Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.02.2018.
02:11
Z. Vicelarević - Vesti A

Važno je da deca uče i na srpskom

Nedavno je, na Svetosavskoj školskoj priredbi u Vizbadenu, glavnom gradu nemačke pokrajine Hesen ("Vesti" su o tome opširno izvestile), na neki način i zvanično promovisana inicijativa da se udruženim snagama roditelja đaka i Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu podnese zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za još jednog nastavnika Dopunske škole na srpskom jeziku u ovoj pokrajini.

Z. Vicelarević
Pomoć bi dobro došla: Vladimir Živanov sa đacima iz Ofenbaha

Trenutno "bitku" za ćirilicu među ovdašnjom decom u dijaspori, a po progamu i u ingerenciji Srbije, vodi samo nastavnik Vladimir Živanov, a ideja je da mu se od naredne školske godine (2018/2019) pridruži još jedan kolega. Pored Živanova, u nemačkom sistemu školstva "opstale" su još samo dve naše nastavnice u takozvanoj integrisanoj nastavi, što u prevodu znači da su na platnom spisku pokrajinskog Ministarstva za prosvetu.

Srba najavio povlačenje

Dopunska škola, koju simboličnim prilozima finansiraju sami roditelji, egzistira i u Darmštatu, tačnije u tamošnjem klubu Serbia (bivši Jadran). Prema rečima Srbe Jocića, nastavnika u penziji, trenutno tu ima dve grupe đaka, ukupno 23 polaznika.
- Baš smo proteklog vikenda imali sastanak u klubu, jer su neka deca odustala od pohađanja škole, pa smo sa roditeljima razgovarali i nastavku saradnje - kaže za "Vesti" Srba Jocić. - Dogovorili smo se da će se časovi, ipak, nasataviti, ali moram da kažem da ću se po završetka ove godine i definitivno povući iz ovog posla - dodaje nastavnik Jocić.

- Trenutno se dopunska nastava u Hesenu, po školskom programu iz Srbije, odvija u pet gradova, a želeli bismo da ponudu proširimo i samim tim u proces nastave uključimo više dece. Ali, za to nam je potrebna podrška roditelja koji shvataju važnost da njihova deca izučavaju maternji jezik - kaže za "Vesti" Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, koji je - pošto je "štafetnu palicu" čelnika ovog diplomatskog predstavništva prošle godine preuzeo od Aleksandre Đorđević - pomenutu inicijativu svrstao među prioritete svog rada u metropoli na Majni.

- Sada imamo nešto više od 150 polaznika, a da bismo, pored Vladimira Živanova, dobili još jednog nastavnika treba nam dvostruko više prijava! Vremena nema previše: konkurs za izbor novih nastavnika u dijaspori biće u Srbiji raspisan u aprilu za narednu školsku godinu, što znači da se treba delovati brzo i efikasno - ističe konzul Radovanović i poziva roditelje da posete internet stranicu generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu (njnjnj.frankfurt.mfa.gov.rs
), popune formular (u PDF formatu) koji će tamo pronaći pod banerom "Dopunska nastava" i pošalju ga na adresu Konzulata: poštom, faksom ili mejlom, svejedno je.

Nastava na 15 adresa

* Langen
Ludnjig Erk Shule
- adresa: Bahnstraߥ 40, 63225 Langen
ponedeljkom, sa početkom u 14.00.
* Ofenbah
Grundshule Buhh짥l - adresa: Goerdelerstraߥ 131, 63071 Offenbah am Main
utorkom, sa početkom u 13.00.
Mathildenshule - adresa: Mathildenstraߥ 30, 63065 Offenbah am Main
utorkom, sa početkom u 15.00.
* Noj Izenburg
Hans-hristian-Andersen-Shule - adresa: Gartenstraߥ 30, 63263 Neu-Isenburg
sredom, sa početkom u 14.00.
* Vizbaden
Anton Gruner Shule - adresa: Lehrstraߥ 10, 65183 Njiesbaden
četvrtkom, sa početkom u 14.00.
* Frankfurt na Majni
Zentgrafenshule - adresa: Njilhelmsh樥r Str. 124 petkom, sa početkom u 13.00.
NAPOMENA: u nabrojanim školama predaje nastavnik Vladimir Živanov, e-mail: v.zivanov973Žgmail.com
Uhlandshule (integrisana nastava) - adresa: Ostendstraߥ 35.
Nastava se održava ponedeljkom i utorkom od 14.15 do 15.45 časova, u učionici br. 18.
Kontakt: Mirjana Antanasijević- Čekerevac, e-mail: mirjana152Ždžahoo.de.
Mala škola ćirilice u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu. Časovi srpskog jezika i pravoslavne veronauke subotom od 11.30. Kontakt: otac Simon Turkić (njnjnj.sp-frankfurt.de).
Literarna sekcija Ršum škola u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, održava se svake srede od 17.30 do 19.00 u SK Ofenbah, Strahlenbergerstraߥ 127, 63067 Offenbah. Sekciju vode Zlata Ikanović, Ruža Mijović i Ljubiša Simić. Info. na tel.: 0176-99026516 ili 0157-54694170, e-mail: tozla87Žgmail.om i ljubisa.simiŽgmx.de
* Bad Homburg
Humboldtshule (integrisana nastava) - adresa: Jaobistraߥ 37, tel. 06172- 68707-0; ponedeljkom od 13.40 do 15.00.
Gesamtshule am Glukenstein (integrisana nastava) - adresa: Glukensteinnjeg 99, tel. 06172-967550, nastava se održava ponedeljkom od 15.45 do 17.30.
Friedrih-Ebert-Shule (integrisana nastava) - adresa: Unterer Mittelnjeg 24, tel. 06172-288910,
Nastava se održava četvrtkom od 14.45 do 15.50.
* Kelkhajm Eihendorffshule (integrisana nastava) - adresa: Lorsbaher Straߥ 28, tel. 06195-9780 60; nastava se održava utorkom od 15.00 do 16.10.
NAPOMENA: Nastavu u Bad Homburgu i Kelkhajmu vodi Katica Stanimirov, e-mail: kvoriŽaol.com
* Darmštat
Prostorije srpskog društva Serbia e.v., Ludnjighstr. 42, Darmstadt, sredom od 15 do 18 sati, nastavnik Srba Jocić, tel. 0163 9251362.

- Radovalo bi me zaista da dobijem kolegu, nastava se sada ustalila u pet gradova, ali bi u Frankfurtu sigurno moglo da se proširi na još neke škole, a ćirilica se dalje ne uči, recimo, u Majnu, Riselshajmu, Raunhajmu i mnogim drugim mestima kojima gravitira veliki broj naših zemljaka sa decom školskog uzrasta. Nažalost, ja sam ne mogu sve da postignem - vajka se za "Vesti" nastavnik Živanov.

Da je Dopunska škola postala "gorući" problem potvrđuje i njegova koleginica Katica Stanimirov, koja je za pitanje prosvete zadužena i u Centralnom savetu Srba pokrajine Hesen, čiji je dugogodišnji član. Ona je jedna od retkih naših nastavnica koja je uspela da sve do danas opstane u nemačkom sistemu školstva, a predaje našoj deci u Bad Homburgu i Kelkhajmu, u blizini Frankfurta.

- Naravno da svim srcem podržavam inicijativu za još jednog nastavnika iz Srbije, ali u Centralnom savetu Srba Hesena u isto se vreme zalažemo i da se srpski jezik vrati na pozicije u nemačkim školama kakve je imao skoro do početka ovog veka - ističe za "Vesti" nastavnica Stanimirov i podseća da je u toku potpisivanje peticije na nivou pokrajine, koja traži da se maternji jezik dece migranata (pored srpskog pominju se još turski, italijanski, grčki i arapski jezik), ponovo izučava kao drugi ili treći strani jezik, a ocena ubraja u ukupni prosek i uspeh učenika, o čemu su nedavno i "Vesti" opširno pisale.

Lakše do posla

Deca koja pohađaju srpski jezik u integrisanoj nastavi, u svojim svedočanstvima ne dobijaju ocenu iz tog predmeta već samo napomenu da su prisustvovali časovima, i to mnoge demotiviše. A ne bi trebalo, kako kaže Katica Stanimirov...
- Nedavno je jedna poznata banka u Frankfurtu raspisala konkurs za prijem novih službenika, a zbog kontakata sa poslovnim partnerima tražili su one koje poznaju i neki od slovenskih jezika. Mada je među prijavljenima bilo Nemaca koji su studirali slavistiku na ovdašnjim fakultetima, posao su dobili oni koji su u svojoj prijavi priložili svedočanstvo da su pohađali časove maternjeg jezika - ispričala nam je gospođa Stanimirov.

Na kraju razgovora za "Vesti" Katica Stanimirov ističe:

- Moram da priznam da je danas ta integrisana nastava u retkim školama gde je ima - a pored mene u Frankfurtu još predaje samo jedna moja koleginica - spala na niske grane i vodi se na nivou radionica. Ne radi se ozbiljno i sistematski, pa čak ni roditelji, a kamoli deca, ne uviđaju važnost negovanja i učenja maternjeg jezika. Eventualni povratak srpskog jezika u nemački školski sistem bio bi snažan zamajac u tom pravcu, ali to umnogome zavisi od politike na pokrajinskom nivou: među socijalistima (stranka SPD) imamo mnogo onih koji za to imaju sluha, ali na vlasti je već godinama konzervativna DU koja je, svojevremeno, u okviru mera stezanja kaiša, uostalom, i ugušila izučavanje maternjih jezika u nemačkim školama.
antrfile

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online