Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.04.2018.
08:08
M. L. - Vesti A

U tuđini rade a zavičaj grade

Nedavno je u Zevenu održana godišnja skupština udruženja Majevičana u Švajcarskoj, koja je staroj Upravi ukazala poverenje i izabrala samo novog blagajnika, a na kojoj je bilo najviše govora o aktivnostima članova koji su pomagali zavičaju.

Privatna arhiva
Uvek uz svoj narod: Majevičani iz Švajcarske

Svoj doprinos na privrednom planu Loparama su dali članovi Udruženja, Stojan Stevanović koji je podigao zgradu sa 33 stana, Radislav Đokić proširuje svoju metalsku fabriku, a Vlado Antić gradi bazene za kupanje. O ostalim akcijama književnik Miodrag Lukić priča:

Rasejani po celoj državi

Majevičani umesto da se vežu za jedno mesto i plaćaju najamninu za prostorije, odlučili su da se sastaju širom Švajcarske i tako dođu bliže svojim članovima, a Majevičani su rasejani širom ove države i ima ih preko tri hiljade.

- Uz pomoć Milana Cvetkovića, predsednika udruženja Sloga iz Arbona, Udruženje Majevičana došlo je do uniformi za medicinsko osoblje i šest invalidskih kolica za Dom zdravlja u Loparama, za šta je plaćeno 2.300 franaka. Majevičanin Savo Jović iz Labucke je obezbedio posteljine za bolnicu, odnosno za stacionar od šest kreveta, koji će uskoro biti u okviru Doma zdravlja.

Zahvaljujući Gospavi Gašić Udruženje je dobilo 40 bolničkih kreveta od čega je šest poklonjeno Domu zdravlja, a 34 staračkom domu u Mačkovcu.

Oprema za škole

- U Lopare su poslata dva kamiona školske opreme zahvaljujući Snježani Marić Popadić iz Švajcarske i Jadranku Lešiću iz Austrije. U planu je prenošenje teniske sale iz Švajcarske u Lopare. Radi se o višenamenskoj sportskoj sali površine 2.500 kvadratnih metara, što će biti učinjeno čim bude iskopan temelj. U prošloj godini bile su dve zabave, a prihod je namenjen za izgradnju konaka pri manastiru Svetog Jeremije u Rožnju. Manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Srušili su ga Turci, a obnovljen je posle poslednjeg rata - ističe Lukić.

- Udruženje Majevičana je učestvovalo na svesrpskom privrednom samitu u Dietikonu, a planirano je da i ove godine bude organizovan štand na samitu. Udruženje je učestvovalo u organizovanju i realizaciji manifestacije Dani dijaspore u Loparama koja se održava u poslednjoj sedmici jula. Udruženje je između ostalog doniralo 750 flaša piva i 100 majica sa grbom Švajcarske - kaže Radislav Đokić.

Dani dijaspore u Loparama će biti ove godine održani od 27. do 29. jula, na kojima će biti pozorišna predstava (Lukić), veče izvorne muzike (Stevanović), sajam poljoprivrednih proizvoda - rakijada (opština Lopare) i televizijsko nedeljno popodne. (Opština Lopare i RTV BN).

Uprava

Predsednik Udruženja Majevičana je Radislav Đokić, potpredsednica Jelena Gašić, sekretar Vlado Antić, a novi blagajnik Mile Stevanović.
Nadzorni organ kao i do sada čine: Milenko Gašić, Ljilja i Vajko Janković. Članovi uprave su ostali Stojan Stevanović, Savo Mitrović, Miodrag Lukić, Čiča Stević, Gospa Akerman Tasovac, Jirg Akerman, Gospava Gašić, Borka Mitrović.

Proslavljena je slava Udruženja sa 125 gostiju. Krsnu slavu, Mitrovdan, Udruženje će ove godine proslaviti u Zevenu, a domaćin Slave Mile Stevanović je već rezervisao salu za tu priliku.
Napravljeni su veb-stranica udruženja njnjnj.majevica.a. i novi logo na kojem se nalazi lik Svetog Dimitrija (Krsna slava Udruženja). Urađene su nove članske kartice za članove Udruženja sa novim logom i grbom Republike Srpske.

Privatna arhiva
Rodni kraj u srcu: Stojan Stevanović ispred svog hotela

Kupljen je i odvezen u Lopare aparat za ultrazvučno snimanje Domu zdravlja u Loparama. Nažalost, aparat je sa greškom, ali je švajcarski prodavac Hiob preuzeo na sebe da dostavi novi aparat već iduće sedmce.

Predata je pomoć od 750 franaka porodici preminulog člana Udruženja Milenka Tomića.

Festival za dijasporu

Na kulturnom planu je takođe napravljen veliki korak jer od prošle godine u Loparama je utemeljen Pozorišni festival srpske dijaspore, koji će ove godine biti održan u oktobru. Zahvaljujući piscu Miodragu Lukiću, osnivaču pozorišta Duga u Švajcarskoj i istoimenog pozorišta u Loparama, dobili smo jedan značajan festival kakav nemaju mnogo veća i bogatija mesta u Republici Srpskoj.
Predstavnici Udruženja, predsednik Đokić i sekretar Antić su bili prisutni na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Ostvareni su značajni kontakti kako sa predstavnicima vlasti u Banjaluci tako i sa našim ljudima iz dijaspore i to iz 26 država u svetu, a bilo je prisutno 126 predstavnika dijaspore.

Kuća svih članova

Adresa Udruženja je u početku bila u hotelu Vinkelrid u Vetingenu. Od prošle godine adresa je u hotelu Kristal u gradiću Zeven u kantonu Švic, vlasništvo Stojana Stevanovića, pa je postavljeno pitanje da li svojim aktivnostima Udruženje nanosi štetu vlasniku odnosno oduzima prostor.

- Moj hotel je njihova kuća kao što je Udruženje kuća svih Majevičana u Švajcarskoj, bili oni ili ne članovi - kazao je Stojan Stevanović.

Na pitanje člana uprave Jirga Akermana, koliko Udruženje ima članova, rečeno je: Svi Majevičani su naši članovi, jer svi oni pomažu nekom u zavičaju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online