Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 27.04.2015.
12:53
Vesti A

Seljaci ne mogu u Stokholm

Dan kada je osnovan Srpski olimpijski klub računa se kao početak razvoja olimpizma na tlu današnje Srbije. Bio je 10. februar (po starom kalendaru) 1910. godine. Tada se grupa mladih oficira školovanih u Francuskoj okupila u redakciji lista "Novo vreme", na četvrtom spratu hotela Moskva u Beogradu i za direktora SOK-a odabrala kapetana Svetomira S. Đukića. Član prvih srpskih olimpijaca bio je i princ Đorđe, sin kralja Petra Karađorđevića.

Pašić dao pare da bi svet video srpsku zastavu

Kralj Petar Prvi je u to vreme često posećivao takmičenja i u Košutnjaku je odredio mesto za vežbanje. SOK u početku nisu prihvatala mnoga sportska udruženja, poput Sokolskog, Kola jahača, Streljačkog saveza, Društva za narodno zdravlje. Nije imao podršku ni štampe. Tako je u februaru 1910. u "Večernjim novostima" izašao članak u kojem je pisalo: "Te Srpska olimpija, te Srpski olimpijski klub, te Olimpijske utakmice. Sve sami neumesni tuđinski nazivi. Ne vide bezjaci da je to prazno majmunisanje, jer niti je Olimp Beograd, niti je Beograd Olimp..."

SOK je već naredne godine promenio ime u Centralni olimpijski klub, u kojem se u početku, kako je kasnije priznao i sam Svetomir Đukić, nije razmišljalo o uključenju u međunarodni olimpijski pokret i učešće na Olimpijskim igrama. Klub je organizovao razne utakmice, od pešačkih do velosipedskih, to jest biciklističkih, ali se u podsticanju "viteškog" duha služio i ne baš časnim sredstvima - nagrađivao je one pobednike koji bi na takmičenja doveli što više učesnika.

To se, naravno, razumelo kao prekršaj osnovnog olimpijskog pravila, amaterizma, gde su sportisti dobrovoljci i ne takmiče se za novac. Za to pravilo niko u ondašnjoj Srbiji nije ni čuo. Ubrzo je tajno plaćanje prestalo, ali je i SOK ostao bez novca.

Kako je Klub pisao ministru prosvete povodom Olimpijade u Stokholmu 1912. da je "iscrpeo sve što se moglo iscrpsti" za dve godine od osnivanja, a naročito mnogo novca dao je za nagrade. Potom je od Centralnog olimpijskog kluba 17. jula 1912. postao Srpski olimpijski komitet, odnosno Olimpijski komitet Srbije, kako je stajalo na pečatu.

Sportisti Srbije su se prvi put našli na najvećem takmičenju sveta pod svojom zastavom na Petim olimpijskim igrama u Švedskoj, u Stokholmu, 1912. godine. Zastavu Kraljevine Srbije na svečanom otvaranju ponosno je nosio 22-godišnji maratonac Dragutin Tomašević, poreklom iz Bistrice kod Petrovca na Mlavi. Uz njega je na Olimpijadi učestvovao i četiri godine mlađi sprinter Dušan Milošević iz Stragara. I to je bio ceo tim.

Svetomir Đukić se u ime Srpskog olimpijskog komiteta obratio premijeru Nikoli Pašiću i srpskoj vladi za pomoć kako bi se sportisti poslali u Švedsku. Pašić ga je pažljivo saslušao, a onda upitao:

- Hoće li se tamo videti naša zastava?

Pošto je dobio potvrdu, premijer je dao saglasnost da se iz državne blagajne da novac. Taj iznos nije pokrivao sve troškove, ali je bio dovoljan da srpski takmičari mogu na put. U delegaciji za Stokholm su, pored kapetana Đukića i dvojice sportista, bili i poručnik Dragoslav Vojinović kao sekretar tima, i Andra Jović, trener.

Pričalo se, a i u novinama tada pisalo da je Srbiju trebalo da predstavlja i treći takmičar, Živko Nastić iz Žarkova, današnjeg beogradskog naselja, ali da ga kralj Petar "nije pustio da ide u Stokholm jer je seljak"!

Ostavka iz emigracije

Svetomir Đukić je rođen 1882. godine u selu Ražana kod Kosjerića. Već u 14. godini upisao je vojnu akademiju da bi se kao mladi oficir istakao u sportu, ali i kao organizator. Malo je poznato da ga je olimpijskim takmičarskim vrednostima podučio njegov komandant, budući slavni srpski vojvoda Živojin Mišić, koji je s kraljem Aleksandrom Obrenovićem prisustvovao Prvim olimpijskim igrama 1896. u Atini.

Đukić je iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata izašao sa najvišim odlikovanjima, i imao je čin divizijskog generala. Od 1912. do 1948. godine bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tada je dao ostavku na položaj, i to iz emigracije, u koju je otišao tri godine ranije. Umro je 1960. godine u Duizburgu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online