Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.07.2018.
19:23
Z. Vicelarević - Vesti A

Deca deci s ljubavlju

U Štutgartu je priređena promocija knjige "Deca deci s ljubavlju", prave riznice mladih pisaca iz Nemačke u organizaciji Dopunskih škola iz Eslingena, Gepingena, Rojtlingena, Kirhajma i Zindelfingena koje vodi nastavnica Nataša Milenković, koja je i inicijator ovog projekta, a uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu, Božidara Vučurovića, generalnog konzula i Školskog odbora roditelja. Izdavač knjige je Kulturno-izdavački centar Srpska kuća iz Požarevca, a promociju knjige su pomogli članovi Srpskog centra Štutgart.

Z. Vicelarervić
Čuvari srpstva i ćirilice: Mali pisci sa nastavnicima i gostima

Program je otvorila Klaudija Tripković, potpredsednik Školskog odbora roditelja za okrug Landenberg, a goste i učesnike je pozdravio Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu pesmom koju je specijalno pripremio za ovoj događaj.

U programu su učestvovala deca, autori pesama i priča koje su ušle u knjigu, njih 35. Oni su

Pesma pesnicima

Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu je napisao pesmu specijalno za ovaj događaj.

Uzmi olovku, parče papira
Otvori pa onda reci
ovo je moja pesnička lira
deca s ljubavlju pišu deci

Pa pusti reči, neka se roje
umesi pesmu pa je ispeci
ubaci u nju će želje svoje
deca s ljubavlju da pišu deci

Gotovu pesmu podeli moru
borovoj šumi, nemirnoj reci
pomiluj njome prolećnu zoru
deca s ljubavlju da pišu deci

Uzmi olovku, parče papira
nežnošću bol i strah poseci
ovo je tvoja pesnička lira
deca s ljubavlju pišu deci

čitali svoje pesme i priče.

Projekat Deca deci s ljubavlju započela je nastavnica Nataša Milenković još 2017. godine, želeći da podstakne svoje učenike da se pismeno izražavaju na srpskom jeziku.

Stihovi su se nizali, priče nastajale i mnoge su otišle na razne književne konkurse mladih stvaralaca odakle su se često vraćale sa nagradama.

Nagrade su stizale iz Beograda, Sremske Mitrovice, Požarevca, Lazarevca, Niša, Aleksinca, Banjaluke i mnogih drugih gradova, pa se za ovu knjigu može reći da je puna nagrađenih i priznatih ostvarenja.

Ovaj projekat ima i humanitarni karakter, a prikupljeni novac od prodaje knjiga biće prosleđen bolesnoj deci za lečenje.

Mali pisci su dobili diplome za svoje književno stvaralaštvo i knjigu kao nagradu od Bratislava Golića, direktora i glavnog i odgovornog urednika Srpske kuće iz Požarevca.

Porodica Dašić iz Biblingena je presrećna zbog ovog događaja, pa su svi želeli da svoje utiske prenesu čitaocima "Vesti". Prvi je svoje impresije podelio tata Boban:

- Izuzetno mi se dopala promocija knjige, između ostalog i što je naša ćerka Lena (12) učestvovala u celoj priči. Projekat koji je napravila naša nastavnica Nataša mnogo nam se dopao, posebno se Leni svidelo - rekao je Boban Dašić.

A Lena nastavlja:

- Radovala sam se što sam učesnik ovog događaja. Prijavila sam se sama jer sam videla da i druga deca pišu svoje pesme za ovu knjigu. Moja pesma "Srbija", koju sam recitovala se takođe nalazi u našoj knjizi - kaže Lena Dašić.

Mama Jelena je na kraju rekla:

- Divno je zaista bilo. Ponosni smo na svu decu koja su učestvovala u ovom projektu, a posebno smo ponosni na našu učiteljicu Natašu.
 

Aplauz za "Jesen"

- Napisala sam pesmu "Jesen" i recitovala je pred svima. Ponosna sam zbog toga, a dobila sam i veliki aplauz - kaže Mila Tripković iz Rojtlingena.
Mama Klaudija potvrđuje sve što je Mila rekla i dodaje:
- Ponosna sam na uspeh, na napredak koji su naša deca ostvarila sa nastavnicom. Mila je sama želela da učestvuje i sama je napisala pesmu specijalno za ovu knjigu. Srećni smo što je naše dete deo ovog divnog dela.

Zavet dolazećim generacijama

- Pisanje je za njih bilo poput igre. Imali su slobodu izbora u odabiru onoga što najviše vole, što ih inspiriše ili čini radosnim i da kroz pesmice i priče iskažu svoje emocije ili doživljaje. Afirmacija učenika i njihovih radova imala je pozitivan uticaj na njih jer su nastavili da pišu, ali je uticala i na druge đake da počnu da stvaraju svoja prva književna ostvarenja. Kroz stihove pokazuju da srpski jezik nikada za njih neće pasti u zaborav. Ovo je svojevrstan zavet za njih i za dolazeće generacije da će njihovo književno umeće da se nastavi. Iako su rođeni u rasejanju iz njih isijava svetosavski put. Rezultat i uspeh ove dece zrači toplinom njihovih srca i nalazi se pred nama u riznici poetskog i proznog ostvarenja i ostaće dokaz da su stranice ispisane srcem posvećene otadžbini. Ova knjiga je najveći dokaz da će Srbija uvek biti u srcima ove dece, čuvara srpstva i ćirilice, a povrh svega, mladih književnih talenata srpskog porekla. S obzirom na to da su učenici nastavili da pišu, osetila sam potrebu da njihova ostvarenja treba sačuvati od zaborava. Knjiga "Deca deci s ljubavlju" oslikava osećajnost dece. Nepresušni izvor je njihova mašta koja je beskrajna i koju sam, nadam se, uspela da podstaknem. U projektu je učestvovalo 35 učenika, a 29 radova je dobilo nagrade u Srbiji i Republici Srpskoj. Zato smo odlučili da objavimo knjigu - rekla je nastavnica Nataša Milenković.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online