Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BOGUNOVIĆ

Čitalac iz Novog Sada Petar Bogunović, dipl. istoričar, kaže da je u poslednjih 15 godina istraživao poreklo Bogunovića, pa nam šalje obilje podataka, o kojima ne bismo polemisali. Mi ćemo da odgovorimo na naš uobičajeni način u poslednjih 20 godina, na osnovu početnih podataka koje primamo prema uputstvu iz ove rubrike.

 

Čitaočev pradeda doselio se iz Vrela (Zrmanja) u Brdare kod Sanskog Mosta, a njegov otac naselio iz Bosne u opštinu Bač u Bačkoj. Krsna slava - Sv. Jovan. U Vrelu na Zrmanji (na južnoj granici Like), Bogunovići su prvi put zabeleženi 1700. godine, a sa detaljnijim podacima 1712. u okviru popisa stanovnika i vojnih obveznika Vojne granice. U Vrelu ih je zabeleženo 30-oro osoba, a u Prljevu 24, s napomenom da je tamošnje stanovništvo doseljeno iz krajeva ranije Turske Krajine, u Zrmanji, ili da su naseljeni od Knina.

Prema podacima s početka Prvog svetskog rata, Bogunovića je bilo u 79 domaćinstava, ponajviše u naseljima Dnopolje, Vrelo, Prljevo, ali i u Rešetaru, Donjem Lapcu, Nebljusima i Suvaji. Ovaj poslednji lokalitet odvodi nas u posebnu priču o, tada i mnogo pre naseljavanja Bogunovića, a kasnije i do samog kraja 20. veka, nepostojećim granicama tzv. Tromeđe Like, Bosne i Dalmacije sa koje je stanovništvo prelazilo čas na jednu, čas na drugu stranu.

Naime, pre doseljavanja čitaočevog pradede u Brdare kod Sanskog Mosta, prema šematizmu Mitropolije Dabro-bosanske SPC 1892, Bogunovića "jovanštaka", bilo je u parohijama Agići (Dubica), Vrelo (Bihać), Dobroselo, Zborište i Ivanjska (Krupa) i Podgraci (Gradiška), kao i u nekim oko Dubice i Krupe ali sa drugim slavama.

U Pounju, etnolog M. Karanović je konstatovao da su Bogunovići došli pod Bilaj u Bosanskoj Krajini pre četiri veka, a da su prema istoričaru V. Skariću starinom iz Raške (ili Stare Srbije). Odavde su se jednom prilikom iselili na Zrmanju i kasnije ponovo ovde naselila sedmorica braće Bogunovića. Karanović navodi veliku razgranatost samih Bogunovića i njima srodnih familija kojih ima čak tri grane sa drugim prezimenima. Jednu čine Bogunovići-Kovačevići, drugu - Adamovići sa brojnim porodicama i treću Miljuši-Obradovići.

U Bosanskoj Krajini je nakon Prvog svetskog rata bilo 396 domaćinstava Bogunovića (sa 22 posebna prezimena). Svi oni slave Jovanjdan. Reč je o zaista velikoj i posebnim porodicama brojnoj familiji, ali ipak ne i "plemenu", kako u tim krajevima govore. U nauci se pod plemenom smatra društveni oblik koji stvarno ne mora biti, i najčešće nije zasnovan na jedinstvenom poreklu i srodstvu, iako se u plemenskom "folkloru" u pravilu insistira na davnašnjem zajedničkom pretku, nego se zapravo radi o "splemenjavanju" raznorodnih manjih, takođe ne obavezno isključivo srodničkih grupa - bratstava...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online