Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 20.05.2015.
15:07
Vesti A

Naši naučnici za večnost (1): Rat ukinuo priznanje

Kada je veliki srpski fizičar i hemičar Pavle Savić sa francuskom naučnicom Irenom Žolio Kiri 1938. u Parizu otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima, svetska slava bila mu je zajamčena. Dvoje naučnika, srpski i francuski, bili su već viđeni za dobitnike Nobelove nagrade, ali je izbio Drugi svetski rat.

wikipedia.org
Pavle Savić

Ova, najčuvenija nagrada u istoriji civilizacije, nije dodeljivana nekoliko godina, a kada je ponovo ustanovljena, pripala je samo Nemcu Otu Hanu 1944. godine. On je dokazao pretpostavku Savića i Kiri da je radioaktivnost poticala od hemijskog elementa lantana.

Pavle Savić je rođen 1909. u Solunu. U Beogradu je 23 godine kasnije diplomirao fizičku hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. Pošto je bio jedan od najboljih studenata, zapao je za oko profesoru Dragoljubu K. Jovanoviću, nekadašnjem saradniku slavne Marije Kiri. On ga je uzeo za asistenta na katedri za fiziku na Medicinskom fakultetu.

Savić je s profesorom Jovanovićem objavio svoj prvi naučni rad o kalorimetrijskom merenju apsorpcije gama-zračenja radijuma. Opet zahvaljujući Jovanoviću, mladi fizičar je 1935. dobio šestomesečnu stipendiju vlade Francuske za naučno usavršavanje na svetski poznatom Institutu za radijum, čiji je osnivač, razume se, bila Marija Kiri.

Njena kći, Irena Žolio Kiri, predložila je Saviću da radi s njom na problemu porekla radioaktivnosti koje nastaju neutronskim ozračenjem urana, a koje je godinu dana ranije zapazio italijanski fizičar Enriko Fermi. Savićeva stipendija se protegla na pet godina. Svetski ugled je stekao kada je sa Kirijevom mlađom 1937. u Parizu došao do već pomenutog senzacionalnog otkrića, i ono je objavljeno septembra naredne godine.

Istim problemom se bavila i grupa nemačkih naučnika koju je u Berlinu predvodio Oto Han, poznati radiohemičar. On je napisao pismo nobelovcu Žan-Frederiku Žoliju, Ireninom suprugu, u kojem ga moli da nagovori autore da poreknu ove "nemoguće i pogrešne rezultate", jer će u protivnom biti "prinuđen da ih opovrgne, a to bi mu bilo neprijatno".

Energija za bombu

Fisija je proces čija se energija i dan-danas koristi za proizvodnju električne energije u nuklearnim reaktorima, ali ju je svet upoznao najpre kroz atomsku bombu. Savić je početkom 1939. godine učestvovao i u merenju neutronskog efikasnog preseka za fisiju urana, što je kasnije postala osnova za proračun lančanih reakcija u nuklearnim reaktorima i nuklearnom oružju.

Dvoje naučnika rezultate nisu demantovali, a Han je na kraju januara 1939. morao da prizna da su rezultati ispravni. Pored ovoga, ustanovili su da je jedna druga radioaktivnost vezana za susedni element barijum. To je bilo otkriće nuklearne reakcije koja je ubrzo dobila naziv fisija.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online