Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 15.09.2015.
15:30
Vesti A

Azil za pacove

Kada je Vranje 1918. godine oslobođeno u Prvom svetskom ratu, ostalo je dosta ratne siročadi o kojoj je bilo potrebno brinuti. Tako je ovaj grad na današnjem jugu Srbije bio među prvima u zemlji u kome je otvoren dom za decu bez roditeljskog staranja. Na podsticaj i ideju advokata Mileta Stevanovića Čaplje i njegovog kolege Janče Stajića prvo prihvatilište je otvoreno krajem oktobra 1918. godine.

printscreen/rts
Amerikanski dom u Vranju

Dom se više puta preseljavao, a izdvajao se od ostalih jer je postojao i radio kao humanitarna ustanova pod zvaničnim imenom Amerikanski vaspitni dom za srpsku ratnu siročad. Tu plemenitu misiju pomagao je dobrotvor Džon Frotingam, sa suprugom Jelenom Lozanić i celom svojom porodicom iz Sjedinjenih Američkih Država.

U Vranju, ova ustanova postojala je u periodu od 1918. do 1934. godine. Dom je prihvatio oko šest stotina dečaka i devojčica. Svako od njih je o trošku porodice Frotingam dobilo šansu da odraste i postane svoj čovek. U to vreme po varoši je lutao veliki broj nezbrinute dece, jer su grad, ali i ceo kraj, naročito mnogo postradali od Bugara.

Deca širom sveta

Svojevremeno, Dobrivoje Mišić, jedan od starijih Vranjanaca, koji je radio u domu, pričao je kako su ga posetile nekadašnje pitomice Vera i Zora, uspešne žene koje su živele u Australiji. Nudile su pomoć da se dom obnovi i sačuva jer ih za njega vezuju divne uspomene.

Stara skoro ceo vek, zgrada Amerikanskog doma, nekada vaspitnog doma za srpsku ratnu siročad, a potom ženski internat, u naselju Tulbe u Vranju danas broji svoje poslednje dane. Sagrađena posle Prvog svetskog rata, bila je ponos varoši na jugu Srbije sve do kraja sedamdesetih godina prošlog veka. Do tada su u njoj živela ženska deca, siročad ili deca koju su roditelji napustili.

Razočarani štićenici

Nekadašnji štićenici doma dolazili su iz Slovenije i Italije pre nekoliko godina da posete mesto gde su odrasli i podsete se mladosti. Došli su, videli i otišli razočarani.

Razočarani Vranjanci danas prolaze pored ovog zdanja i čekaju kada će se srušiti samo od sebe. Nebriga lokalne samouprave za tu neobičnu, lepu zgradu koja je deo istorije Vranja počela je od trenutka kada je dom zatvoren. U njoj su od tada obitavali razni stanari, menjali se kao na traci, a da niko nikad nije uložio ništa u nju da se održava. Zgrada je propadala, a poslednjih deceniju i po postala je najpre stanište beskućnika, potom gradskih prostitutki i narkomana. Sobe su uništavane, ostajale su bez stolarije, šut je padao sa plafona. Jedino čega nije nedostajalo su pacovi i gomile narkomanskih špriceva.

Amerikanski vaspitni dom za srpsku ratnu siročad, osnovan odmah po oslobođenju Vranja u Prvom svetskom ratu, odmah je počeo da zbrinjava mališane iz cele Srbije. Bilo je to utočište za decu koja su u ratu ostala bez roditelja, ali i one čiji su roditelji, usled ratnih razaranja, bili slabog imovnog stanja. Zadatak doma je bio da prikuplja decu i da se stara o njihovom izdržavanju, vaspitanju i školovanju.

Posle Drugog svetskog rata u Amerikanskom domu u Vranju smestio se ženski internat. Sada, umesto da bude stecište kulturnih i obrazovnih dešavanja, ruglo je grada i stecište beskućnika. Danas u Vranju više niko ne pomišlja da popravlja niti da obnavlja Amerikanski dom, a u gradu se može čuti da pojedini građevinski lokalni biznismeni jedva čekaju da padne, a da potom u dogovoru sa pojedincima iz vlasti uzmu plac i podignu zgradu. U mirnom kraju, našli bi se kupci i veruje se da bi se stanovi prodali još u izgradnji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online