Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
05:00
Ž. Marković - Vesti A

Hram niče iz pepela

Srpsko kulturno-umetničko društvo "Branko Radičević" iz Lugana organizovalo je tradicionalnu zabavu Jesen stiže dunjo moja, a u goste su im došli vršnjaci iz Šenenverda KUD "Vuk Stefanović Karadžić".

Treba reći da se tokom cele zabave vodila akcija za prikupljanje para za renoviranje manastira Svetog Arhangela kod Prizrena, zadužbinu Cara Dušana, a prikupljeno je 1.800 franaka. Ovaj manastir je u ratnim dešavanjima 1999. i 2004. godine bio spaljen. Akciji se pridrižila i pesnikinja Nada Hadži-Perić, a sav prihod od prodaje svoje knjige namenila je obnovi svetinje.

Obilazak manastira na Kosovu

Predsednik "Radičevića" Jeremić obavestio je sve prisutne da će njihovo udruženje sledeće godine obići srpskre manastire na Kosovu potom pozvao na bini prdstavnika gostujućeg udruženja da mu uruči prigodan poklon za dugotrajnu međusobnu saradnju.

Kulturno-umetnički program su otvorili gosti, Dečji ansambl KUD-a "Vuk Stefanović Karadžić" sa Spletom igara iz Gnjilana, da bi ih na na bini smenio dečji ansambl domaćina sa koreografijom Igre iz Bora. Na kraju kulturnog programa nastupali su i prvi ansambl KUD-a "Vuk Stefanović Karadžić" sa Spletom igara iz Slavonije i bili nagrađeni aplauzom publike koja je salu ispunila do poslednjeg mesta.

U pauzi između nastupa folkloraša pesnikinja Nada-Hadži Perić je kazivala pesme iz svoje knjige "Molitva Svetom Spasu". Sveštenik Đorđe Lukić, je pozdravio prisutne i apelovao na goste da učestvuju u humanitarnoj akciji za obnovu manastira u Prizrenu.

- Ovo je naša tradicionalna zabava, a večeras je ceo prvi ansambl radio u servisu, kako bismo dobili rutinu, jer sledeće godine naše udruženje je domaćin Smotre srpskog folklora u Švajcarskoj. Veoma sam zadovoljan posetom i zahvalio bih se našim vršnjacima iz Šenenverda, kao i roditeljima naše dece, članovima i simpatizerima našeg udruženja koji su svojim učešćem omogućili da ova naša zabava u potpunosti uspe - kazao je Aleksandar Jeremić, predsednik SKUD-a "Branko Radičević" iz Lugana.

- Našeg sina Nikolu podržavamo na svakoj zabavi i došli smo iz Šenenverda u Lugano. Drago nam je što igra u folkloru i ponosni smo na njega - izjavio je Radoslav Jovanović iz Levča, koji živi u Šenenverdu.

- Ovog puta sam došao kao gost na zabavu, ali ako treba uvek sam spremam da pomognem našem udruženju- kaže bivši predsednik Slava Ilić.

- Došla sam sa koleginicom Jadrankom na zabavu da uživamo u pevanju Marka Stolića i Jovane Petrović, koji su bili fenomenalni - rekla je Nada Milovanović, rodom iz Modriče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online