Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 10.07.2015.
15:30
Vesti A

Moderni bioskop šabačke braće

Braća Savić, Pera, Boža i Svetolik, rođeni Šapčani i sinovi tamošnjeg predsednika suda, išli su daleko ispred svog vremena.

M. Karović
Bioskop "Balkan" (Foto: Ilustracija)
Zapostavljajući svoje struke - Boža Savić je studirao filozofiju u Beogradu, a medicinu u Cirihu - posvetili su se tadašnjem svetskom čudu, filmu. Naime, mnogi koji su shvatili koliko će ova delatnost postati unosna, krenuli su stopama Svetozara Botorića, prvog filmskog producenta u Srbiji i vlasnika prvog prestoničkog bioskopa.
 
Najpre su, kao i on, otvarali stalne bioskope: Đoka Bogdanović preuredio je svoju Kasinu, a braća Cvetković beogradsku gostionicu Kolarac. Potom su počeli i da snimaju filmove. Braća Savić su u novembru 1910. otvorili prvu pravu projekcionu salu u Beogradu, građenu samo u tu svrhu.
 

Francuski zanat

Braća Cvetković, vlasnici bioskopa "Kolarac", javljaju se 1913. godine kao četvrti beogradski filmski producenti. Za njih je snimao prvi srpski snimatelj Slavko Jovanović, koji je zanat naučio od Francuza, pa su u svom bioskopu prikazali sopstvene filmove: "Svečani doček srpske pobedonosne vojske sa srpsko-bugarskog bojišta", "Vrbica u Beogradu", "Svečani dolazak i zakletva regruta iz Nove Srbije" u Donjem gradu.

Nazvana je Moderni bioskop. Dvorana je izgrađena od drveta i u njoj su bili postavljeni kafanski stolovi, ali je to ipak bila sala za elitnu publiku. Imala je sigurnosne izlaze i naročitu projekcionu kabinu, što je bila novina, budući da su do tada projektori stajali iza leđa publike, između dva reda sedišta. Moderni bioskop je imao i stalno zaposlenog kinooperatera, Rudija Prohasku.

Savići su bili zastupnici čuvene francuske firme Gomon. Osim toga, oni su prvi na filmsku traku utiskivali i prevod stranog filma na domaći jezik. Uposlili su 1911. mladog Austrijanca Karla Frojnda, koji će kasnije u Americi postati čuveni snimatelj i dobitnik Oskara za kameru 1937.

On im je organizovao filmsku laboratoriju i snimio dosta dokumentaraca: "Sa beogradskog korzoa", "Iz Jevrejske male" i "Sa Dorćola", "Doček hrvatskih studenata u Beogradu", "Uskršnje trke na Banjici"...

Najuticajniji od braće Savić, Boža, otvorio je štampariju i osnovao list "Mali žurnal" u kome su se braća smenjivala kao urednici. On je, kao veliki Botorićev konkurent, posle njega snimio treći po redu igrani srpski film 1912, melodramu "Jadna majka", u kojoj je glavnu ulogu tumačila tragetkinja Narodnog pozorišta Emilija Popović.

Pera, najstariji Savić, umro je 1925. godine, u 57. godini, Boža dve godine kasnije, u 65, a Svetolik je umro pred kraj Drugog svetskog rata, u 70. godini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online