Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 06.04.2015.
13:09
Vesti A

Freska Turčina

Manastir Piva je osnovan u srednjovekovnoj župi istog imena i području potonjeg plemena Piva u Crnoj Gori. Pivski manastir je sagrađen ubrzo pošto je 1557. godine patrijarh Makarije Sokolović obnovio Pećku patrijaršiju uz pomoć svog rođaka velikog vezira Mehmed-paše, a crkvu, posvećenu Bogorodici, dozidao je oko 1586. godine mitropolit hercegovački, a kasniji patrijarh Savatije Sokolović.

wikipedia.org
U manastiru se nalazi i freska Turčina za koga se sumnja da je Mehmet paša Sokolović

Manastir je pomeren 1982. godine zbog izgradnje hidrocentrale na reci Pivi, ali prvobitna okolina manastira, teško pristupačna, govori o teškim danima kada je svetinju trebalo sakriti od turskih očiju, pa je takva, neupadljiva, i spoljna arhitektura Pive.

Pri gradnji su korišćeni i stećci, nadgobni kamenovi, a prozori podsećaju na puškarnice. Međutim, freske u Pivi predstavljaju jednu od najznačajnijih kompozicija zidnog slikarstava nastalog po obnovi Pećke patrijaršije. Iguman pivski kir Simeon odlazio je u Svetu goru, i slao tamo svoje kaluđere da prepisuju knjige za manastir.

Ovaj preduzimljivi i učeni kaluđer, za čije vreme je u Pivi radila prepisivačka radionica, bio je dobro upoznat sa onim temama kojima su freskopisci ukrašavali zidove manastira u Svetoj gori, pa je dobar deo toga preneo u Pivu.

Posebno mesto među freskama u priprati zauzima Himna Bogorodičinog akatista prikazana u 24 scene. I patrijarh Savatije je naručio brojne ikone od Longina, jerođakona Pećke patrijaršije i tadašnjeg najboljeg slikara.

Uz ktitora Savatija nalazi se i freska muškarca u turskoj odeći. Freska Turčina sa sedom bradom, u svilenoj anteriji, sa smerno položenom levom rukom na prsima, dok desnom rukom dodaje nacrt manastira patrijarhu usred pravoslavnog hrama, jedinstvena je pojava u našoj kulturnoj istoriji i evropskom zidnom slikarstvu. Pošto je natpis obrisan, pretpostavlja se da je u pitanju Mehmed-paša Sokolović.

Riznica svetitelja

Riznica manastira Pive jedna je od najbogatijih i najbolje sačuvanih i proučenih riznica kod Srba. Imala je tajne stepenice koje su vodile u odaju za sklanjanje dragocenosti pred opasnostima. U njoj se još čuvaju bogoslužbeni predmeti koje je još staroj crkvi poklonio Savatije 1568. godine, među njim i Psaltir štampan u Crnojevića štampariji 1493. godine, prvoj na Balkanu. U Pivi se čuvaju ruka kralja Uroša Prvog Nemanjića, delovi moštiju poznatih i nepoznatih svetitelja. Takođe, u manastiru se nalazi i deo Časnog krsta.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online