Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
06:00
B. Božin - Vesti A

Nemački pasoš čeka sedam godina

Danijel Fan je rođen u Nemačkoj, tečno priča nemački i oženjen je Nemicom. Međutim, na papiru je i dalje Srbin, a svi njegovi poslednjih sedam godina da dobije nemačko državljanstvo dosad su završavani bez uspeha, piše portal Noje Vestfeliše.

B. Božin
Borba za pasoš: Danijel srpskim pasošem u desnoj i nemačkim pasošima supruge i dece u levoj ruci

Ovaj 28-godišnjak je dosad već prošao birokratski maraton sastavljen od raznih zahteva, papira i termina.

- Činim sve što mogu da dobijem nemačko državljanstvo, ali polako dolazim u situaciju da više ne znam šta treba da uradim - izjadao se Fan.

Propalo i putovanje

Od supruge je Danijel dobio Lufthanzin vaučer za put u SAD, ali "budući da kao Srbin nema vizu, ne može da otputuje".
- Da sam Nemac bilo bi drugačije. Nemački pasoš sve olakšava. A ja sam Nemac, autentični Ostvestfaler sa srpskim pasošem - poručio je Danijel.

Danijel je rođen 1989. u Bilefeldu. Njegovi roditelji su poreklom iz Srbije, pa je tako i on dobio srpsko državljanstvo. Zahtev za dvojno državljanstvo njegovi roditelji nisu podneli. Sa 19 godina Danijel je hteo da ode na odmor, ali u putničkoj agenciji je došlo do prvih problema zato što je imao srpski, a ne nemački pasoš. Tako je počela njegova odiseja... Nekoliko meseci kasnije Danijel je vlastima u Bilefeldu podneo prvi zahtev za državljanstvo.

- Znao sam da se državljanstvo dobija u pokrajini u kojoj si rođen. Mislio sam da su kratak dopis i slika za pasoš dovoljni. Međutim, odbijen sam jer nisam imao zakazani termini, a prvi slobodni bio je tek za sedam meseci! Zahtevali su od mene CV i potvrdu da sam položio kurs nemačkog, što meni nije bilo potrebno jer nemački pričam tečno - ispričao je mladi hotelijer, koji je morao da dokazuje i da je sam finansirao školovanje, kao i da je išao u školu u Nemačkoj.

Da bi predao ove papire, bilo mu je potrebno da zakaže novi termin, ali ovaj put tek za osam meseci. Budući da je bivši poslodavac poveo istragu protiv njega i njegovih kolega (kasnije se ispostavilo bez ikakvog osnova), proces za dobijanje državljanstva je obustavljen. Sve je morao ispočetka i "sve je bilo još komplikovanije", kako je rekao.

Treći pokušaj dobijanja nemačkog pasoša usledio je 2013. i tada je ponovo morao da počne od nule. Novi termin je zakazan tek za 16 meseci.

- Pitao sam da li je u mom slučaju moguće neko vanredno rešenje, ali ništa od toga - ispričao je Fan.

U decembru prošle godine pokušao je i četvrti put i opet imao peh s terminom. Fan je, naime, morao u bolnicu pa je hteo da zameni ili pomeri datum, ali telefonom nije mogao da dobije nikoga. To mu je tek početkom januara pošlo za rukom, ali termina više nije bilo, nego samo lista čekanja na kojoj je Danijela Fan bio na 337. mestu! Ukoliko uspe da dobije termin u ovoj godini, moraće sve ispočetka.

- Ako budem imao sreće, mogao bih da dobijem pasoš najranije 2021. godine - zaključio je bez mnogo optimizma.

Po papire u Srbiju

Kada je Danijel hteo u opštini da zakaže termin za venčanje, tražili su mu venčani list iz Srbije!
- Osetio sam se diskriminisanim. Morao sam da otputujem u Srbiju samo zbog tog dokumenta! Kada sam se vratio, konačno sam mogao da zakažem termin za građansko venčanje - priča dalje Danijel.
U decembru 2012. Danijel je dobio blizance Sofiju i Gabrijela koji su, kao i Fanova supruga dobili nemački pasoš. Samo je još Danijel i dalje bio Srbin.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online