Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
00:44
R. Lukić - Vesti A

"Vladiko, skini krst, sramotiš nas!"

Na sednici Inicijativnog odbora nezadovoljnih vernika u Himelstiru koja je održana pre nekoliko dana, a na koju su pozvane i "Vesti", analizirana je neugodna situacija koja se u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice dogodila na Badnje veče.

R. Lukić
Teške reči: Rasprava sa vladikom na dan lekarske slave

Na sednici kojoj su prisustvovali Dušan Ivanović (57), Tihomir Šekerović (75), Ljubomir Ćetković (70), Tihomir Panić (56), Ljubomir Pilipović (64) i smenjeni tutori Marko Tešić (73) i Božidar Erić (70), raspravljano je i o ponudi vladike Andreja Ćilerdžića da 16. januara u Himelstiru o nastalom konfliktu razgovara sa Ljubomirom Pilipovićem i Tihomirom Panićem.

Želju vladike Andreja preneo je otac Đorđe Pantelić, sveštenik iz Beča, koji trenutno služi u Himelstiru. Posle duže diskusije dvojica "odabranih" nisu dobili mandat da s vladikom pregovaraju u ime više od trista potpisnika peticije koja je u novembru 2017. upućena na adresu Sinoda SPC u Beogradu, o čemu su "Vesti" već opširno izvestile.

Predlog vladike Andreja, administratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke odbijen je uz obrazloženje da "dva čoveka nisu dovoljna da govore u ime toliko ljudi", a i kako je rečeno, zbog činjenice što vladika ni do sada nije ispunjavao data obećanja. Uz veliku gorčinu naveden je primer sa Badnje večeri, kada, kako je istaknuto, vladika Andrej treći put nije održao dato obećanje i nije razgovarao sa vernicima.

Jelove grančice umesto badnjaka

- Ispred bogomolje u prostoriji za prodaju sveća uza zid stoji prislonjen Hristos na krstu. Naravno, sve su ispreturali, pa su premestili i Hrista, a umesto badnjačkim grančicama ogradu manastira su ukrasili jelovim grančicama. Kako su počeli, iz manastira će biti proteran i badnjak - kaže Tihomir Šekerović.

Zastupaju 300 potpisinika peticije:  Marko Tešić, Božidar Erić, Dušan Ivanović, Tihomir Šekerović, Ljubomir Ćetković, Tihomir Panić i Ljubomir Pilipović

Pesma umesto razgovora

- Pre službe koja je na Badnje veče počela u 18 sati, vladika je obećao da ćemo o problemu razgovarati posle večere, a onda reč nije održao. Umesto da s nama razgovara o problemima koji nas muče, on priča o svome detinjstvu. Kad su njegove "detinjske priče" prešle svaku meru, zamolio sam ga da prestane i da pređemo na probleme. Umesto toga, on je okružen monahinjama i monasima počeo da peva. Bio sam isprovociran takvim ponašanjem i nazvao sam ga lažovom, a negodovali su i drugi vernici - priča Ljubomir Pilipović.

On je episkopu postavio ultimatum da do kraja meseca ode i da povede i svoje monahinje.

- Ne da čekaju do maja, kada zaseda Sinod koji će birati novog vladiku za našu eparhiju, već da odavde odu do kraja januara - podvukao je Ljubomir Ćetković koji izražava mišljenje i ostalih prisutnih.

Pored premeštenog Hrista: Pilipović, Tešić, Šekerović i Erić

Oduzeta hrišćanska ljubav

Vernici su pred početak sastanka prisustvovali večernjoj molitvi, a u predvorju bogomolje u prolazu su se zadržali sa ocem Đorđem Pantelićem, sveštenikom iz Beča. Oni su svešteniku pričali o problemima, a on njima o hrišćanskoj ljubavi. Kada su shvatili da je to ponavljanje istih priča napustili su razgovor, a prvi je otišao Ljubomir Pilipović.
- Ja sa proslave Badnje večeri iz manastira u srcu nisam poneo ljubav. Tu ljubav, oduzeo mi je vladika Andrej - prokomentarisao je na sednici Tihomir Panić.

- Nemamo mi ništa protiv monahinja, ali ako mu trebaju neka ih vodi u Beč u svoju Eparhiju austrijsko-švajcarsku. One ne govore srpski i našoj deci ništa ne mogu da pomognu. Čak su i božićni program napisale samo na grčkom i nemačkom. Pitam se smeju li Srbi da ćute dok im se iz srpskog manastira proteruje srpski jezik. Znači, oni nam otimaju i jezik i manastir koji smo mi gradili za sebe i svoju decu, upravo zbog vere i jezika - ogorčen je Tihomir Panić koji je na sastanak došao iz 50 kilometara udaljenog Hamelna.

Mnogo se govorilo i o igumanu Germanu i drugim s posla otpuštenim ljudima, a pri tome se vladici zamerilo i to da on štiti interese nekih drugih naroda, a ne srpske. Kao argument navode monahinje koje su dovedene iz manastira u Grčkoj, a služile su kod igumana Doniseja kojem je grčki crkveni sud zabranio rad u crkvi.

Večera

- Pre paljenja badnjaka vladiku smo prvog počastili rakijom kao što je i red, a pripremili smo i večeru. Ne, večeru nisu pripremile monahinje, kako je to objavljeno na sajtu Eparhije austrijsko-švajcarske. Nisu one nama spremile večeru već mi njima. To je samo još jedna njegova laž. Kao da narod nije video - kaže Tihomir Panić, a potvrđuju i ostali prisutni.

- Mitropolit grčki Augustinos iz Bona svojevremeno je upozorio vladiku Sergija (bivšeg čelnika Eparhije frankfurtske i sve Nemačke koji je s te dužnosti otišao u septembru prošle godine) da ove monahinje ne prima jer su proterane iz Grčke. Vladika Sergije je mitropolita poslušao i nije ih doveo - priča Ljubomir Ćetković.

On je izneo tezu da ove monahinje i nisu prave monahinje, već su prema njegovom mišljenju, članice verske sekte koja ima predstavništva u Americi, Švedskoj, Izraelu, Norveškoj i Nemačkoj.

- Vladika Andrej je meni i Tihomiru Paniću rekao da ga je patrijarh Irinej zamolio da monahinje dovede u naš manastir u Himelstiru - obelodanio je Ljubomir Pilipović i dodaje da "vladici koji laže ni to ne veruje".

Ogorčen tutor Tešić

- Otkad je manastir tu, tu sam i ja. Od drugog dana služio sam manastiru. Vozio sam vladike na aerodrom, donosio im novine i činio sve što je trebalo, bez ikakve naknade i posle 40 godina, na onom prvom incidentu, na lekarskoj slavi (18. novembar 2017) vladika Andrej dođe i kaže: "Ko ste vi, idite odatle". Ostao sam zapanjen i preneražen. Zar sam to zaslužio posle 40 godina? Nisam čovek bez reda i karaktera. Da je došao u manastir i lepo objasnio da je došlo do nekih promena, razumeo bih to. A on meni: "Ko ste vi, idite odatle." Umesto da ja njega pitam ko je on jer je tek došao. Kad sam se malo sabrao, ispod ruke me je uzela doktorka Ana Teodorović i zamolila me da napustim pult iza kojeg sam decenijama stajao. To sam i učinio, ali me takvo ponašanje jednog episkopa razočaralo i duboko povredilo - ispričao je na skupu višegodišnji tutor Marko Tešić.

- Ako su monahinje dovedene po želji patrijarha Irineja, onda se pitam kuda to idu SPC, Srbija i srpski narod - začuđeno se upitao Ljubomir Ćetković koji ne veruje da će verski obredi u manastiru moći da budu obavljani u miru sve dok monahinje i vladika Andrej ne napuste Himelstir.

- Jasno sam mu rekao da je njegovo ponašanje nesrpsko - naglašava Ljubomir Pilipović, a njegovo mišljenje dele i svi prisutni.

- Na Badnje veče vladika je na večeru došao u pratnji četiri monaha, osam monahinja, sveštenika Đorđa Pantelića, penzionisanog svestenika Dragana Đuričića i izvesnog Lazara iz Hanovera. To nije u ovoj sredini poznati Lazo Radujković. Posle večere i svega što je večeru propratilo, vladika je salu napustio okružen istom pratnjom, ali uz protestne povike vernika koji osuđuju njegovo ponašanje i ponašanje svih onih koji iz srpskog manastira proteruju srpske ljude i srpski jezik. Čak je i moja pobožna supruga glasno vikala: "Skini krst i ostavi štap, ti sramotiš i krst i nas" - ispričao je Tihomir Panić.

- Čim je ovde došao, za 15.000 evra prodao je mercedes kojim se vozio vladika Sergije, a pare je dao monahinjama. Osim toga dao je otkaz igumanu Germanu (Bogojeviću) koji je po dolasku u Himelstir za dve godine odužio 70.000 evra i još 50.000 uštedeo - kaže Tihomir Panić.

Policija u manatastru na dan lekarske slave

Pozivanje policije pogrešan potez

Posle incidenta i intervencije policije na dan lekarske slave, o čemu su "Vesti" opširno izveštavale, vladika je sutradan pozvala policiju da čuva manastir za vreme održavanja liturgije. Prema rečima prisutnih, četiri automobila puna policajaca bila su raspoređena oko manastira.
- Vladika je priznao da je tu pogrešio, a kao grešku priznao je i činjenicu da se po dolasku u manastir s vernicima nije konsultovao - tvrde Ljubomir Pilipović i Tihomir Panić kojima je to navodno priznao.

Očekuju osnivača manastira

- On daje pare nekim stranim monahinjama i monasima, a monaha Srbina i više drugih službenika ostavlja bez posla. Znači, zbog onih koji nemaju nikakve veze s ovim manastirom, izbacuje naše ljude na ulicu - kaže Dušan Ivanović, vlasnik restorana Hacijenda u kojem je sastanak i održan.

Ivanović osim zamerki vladici Andreju, zamera i episkopovom svešteniku Stefanu koji je njega i ove ljude nazvao "pijancima i lupežima".

- Ja sam ugostitelj, a ne pijanac - naglašava Ivanović, a Tihomir Šekerović kaže da alkohol nikada nije pio.

- Otvoreno sam mu pred narodom rekao da je ovo poslednji pokušaj da s njim razgovaramo, jer je to s obzirom na njegovo dosadašnje neispunjavanje datih obećanja uzaludan posao - naglašava Ljubomir Pilipović koji očekuje da se "vladika sa svojim monahinjama pokupi i ode".

U tom smislu sa ovog skupa upućen je javni apel patrijarhu Irineju i Sinodu SPC da "što pre ukrote samovolju vladike Andreja" i da im pomognu da srpski manastir ostane srpski i da ga obnove i pripreme za obeležavanje 40-godišnjice koju bi rado proslavili zajedno sa osnivačem manastira vladikom Lavrentijem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online