Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 13.04.2015.
16:28
Vesti A

Lutrija za školovanje

Stevan Stojanović Mokranjac je do odlaska na studije u Nemačku sve što je znao iz muzike naučio sam, čak i da svira violinu.

Arhiva
Stevan Mokranjac sa suprugom

Kada je iz rodnog Negotina došao u Beograd na dalje školovanje, upoznao je neke članove Beogradskog pevačkog društva koje je odmah primetilo i da divno peva, pa ga je oberučke primilo u hor. Na skupštini Društva 1879. godine odlučeno je da se mladi muzičar pošalje na studije muzike u Minhen. Ali, gde naći novac?

Nekom je palo na pamet lepo, veliko i skupoceno ogledalo koje je Društvu poklonio jedan dobrostojeći ljubitelj muzike, Branko Jovanović. Odmah je priređena zabava sa lutrijom u kojoj je ogledalo bilo glavna nagrada. Stevan Mokranjac je mogao na put.

Najlepše godine on je posvetio Beogradskom pevačkom društvu i kao horovođa. Sve njegove rukoveti su uglavnom nastale uoči novogodišnjih praznika, jer je Društvo tada priređivalo tradicionalni koncert.

Jednom ga je supruga ostavila u radnoj sobi nad notama i otišla na spavanje. Oko ponoći se trgla iz sna, kad ono, muža nigde. Pojavio se Mokranjac tek pred zoru i veselo objasnio: - Eh, Mico, čuo sam svirače u kafani ispod nas gde sviraju čoček, pa sam malo sišao. I da vidiš, zabeležim ti ja nekoliko pesama...

Stevan Mokranjac je radio i kao profesor u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Zaljubljen u muziku, nikako nije hteo da propusti gostovanje čuvenog pijaniste Artura Rubinštajna u Beču 1894. godine. Zatražio je odsustvo i seo na voz, ali se zadržao nekoliko dana duže. Po povratku ga je direktor škole izribao zbog toga. Ljutit, kompozitor je dao otkaz i odbrusio:
- Gospodine, Rubinštajn je jedan, a gimnazija ima svuda!

Zgranuti direktor jedva ga je smirio i umolio da povuče otkaz. Iste godine Beogradsko pevačko društvo je gostovalo u Solunu. Mokranjac je u program uvrstio i bugarske narodne pesme. Posle koncerta, predsednik Društva upitao je jednog gosta iz publike šta misli, kako pevaju Srbi.

- Ah, hubavo! Šte srceto da mi iskoči - reče jedan profesor muzike iz Bugarske.

Samouk kao Ciganin

Kada je Mokranjac iz rodnog Negotina otišao na dalje školovanje u beogradsku gimnaziju, njegov profesor muzike, izvesni Reš, uopšte nije cenio njegov talenat i samoukost. Pošto ga je mesec dana slušao kako svira na violini, Reš je Mokranjcu zajedljivo poručio:
- Diži ruke, suviše sviraš ciganski!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online