstava za život za vreme studija. Za ovo je potrebno da u zahtevu navedete svoja i primanja vaših roditelja dve godine pre podnošenje zahteva, a potom će BAf懠izračunati da li i koliko novca možete da dobijete. Posle okončanja studija i nalaženja zaposlenja vraća se polovina dobijenih sredstava, pri čemu je ukupan iznos u svakom slučaju ograničen na 10.000 evra. Po pravilu, ovaj novac se dobija samo za bečelor studije, a zahtev za pomoć za vreme master studija podnosi se posebno. Ko je na nekoj školi već dobio master diplomu, u osnovi ne može da računa na dalje korišćenje ove stipendije, čak i ako upiše bečelor na nekom drugom univerzitetu. Za više detalja možete da se obratite službama na vašem univerzitetu.

Koliko dugo se dobija BAfoG?
Sve vreme redovnih bečelor studija, dakle po pravilu šest semestara, maksimalno osam. Ukoliko ste iz opravdanih razloga studirali duže od toga, na primer, zbog bolesti ili podizanja deteta, moguće je produženje. Bitno je da svoj zahtev na vreme dostavite, najbolje odmah kada dobijete mesto na studijama. Zahtev je punovažan od početka meseca u kome je zahtev stigao, najranije od meseca kada počinju predavanja.

Važni telefoni i adrese:

www.arbeitsagentur.de
- Prijavljivanje za stručno savetovanje oko zapošljavanja u Agenciji za rad, može i na telefon 0800/4555500 (besplatan)
njnjnj.jobboerse.arbeitsagentur.de
- Adrese preduzeća koja nude stručno osposobljavanje i slobodna mesta za njih
njnjnj.berufenet.arbeitsagentur.de - Informacije o pozivima, obrazovanju i sticanju kvalifikacija
www.kursnet.arbeitsagentur.de - Informacije o školama i studijama
www.planet-beruf.de - Pomoć za nalaženje pravog poziva, saveti za prijavljivanje
www.regional.planet-beruf.de - Aktuelne informacije Agencija za rad za svaku opštinu
www.arbeitsagentur.de - BEN - Navigator za izbor poziva, informacije o dodatnom školovanju
www.arbeitsagentur.de BERUFETV - Pomoć za orijentaciju pri izboru posla sa primerima
www.jobstarter.de - Informacije za osobe migrantskog porekla
www.netznjerk-ilj.de - Priznavanje inostranih diploma
www.anerkennung-in-deutsćland.de - Priznavanje inostranih diploma za zanate
www.berufliće-anerkennung.de - Priznavanje inostranih majstorskih pisama
www.ihk-lehrstellenboerse.de - Savezna berza poslova industrijskih i provrenih komora (Adrese firmi i slobodna mesta)
www.ausbildungplus.de - Informacije o dualnim studijama
www.hoćsćule-dual.de - Informacije o dualnim studijama
www.njegnjeiser-duales-studium.de - Informacije o dualnim studijama
www.abi.de - Informacije o studijama i pozivima u Nemačkoj
www.studiennjahl.de - Pregled mogućnosti studiranja u Nemačkoj
 

Kako da se prijavim na dualne studije sa integrisanim radom?
Za dualne studije prijavljivanje se vrši bar jednu godinu pre njihovog početka. Prijave po pravilu ne idu na univerzitete koji sarađuju sa firmama, nego direktno na firme koje nude dualne studije. Sa ovim firmama vi zaključujete ugovor i istovremeno mesto na univerzitetu. Za vreme dualnih studija dobijate platu, stičete veliko praktično iskustvo u radu i istovremeno dobijate diplomu. Ovaj način studija zahteva veliku disciplinu, izdržljivost, kao i sposobnost da dosta učite. Adrese preduzeća koje nude ovaj vid studija možete naći u agencijama za zapošljavanje.

Kako da pronađem mesto za dobrovoljnu socijalnu ili ekološku službu?
Možete da se raspitate i prijavite direktno kod ponuđača ovakvih programa. Najpre je potrebno da ostvarite telefonski ili lični kontakt, baš kao i kod prijavljivanja za studije. Često za ovu službu dobijate besplatan smeštaj i hranu, kao i džeparac između 200 i 300 evra mesečno (trenutno je maksimalno ograničenje 381 evro). Dobrovoljna služba moguća je i u inostranstvu i traje minimalno šest, a obično 12 meseci. Maksimalno je moguće produženje do 24 meseca, ali su takvi primeri izuzetno retki. Više detalja možete da nađete na njnjnj.foej.de i njnjnj.pro-fsj.de .

Boravak u inostranstvu

Ima li smisla provesti godinu dana u inostranstvu posle završetka škole?
Mladi koji još nemaju čvrstu odluku čime žele da se bave mogu da profitiraju od godine dana provedene u inostranstvu. Osim toga, mogu da utvrde znanje stranih jezika. Međutim, mnogi mladi su skloni da zaborave da je neophodno da ispune odgovarajuće preduslove za kasniji start na univerzitetima, kao što je obavezna praksa ili prijemni ispiti za studije, kao i da postoje određeni termini za prijavljivanje. Osim toga, za takozvane "stare maturante" koji studije upisuju godinu dana posle mature često važe posebni rokovi. U zavisnosti od vrste boravka u inostranstvu moguće je poslati prijavu za studije i iz inostranstva, a savetujemo da unapred raščistite i pitanja u vezi sa dobijanjem "kindergelda" (dečjeg dodatka). Godina dana boravka u inostranstvu i dualne studije teško mogu da se kombinuju jer, ukoliko niste u Nemačkoj, nemate šanse da idete na intervjue sa firmama. U svakom slučaju, pre no što se odlučite na odlazak u inostranstvo dobro se raspitajte kakve posledice to može da ima, najbolje u agencijama za zapošljavanje.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Muhamed Saed al Gamasi (42)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Konfuzija će vladati danas i vi nikako nećete moći da se saberete i rešite zadatke koje imate. Obratite se za pomoć nekome ko je pouzdan i ko želi da vam pomogne. Vi jednostavno danas niste raspoloženi. Nemojte sebe osuđivati zbog toga. Uz malo truda, sve će moći da bude lepo i da ostvarite rezultate.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Danas ćete imati neki kvar u kući, najverovatnije u kuhinji. Veoma je komplikovano da ovaj problem rešavate sami. Pozovite profesionaknog stručnjaka da vam reši problem. To će vas poštedeti dodatne frustracije. Budite uporni da realizujete nešto novo, što ste dugo planirali, ali niste imali vremena.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Danas će vam nestati neki dragoceni predmet. Tražićete ga satima i nećete moći da ga nađete, što će vas prilično isfrustrirati. Predmet koji tražite je u kući, ali je verovatno negde zapao ili je ispod nečega. Proverite u najvećoj sobi u kući. Neko može napraviti prijatno iznenađenje i pozvati vas u izlazak.
KURSNA LISTA
 • EUR =
  119.14 din.
 • AUD =
  78.92 din.
 • CAD =
  80.89 din.
 • SEK =
  12.5 din.
 • CHF =
  102.92 din.
 • GBP =
  135.26 din.
 • USD =
  99.6 din.
 • HRK =
  15.91 din.
 • BAM =
  60.91 din.
 • 2018 © - vesti online