Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Sreda 28.01.2015.
15:12
Vesti A

Poruke iz svemira na Trškoj crkvi

Za manastir Trška crkva kod Žagubice ne zna se ni ko ga je podigao ni kada, ali se zna da je manastir najmlađi u braničevskoj eparhiji, a ima najstariju crkvu. Osnovan je odlukom braničevskog epsikopa Hrizostoma 1985. dok je crkva podignuta verovatno još u 13. veku. Ona se od ostalih srpskih bogomolja izdvaja i po tome što nije građena daleko od puteva i putnika. Trška crkva je podignuta tik uz stari put koji i danas povezuje Požarevac i Žagubicu.

wikimedia.org/Nenad Glišić
Manastir Trška crkva

Kao ktitor se najčešće pominje kralj Dragutin Nemanjić. U crkvi, na mestu gde se obično sahranjuje ktitor, pronađen je grob mlade žene sa detetom u naručju, što ukazuje na to da je hram možda podigao i neki vlastelin.

Raški stil upućuje na to da su graditelji bili srpski podanici. Izvesno je ipak da je za vreme kneza Lazara, oko 1382. godine, dozidana spoljna priprata od koje su danas ostali samo temelji i kameni natpis na zapadnoj fasadi. Trška crkva je u doba Turaka više puta rušena i obnavljana, a prvobitna arhitektura menjana. Krajem 17. veka je napuštena.

Mitološka bića

Trška crkva nikada nije bila živopisana. Ipak, može da se podiči portalom ukrašenim kamenim reljefom koji čine ornamenti u vidu pletenice, floralni motivi i predstave mitoloških bića.

Obnovljena je vek kasnije i služila je kao parohijska crkva. Za Božić i Uskrs službu su držali sveštenici iz manastira Gornjak. Tek od polovine 19. veka, zaslugom jednog bogatog trgovca iz Žagubice, došlo je do prve obnove, a restauracijom od 1980. do 1990. godine crkvi je vraćen prvobitni izgled. Skromnih dimenzija i ukrasa, crkva je sagrađena od kamenih blokova i sige a posvećena je Rođenju Presvete Bogorodice, tj. Maloj Gospojini

Ispred Trške crkve nalazi se zvonik na drvenim stubovima ali i brojni zanimljivi crteži i natpisi uklesani u kamenje koje čini sokl crkve. Natpisi su na nepoznatom jeziku. Crteži jelena, nekih neobičnih životinja i prikazi ljudi, kao i oni na kamenim pločama u obližnjem selu Suvi Do, predstavljaju svedočanstvo koje su o svom postojanju ostavili nekadašnji stanovnici ovih predela, a koji su svojevremeno zainteresovali i čuvenog istraživača Eriha fon Denikena. On je u njima prepoznao svemirske letelice i njihove pilote.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.01.2015. 18:09
Odmah se vidi da su crkvu gradili masoni prntscr.com/5y67vb
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online