Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 16.01.2015.
15:31
Vesti A

Gola Indijka u Beogradu

Putujući glumci Olga i Kosta Ilić su se konačno 1898. godine obreli u Beogradu. Prvi put su kao članovi niškog pozorišta "Sinđelić" gostovali u Narodnom pozorištu. Od tog trenutka počeo je poslednji čin njihovog burnog braka, ali i novi početak za Olgu.

Arhiva
Olga Ilić

Odigrala je sjajan repertoar, kakav jedna ozbiljna glumica samo poželeti može: Kordeliju u "Kralju Liru", Ofeliju u "Hamletu", Klaricu u "Egmontu", Esmeraldu u "Zvonaru Bogorodičine crkve".

Ipak, ni to nije bilo dovoljno da Olga dobije stalni angažman u prestižnom srpskom pozorištu. Kao uvek i svuda, vladao je nepotizam i zli jezici mogli su za tren da upropaste svačiju karijeru. A lepa i talentovana glumica je bila savršeni predmet ogovaranja, zlobe i zavisti. Njene starije koleginice, kada bi odlazile u penziju, postavljale su svoju decu na upražnjena mesta, bez obzira da li su nadarena ili ne.

Ostala su svedočanstva o sukobu Ilićke, kako su Olgu nazivali u profesionalnim krugovima, i tada slavne glumice Zorke Todosićke, koja je upravo svojim ćerkama namestila trajno zaposlenje u pozorištu, a za Olgu govorila da je obična "šantanka, kafanska pevačica i kabaretska glumica". A Olga je u u boemskim beogradskim boemskim noćima upoznala "jednog bledog čoveka", koji joj je, kako stoji u njenoj autobiografiji, bio platonska ljubav.

Žarko Ilić bio je novinar, prevodilac Šekspirovog dela "Troil i Kresida", ali i najbolji usmeni pripovedač koji je lepu glumicu uveo u svet duha. Ovi Ilići su bili čuveni, i u njihovoj kući Olga je propevala. Uz Žarkovog oca Jovu i njegova dva brata, slavne pesnike Vojislava i Dragutina, provela je nezaboravne trenutke, i uz njihovu pomoć raskrstila sa mužem kojeg je smatrala tiraninom. Olga i Kosta su poslednji put zaigrali u privatnom pozorištu Brane Cvetkovića, gde su bili atrakcija. Program se izvodio u elitnoj sali Kolarčevog univerziteta iako se svodio na humoreske sa pevanjem.

Opijena sevdahom

Olgina duša je bila opijena sevdahom zanavek još pre no što je stigla u Beograd. U Šapcu je upoznala čuvene Cicvariće. Bili su to još rani dani njene karijere, kada ona nije mogla ni sanjati da će snimiti skoro trideset ploča i za koju godinu postati omiljena i poznata pevačica tih istih sevdalinki.

Olga je pevala šansone, koje su tada bile evropski novitet, i sevdalinke koje su smatrane renesansom narodnog pevanja. To su bili dani najveće slave Olge Ilić. Muškarci su trčali za njom, a žene su je, kao po običaju, ogovarale. Tih dana Olga je u Narodnom pozorištu dobila ulogu Sakuntale u delu indijskog klasika Kalidasa. Upravnik pozorišta bio je slavni komediograf Branislav Nušić. Putujuća glumica je po drugi put odlučila da se skrasi u Narodnom pozorištu, ali ni ovoga puta nije uspela. U autobiografiji navodi ne baš mnogo realan razlog svog neuspeha.

Navodno, zahtevala je raskošnu toaletu za ulogu goluždrave Indijke, a okrutni Nušić nije hteo da odreši kesu. Ođednom, pojavljuje se Olga na fotografiji kao Sakuntala i to gotovo naga, s obnaženim grudima. Šta se zaista dogodilo, ostaće tajna ali Olga Ilić nikada nije dobila stalni angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ženski Hamlet
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online