Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
18:18
M. Stanković - Vesti A

Iz Slavonije stiglo 20 kumova

Osnabrički parohijani su svoju hramovnu slavu Đurđevdan, proslavili nedelju dana kasnije nego što je kalendarski trebalo, jer su je mnogi slavili kao krsnu slavu. Učinili su to najpre molitveno u hramu, a zatim kroz veliko narodno veselje koje organizovano u Crkvenom domu "Sveti knez Lazar".

Slavsku liturgiju je služio protojerej Danilo Radmilović iz Diseldorfa sa protojerejem-stavroforom Marinkom Rajakom starešinom hrama, a u oltaru su im pomagali Slaviša Janković, Milorad Miščević i Bojan Bera. Molitvu je pojanjem dopunjavao hramovni hor koji je predvodila Branka Životić, kuma ovogodišnje slave.

Posle trokratnog ophoda oko hrama, a litiju su predvodili kumovi slave, osveštana su slavska znamenja koja su pripremili kumovi slave. Uz Branku Životić je to bila grupa od 20 mladića iz Slavonije koji su na školovanju i usavršavanju u Osnabriku.

Potom je zalepršala mladost u ritmu omiljene zavičajne muzike. Šarenilo narodnih nošnji ulepšalo je slavsko raspoloženje. Najpre je nastupila mlađa grupa crkvenog folklora Božur, a zatim i starija. Za njima su nastupili gosti, folklorno društvo Jeleče, iz obližnjeg Fersmolda.

Dovedite decu da uče srpski

Prota Marinko je čestitao parohijanima slavu, zahvalio proti Danilu i svim kumovima za odličnu organizaciju, a pohvalio odličan rad Crkvenoopštinske uprave i Kola srpskih sestara, zatim rad crkvenog folklora koji je do nedavno vodila Violeta Lukovac, a nastavile Stoja Timarac i Biljana Dabić. Zahvalio je Biljani i na radu s decom i istakao značaj nastave veronauke i učenja maternjeg jezika za očuvanje srpskog bića. Pozvao je roditelje koji još nisu uključili svoju decu u raznovrsne aktivnosti koje se odvijaju u okviru parohije da to učine.

Svečarima su divnu čestitku priredili najmlađi, polaznici veronauke, nastave srpskog jezika i folklorne sekcije, koji su ulazeći u salu zapevali "Tamo daleko" uz pratnju Teodore Dabić na klavijaturama. Teodora je zatim govorila slavsku zdravicu, a Milorad Miščević pesmu posvećenu Svetom Georgiju. Scenski prikaz na temu "Zaveštanje jezika" izveli su Adrijana Kačavenda, Aleksandra Bojić, Nikolina Milaković i Bojan Bera. Svoj nastup đaci su završili pesmom Vladike Nikolaja "Govori Gospode".

Slavlje je nastavljeno uz bogatu trpezu i muziku uživo do kasnih popodnevnih sati.

Branka sve osmislila

Kumovi slave uz Branku Životić su Milan Atanacković, Marko Kerić, Boris Miljević, Dejan Milovanović, Stefan Pekez, Nemanja Petković, Dragan i Nemanja Popadić, Marko i Miloš Ranković, Žarko Strugalović, Minja Živković, Zoran Babić, Nikola Barvalac, Nebojša Kozlović, Boris Milanović, Obrad Narandžić, Dušan Petrović i Jovan Sajfudinov.
Branka je osmislila način da oni budu deo projekta EU koji nosi naziv Dualna karijera u zanatstvu i da dođu na školovanje i usavršavanje u Osnabrik. Nosilac ovog projekta je Zanatska komora u Osnabriku u kojoj Branka radi.
Kumstvo su od njih preuzeli Kristijan i Milka (rođena Nikolić) Bude.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online