Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 17.03.2015.
15:22
Vesti A

Božja voda

Gotovo da nema područja u Srbiji koje ne nosi naziv "svetog mesta", bilo da je reč o crkvi i manastiru, svetom drvetu, izvoru vode, poprištu neke bitke, mestu stradanja ili mestu na kome je boravio ili tuda prošao neki sveti čovek.

wallpapers.windowsace.com
 


Poštovanje svetih mesta opstalo je do danas, a naročito poštovanje srpski narod ima prema tzv. svetim vodama.

U paganskom slovenskom verovanju voda je bila božanstvo samo po sebi. U hrišćanstvu joj je uloga izmenjena, pa se smatrala jednim od tri lica kroz koje se hrišćanski bog javlja. Ovo verovanje potiče od činjenice da je u reci Jordan kršten Isus Hrist, i od tog vremena do danas čin krštenja odvija se u vodi, ili prskanjem svetom vodom. Zato je sveta voda, posle pričešća, najveća hrišćanska svetinja. Sveta voda je ta za koju se smatra da verniku daje snagu da odoleva iskušenjima i pomaže da pobedi zlo u sebi i oko sebe.

Od svih svetih voda Srbi najviše poštuju Bogojavljensku vodicu, koja se osvećuje na dan kada se Bog otac javio sa neba posle Hristovog krštenja i poslao mu Svetog duha u obliku goluba. Taj događaj, kada se Sveta trojica, Otac, Sin i Sveti Duh javila na jednom mestu, smatra se posle vaskrsenja Isusovog najvažnijim izrazom božjeg prisustva i moći.

Pomoć u svakoj bolesti

Veruje se da sveta voda osveštana na Bogojavljenje godinama ostaje sveža i lekovita. Običaj je da se ova voda čuva tokom cele godine da bi pomagala u svakoj bolesti. Njome se leči strah male dece od noći, ili kada čoveku naglo pozli, ili kada ne može da podnosi bolove. Na dan Bogojavljenja dozvoljava se da se tom vodicom poprskaju sve odaje u kući i ukućani, ali u drugim danima ova sveta voda može samo da se pije u bolesti. Bogojavljenskom vodom mogu se osvežiti i zdravi ljudi na sam praznik, a u toku godine ako žele, samo je potrebno da pre toga nekoliko dana poste. Kod srpskog naroda rašireno je i verovanje da svaka voda zahvaćena na Bogojavljenje ima neobična svojstva. Neki vernici, koji ne uspeju da odu u crkvu po svetu vodicu, jednostavno zahvate tog jutra običnu pitku vodu.

Verovanje da je voda jedan od načina na koji se božija blagodat izliva na ljude uticalo je da se mnogi izvori, a njima Srbija obiluje, proglase svetim mestima. Lekovitost se povezuje sa prisustvom sveca na određenom mestu, javljanjem Bogorodice, podizanjem crkve ili manastira na tom mestu. Tako se u blizini Niša nalazi manastir Đunis, posvećen Pokrovu Bogorodice . Ovde se, prema predanju, krajem 19. veka Bogorodica javila jednoj devojčici, osveštala izvor i rekla da će ta voda pomagati mnogima.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online