Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
19:19
B. Miličić - Vesti A

Folkloraši igrali za ugrožene

Minhenska folklorna društva se već sedmu godinu u junu okupljaju na jednom mestu i priređuju humanitarni koncert sa koga prihod šalju zdravstveno ili ekonomski ugroženim pojedincima ili porodicama u otadžbini.

Tako je bilo i u subotu u dvorani Gimnazije "Verner fon Simens" u Perlahu. Program je vodio Goran Kavržić, predsednik SKD "Sveti Sava". On je posetioce obavestio o zajedničkom humanitarnom koncertu šest društava koji je postao tradicionalan.

Glavni cilj minhenskih folkloraša je da ovom akcijom pomognu ugroženim pojedincima i porodicama u Srbiji i Republici Srpskoj, bilo da se radi o bolesti ili siromaštvu. Prikazan je i video zapis o uručivanju novčanih sredstava prikupljenih na prošlogodišnjem humanitarnom koncertu. Ove godine prihod će biti podeljen na tri dela. Prvi je namenjen za lečenje Lazara Eganovića iz Šapca koji boluje od tumora kostiju i čeka ga četvrta operacija. Preostala novčana sredstva biće uručena dvema višečlanim siromašnim porodicama.

Pored igrača SKD "Sveti Sava" nastupili su još KUD Jelek, SKU "Rastko", KUD Jugos, KUD "Nikola Tesla" i KUD Soko. Nekoliko stotina posetilaca humanitarnog koncerta, među kojim su bili Saša Kitić, vicekonzul Generalnog konzulata Srbije u Minhenu i dr Ljubomir Končar, član CSU i njihove radne grupe za pitanja integracije stranaca u nemačko društvo.

Angelina pokrenula akciju

Ideju da se minhenska folklorna društva jednom godišnje okupe na zajedničkom koncertu krenula je od Angeline Majkić, osnivača i prvog predsednika KUD-a Jelek. Ona je svoju ideju izložila predsednicima ostalih pet minhenskih kulturno-umetničkih društava i svi su je odmah prihvatili. Tako je u mesecu kad se obeležava Vidovdan do sada održano sedam koncerata. Nekoliko puta novac su dobijali pojedinci i porodice o kojima su u Humanitarnom mostu pisale i "Vesti".

Na sceni su u dva dela programa nastupila sva društva s odabranim tačkama, pa je publika uživala dok su izvođački, pripremni i dečji igrački sastavi izvodili igre iz raznih delova Srbije. Na repertoaru su bile igre iz Užica, Niša, Krajišta, Toplice, Šumadije i Pomoravlja, Kobišnice, Crne Trave. Svaki nastup igrača publika je pozdravila dugim aplauzima i uživala u originalnim narodnim nošnjama, pesmi i igri mladih koji uz negovanje srpske kulture i tradicije na ovaj način, razvijaju i osećaj solidarnosti sa ugroženim sunarodnicima u otadžbini.

B. Miličić
Aleksa i Lazar Eganović

Lazar čeka četvrtu operaciju

Humanitarnom koncertu u Minhenu prisustvovali su i Aleksa Eganović i njegov sin Lazar.
- Moj sin boluje od teške bolesti koštanog sistema, imao je tri operacije, a u decembru ga očekuje i četvrta. Dosadašnjim zahvatima otklonjeno mu je 36 tumora sa ruku i nogu, a mi se nadamo da će operacija u decembru biti završna, kako je doktor rekao. Nadamo se najboljem.
Želim da zahvalim svim ljudima koji su nam pomogli u ovoj situaciji, klubovima i društvima u Minhenu, kao i Daliboru Višiću, koji nam je dao veći novčani iznos za ranije operacije - kaže Aleksa Eganović.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online