Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
00:44
Ž. Marković - Vesti A

"Karadžić" poneo Čiču u Roršah

U Dietikonu nadomak Ciriha održana je 23. Smotra srpskog folklora u Švajcarskoj, a titulu najboljeg ansambla osvojili su članovi KUD-a "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha. Oni su uz zlatnu plaketu dobili i prelazni pehar, popularnog Čiču.

Pred oko 3.000 ljubitelja folklora, što je rekordna poseta Saveznoj smotri u Švajcarskoj, u takmičarkom delu nastupilo je 16 kulturno-umetničkih društava, a prvih 12 udruženja plasiralo se na Evropsku smotru srpskog folklora u Banjaluci.

Smotru je otvorila Snežana Janković, ambasadorka Srbije u Švajcarskoj, a Smotri je prisustvovao i Zoran Jeremić, generalni konzul u Cirihu.

Organizator je bio Savez srpskog folklora u Švajcarskoj, domaćin smotre KUD "Sveti Sava iz Altštetena, a medijski sponzor dnevni list "Vesti", koji je učesnicima tradicionalno dodelio pehare.

Tabela prema broju osvojenih bodova:

1. KUD "Vuk S. Karadžić" - Roršah 98,96
2. FMD Izvor - St. Galen 98,20
3. KUD Zavičaj - Vintertur 97,20
4. SKUD "Vuk S. Karadžić- Šenenverd 96,80
5. FMD Kolo - Nojhauzen 96,50
6. SFD Homolje - Gosau 95,90
7. KUD "Kikac" - Bazel 94,56
8. SKUD "Branko Radičević" - Lugano 94,13
9. SKUD "Petar Kočić" - Soloturn 93,83
10. KUD Ras - Lucern 93,06
11. KUD "Sveti Sava" - Cug 93,00
12. KUD Sloga - Cirih 91,46

Takmičarski deo sastojao se od dva bloka, a u prvom su nastupila sledeća udruženja: "Nikola Tesla" iz Lucerna, Zlatnik iz Veveja, "Karađorđe" iz Berna, Ostrog iz Vila, "Petar Kočić" iz Soloturna, "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda, Ras iz Lucerna i "Sveti Sava" iz Cuga.

Dok su u drugom bloku zaigrali Kolo iz Nojhauzena, "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha, Izvor iz St. Galena,"Kikac" iz Bazela, Sloga iz Ciriha, "Branko Radičević" iz Lugana, Homolje iz Gosaua i Zavičaj iz Vintertura. U revijalnom delu učestvovali su KUD "Sveti Sava" iz Altštetena i ANI "Abrašević CH" iz Vetingena.

Specijalne nagrade:

Najbolja novoizvedena koreografija - SKUD "Vuk S. Karadžić" Šeneverd.
Najuigraniji ansambl - FMF Izvor St. Galen.
Koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu - SKUD "Petar Kočić" iz Soloturna.

Najbolja ženska pevačka grupa - KUD "Vuk S. Karadžić" Roršah.
Najbolja muška pevačka grupa - KUD "Kikac" Bazel.

Najbolji pevački ansambl - SKUD "Vuk S. Karadžić Šenenverd.

Najbolji muzički aranžmani - KUD Sloga Cirih.

Najbolja rekonstrukcija nošnje - KUD Zavičaj Vintertur.

Posle dodela plaketa i zahvalnica u ime Saveza srpskih udruženja Nemačke, koji je domaćin Evropske smotre u Banjaluci, Tomislav Sofrenić, predstavnik SSUN, čestitao je svim učesnicima švajcarske Smotre na lepoj igri i pozvao ih na 23. Evropsku smotru u Banjaluci 19. i 20. maja. On je pohvalio veoma lepo organizovanu Smotru i zahvalio na gostoprimstvu Nenadu Milenkoviću, predsedniku švajcarskog saveza.

Nastupe je ocenjivao žiri koji su činili Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Slobodanka Rac koreograf, Selena Rakočević etnomuzikolog, Vilma Niškanović, etnolog i Dajana Kostić, koreograf.

Veselje do pomeranja kazaljki

Nastupi folklora završeni su u 22 sata i posle toga je usledilo veselje koje je trajalo sve do 2 sata posle ponoći, jer je do tada zasedao žiri. Tačno u momentu kada se sat sa 02 pomerao na 03 sata saopšteni su rezultati i tada su svi krenuli kućama. Primedaba na odluku žirija nije bilo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online