Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
19:11
R. Patković - Vesti A

Slatina je lepša od Pariza

Ko Posavske Slatince, poreklom iz Republike Srpske, koji rade u Švajcarskoj nije upoznao, teško će razumeti njihov moto da su njihova četiri sela, Gornja, Donja, Srednja Slatina i Gajevi lepša od Pariza. Zašto oko 70 pečalbarskih porodica, koje decenijama rade uglavnom u Švajcarskoj, ali i drugim zemljama Evrope, tako misle i tvrde, čulo se mali milion puta na tradicionalnim Susretima Slatinaca.

Pomoć Prosvjeti

Na ovom skupu je SPKD Prosvjeta uručena finansijska pomoć za dalji rad. Domaćin Joco Vasiljević i Udruženje Slatinaca gostima su poklonIli po 1.300 franaka, porodica Baćić 200 i Jovica Kertić 100 franaka.

Duga je godina da se ne vide i saznaju šta ima novo u zavičaju, pa su ovo uvek dirljivi susreti. U Vangenu je domaćin bio Joco Vasiljević koji je sve goste, po starom dobrom običaju, svi zemljake dočekao hlebom, solju i šljivovicom, koju je, kako reče, sam pekao.

Joco je susrete zvanično otvorio, a Božji blagoslov na prisutne prizvao je sveštenik Stanko Marković, istakavši između ostalog da je primer Slatinaca i Gajevljana sigurna garancija da naši ljudi nikada neće zaboraviti odakle potiču i odakle su njihovi nacionalni i duhovni koreni.

Za jubilarne susrete iz Srednje Slatine stigli su specijalni gosti članovi SPKD Prosvjeta. Oni su boravili u domovima Slatinaca i Gajevljana širom Švajcarske. Susrete Slatinaca obogatio je i SKUD "Petar Kočić" iz Soloturna.

Marko Milićević je uručio zahvalnice gostima iz Soloturna i Srednje Slatine. Jovo Simeunović je ispred kancelarije gradonačelnika Šamca zahvalio domaćinima na srdačnom dočeku istakavši da su ovakvi susreti važni za očuvanje idetinteta našeg naroda u rasejanju.

Marija Jurić, predsednica SPKD-a Prosvjeta, zahvalila je porodici Joce Vasiljevića na srdačnom prijemu i svemu što su činili za rodni kraj kada je to bilo najpotrebnije. Stanislav Milovanović, predsednik udruženja za decu sa specijalnim potrebama u opštini Šamac, istakao je da su još sveža sećanja na akcije pomoći nezbrinutoj nejači.

Zahvalio je slatinskim neimarima uz molbu da navrate u opštinu u vreme godišnjih odmora i vide šta je sve urađeno uz njihovu pomoć

Radni tim

Da 15. Susreti Slatinaca budu perfektno organizovani pobrinuli su se i oni koji nisu poreklom iz tog dela Republike Srpske: Marijana Vasiljević, Ljubica, Milan i Đorđe Simić, Goran i Dragana (Trstenik), Smiljka Vidović (Modriča), Staniša i Mara Savić (Gajevi), Cvijeta Jović (Skugrić), Milojko i Svjetlana Pucarević (Loznica), Gojko i Dragana Jakšić(Srbac) i Vesna i Milan Miletić (Despotovac).

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online