Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
03:11
B. Božin - Vesti A

Budite ponosni što ste Srbi

Tradicionalna novogodišnja priredba učenika Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu prvi put je održana u novim prostorijama Srpsko-nemačke zajednice u okrugu Špandau, u Bruno Gerke hali u kojoj je na sve strane vrvelo od multi-kulti dešavanja i pretpraznične atmosfere.

B. Božin
Zajednički priredili programe: Đaci i folkloraši

Đaci predvođeni nastavnicama, Milanom Rakić i Mirjanom Stefanović, izveli su prigodni recital, dok su najmlađi i prvi folklorni ansambl Srpsko-nemačke zajednice i Zlatnog opanka nastupili združenim snagama i oduševili važne goste iz Špandaua.

A došli su gradonačelnik Helmut Klebank, Raed Saleh, šef frakcije SPD u berlinskom parlamentu i ujedno predsednik socijaldemokrata u ovom okrugu, dr Nidal Toman, predsednik Migraciono-integracionog saveta Špandaua, i drugi predstavnici SPD, među kojima su bili i srpski aktivisti Mirko Jović i Miroslav Nikolić.

Ispred Ambasade Srbije gost je bio konzul Kosta Simonović sa suprugom, koji je izrazio zadovoljstvo što je Srpsko-nemačka zajednica ponovo aktivna i poželeo im svako dobro i puno uspeha u radu.

Raed Saleh se obratio prisutnima sa par rečenica na srpskom jeziku i rekao da je on zapravo "polu-Srbin", jer je "u poslovnom i privatnom životu imao dosta veza sa Srbima, na čemu je veoma zahvalan".

Zatim se obratio deci i rekao da ozbiljno shvate učenje jezika i kulture svojih roditelja.

- Dolazim iz Palestine i u detinjstvu nisam imao mogućnosti da učim arapski jezik. Ako je nešto divno, onda je to sposobnost da se uče mnogi jezici i kulture, a vi u Srbiji imate divnu tradiciju, kulturu, divan jezik i možete zaista da budete ponosni na to što ste Srbi.

Učenici Dopunske škole su na kraju dobili novogodišnje paketiće, a vredne mame su spremile bogatu trpezu i time upotpunile svečanu atmosferu. Da je udruženim snagama sve šarenije, veselije i bolje - pokazalo se i ovoga puta u Špandauu.

B. Božin
Helmut Klebank, Miladin Gavilović, dr Nevena Ljubinković i mali Nemanja

Gradonačelnik obećao pomoć

Za Helmuta Klebanka, gradonačelnika Špandaua, ovo je bio prvi kontakt sa Srpsko-nemačkom zajednicom.
- O srpskim običajima, muzici i kulturi sam do sada znao samo ono što je bilo u medijima. Raduje me što ovde postoji toliko angažovanje roditelja da neguju tradiciju svoje zemlje i da je prenose dalje na svoju decu - rekao je prvi čovek Špandaua i izrazio spremnost da pomogne srpskom udruženju da trajno reši problem prostorija u Špandauu i o tome je razgovarao sa potpredsednikom Miladinom Gavrilovićem.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online