Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
04:00
Z. Vicelarević - Vesti A

Vijetnamac srpske duše

Na vaskršnjem jutrenju u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, mnogo naroda, mnogo vernika. Brod hrama prepun, a negde sa strane, više da ne smetaju, dvoje mladih. Ona je "naša" vidi se odmah, a čovek u njenom društvu, nije sa naših prostora, već sa Dalekog istoka.

- Zove se Te Tan Nuen i već 26 godina živi u Frankfurtu. Rođen je u Vijetnamu - kaže nam simpatična devojka i dodaje da je njeno ime Maja Paravinja, poreklom je iz Male Moštanice nadomak Beograda.

Maja navodi da je Tan Nuen došao jer mu se naša crkva i naši običaji dopadaju i da će da se pridruži pravoslavnoj veri.

Naučio da igra kolo

Tan je već bio na nekoliko srpskih svadbi, naučio je da igra kolo.
- U junu idemo opet u Srbiju, a ovaj put će i njegovi roditelji poći s nama. On je napravio njima toliku reklamu o Srbiji i srpskom narodu i oni sad insistiraju da idu i vide sve to - kaže Maja.

- Razmišljao sam dosta o tome i verujem da ću to i da uradim i to u skorije vreme - tihim glasom počinje kosooki momak prijatnog izgleda i nastavlja - Postoji nešto što me privlači ovde. Ne znam kako da objasnim taj osećaj. Rođen sam u provinciji Nge An, blizu grada Hanoja, okružen tradicionalnim budističkim učenjem. Ranije nisam imao dodira sa hrišćanstvom i nikad nisam bio u nekoj crkvi. Umesto religije u školi sam išao na časove etike. To je alternativni predmet za decu koja nisu katolici ili evangelisti - priča Tan.

Kod njega se interesovanje za pravoslavlje razvilo kad je upoznao sadašnju devojku Maju, a sreli su se prvi put na Festivalu kultura u Frankfurtu pre tri godine. Maja je tamo radila u organizaciji, a Tan je imao svoj nastup kao brejkdenser i od tada su nerazdvojni.

- Naravno, kada ste u nekoj vezi, onda se susrećete sa brojnim običajima koje ranije niste poznavali. Dopalo mi se sve od samog početka. Božić je meni veoma interesantan, ali sam shvatio da je Uskrs najbitniji praznik u srpskoj pravoslavnoj religiji. To je simbolika vrlo jaka i smatram da je to takođe super. Za narod je vrlo interesantno.Vaskrsenje sam shvatio kao ponovo rađanje, spiritualno, kao nešto gde možemo da se dalje razvijemo. Ovde sam sada u hramu da bih se kroz vaskrsnuće "ponovo rodio" i razvio dalje i duhovno napredovao i da bih mogao nove vrednosti bolje da razumem.

Tan nam poverava da je rešio da pređe u pravoslavlje.

- Tačan termin za krštenje nisam još odredio, ali ću to pokušati da uradim možda još ove godine, ali najkasnije sledeće - odlučan je Tan.

Maja i on su već, mada više u šali, razmišljali o njegovom krštenom srpskom imenu. Milivoje je jedno od mogućih imena, a predlog je dala Maja jer se njen pradeda tako zvao. Tan kaže da mu ime zvuči kul. Do sada je četiri puta bio u Srbiji i ističe da mu se sviđaju naš mentalitet, gostoprimstvo, muzika i naročito hrana.

E, da sam kao mali jeo ćepave...

- Uvek kad jede ćevape kaže: "Da sam ovo kao dete jeo i ja bih porastao baš veliki" - priča Maja.
Omiljena jela su mu još sarma, pečenje i šopska salata.
- Ako nastavim to redovno da jedem, ima da porastem i da izgledam kao pravi Srbin - dodaje Tan.

Maja je prvi put Tana odvela u Srbiju zimi, za Božić.

- Nije verovao koliko ume da bude hladno kod nas. Govorila sam da će mu trebati tri para čarapa kad stvarno zahladni. On mi je nonšalantno odgovorio da je studirao u Rusiji i Norveškoj i da zna šta je hladnoća. Od kada se gotovo smrzao na -17 više ne izlazi bez tri para čarapa - priča Maja, smešeći se.

Tan se seća tog događaja i dodaje da mu je tada mnogo pomogla i vruća rakija da se ne smrzne.

- Moja familija ga obožava zato što je otvoren, simpatičan i zato što uči srpski jezik. Sa mojim očuhom trenira wing tsun, popije poneku rakijicu, sviraju gitaru i pevaju, naravno na srpskom jeziku. Prva rečenica na srpskom jeziku je iz šale bila "Ja sam Srbin i ja sam rođen u zgradi aerodroma" - seća se Maja.

Na taj način se prvi put predstavio Majinoj rodbini.

Voli Kalemegdan i crkve

Omiljeno mesto u Beogradu mu je Kalemegdan, jer ima lep pogled na grad, a najbolje mu prija taj pogled uz pljeskavicu. Nije samo hrana ono u čemu uživa, nego i srpska tradicinalna muzika mu je super.
- Često smo u Skadarliji u restoranu Tri šešira. Omiljena crkva mu je Sveta Petka na Kalemegdanu, a Hram Svetog Save ga je oduševio - priča Maja.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online