Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
05:00
B. Miličić - Vesti A

Đake očarala poseta zavičaju

I u ovoj školskoj godini naša deca u Nirnbergu i Erlangenu imaju mogućnost da pohađaju dopunsku nastavu na srpskom, koju u oba grada vodi nastavnica Gordana Budiša.

B. Milinčić
Učenici iz Nirnberga sa diplomama Kreativnog kampa Eduko

U Nirnbergu je u dve grupe upisano 40 učenika, a među njima su tri prvaka, dok u Erlangenu jedna grupa sa 16 učenika ima dva đaka prvaka.

Učenici srpske dopunske škole u Nirnbergu i dalje nastavu pohađaju u tamošnjoj Wiesensschule, sredom od 15 i petkom od 14.30.

Zanimljivo je da je u dve grupe učenika u Nirnbergu od početka školske godine upisano i pet učenika čiji su roditelji zdravstveni radnici došli na rad u Nirnberg i okolinu. Od troje prvaka u Nirnbergu dvoje su na fotografiji - Ana Hamon i Vasilije Bjelošević, a treći prvak Anastasija Simeonov nedostaje zbog bolesti.

Za učenike jedne grupe u Erlangenu novost je u ovoj školskoj godini promena adrese gde se nastava održava četvrtkom od 16 sati. Naime, SKU "Vuk Karadžić" je promenio klupsku adresu, ali i dalje je omogućio da se dopunska nastava održava u njihovim novim prostorijama u Fliesbaćstraše 23 . U Erlangenu nastavu pohađaju i prvaci Mina Majić i Jelena Bilić.

Kraj protekle godine grupa od 10 učenika dopunske nastave na srpskom iz Nirnberga doživela je na najlepši način u Srbiji. Naime, nastavnica Gordana Budiša je prihvatila ponudu Kreativnog centra Eduko iz Sremskih Karlovaca da grupa naše dece koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom provedu sedam dana u Srbiji.

Pripreme za Svetog Savu

Na kraju boravka u Kreativnom centru Eduko u Sremskim Karlovcima deca su dobila diplome. Nastavnica Gordana Budiša kaže da su uz redovne školske aktivnosti u toku i pripreme za svetosavsku proslavu, koju učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Nirnberga i Erlangena tradicionalno organizuju.

- Desetoro učenika iz Nirnberga je od 23. do 30. decembra boravilo u ovom kampu koji je namenjen našoj deci iz dijaspore, a ovogodišnja tema bila je posvećena proteklim praznicima.

- U okviru programa deca su svakodnevno imala predavanja iz istorije i srpskog jezika, upoznavali su se sa srpskim običajima, učestvovali u radionicama, družili se i upoznavali s drugom decom u kampu - kaže nastavnica Budiša i dodaje da su pored toga, posetili i čuvenu Karlovačku gimnaziju, karlovačku Bogosloviju, Patrijaršijski dvor, manastire Krušedol i Velika Remeta.

- Bili smo u Novom Sadu, a u Srpskom narodnom pozorištu gledali smo predstavu "Krcko Oraščić" i posetili Muzej Vojvodine. Deca su oduševljena ovom posetom otadžbini, sadržajma u kampu, susretima, druženjem i upoznavanjem s drugom našom decom - kaže nastavnica Gordana Budiša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online