Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 23.09.2015.
15:30
D. Đorđević - Vesti A

Kuća ratne siročadi

Amerikanski vaspitni dom za srpsku ratnu siročad dobio je ime prema svom dobrotvoru Amerikancu Džon Frotingamu koji se u ovaj plemeniti poduhvat upustio zajedno sa suprugom Jelenom Lozanić i celom svojom porodicom iz Amerike.

printscreen/rts
Amerikanski dom u Vranju

Frotingam je započeo humanitarnu misiju za srpsku decu još tokom Prvog svetskog rata, od 1915. godine, kada je posle povlačenja srpske vojske osnovao prvi dom za ratnu siročad u Đevđeliji. Ovaj dom je kasnije premešten u Solun. Brodovima francuskog Crvenog krsta srpska siročad prebacivana je u slične domove koje je plemeniti državljanin SAD otvorio u ovoj zemlji. Amerikanski dom u Vranju bio je četvrti u Srbiji koji je Frotingam otvorio i izdržavao.

U Vranju ova ustanova postojala je od 1918. do 1934. godine. Dom je, kako u svojoj hronici "Bolnica u Vranju" naveo dr Vukašin Antić, pedantni hroničar zbivanja između dva rata, prihvatio oko šest stotina dečaka i devojčica. Svako od njih je o trošku porodice Frotingam dobio priliku da odraste i postane svoj čovek.

Ruina i ambasador

Prozori, vrata, terasa na zgradi sa više od 200 kvadrata u prizemlju i na spratu deluju zastrašujuće. Sobe su pune raznog otpada i krša, u jednoj prostoriji zidovi ispisani satanističkim porukama. Kada je američki ambasador Majkl Kirbi pre četiri meseca posetio Vranje, obišao je i ovaj ruinirani spomen na nekadašnje srpsko-američko prijateljstvo.

On je publikovao fotografiju o poseti Džona Frotingama Domu u Vranju. Fotografiju, snimljena 1. jula 1921. godine. Na njoj se u sredini vidi američki humanista, sa viđenim Vranjancima koji su pomagali rad ustanove, sa decom i osobljem. Posebnu ulogu u misiji ovog Amerikanca imala je njegova supruga Srpkinja Jelena Lozanić, kći Sime Lozanića (1847 - 1935), profesora hemije i rektora Beogradskog univerziteta.

Njegova kćerka od dolaska u SAD 1915. godine počinje svoju misiju širenja istine o stradanju Srba u ratu koji je bio u toku. Jelena Lozanić je osnivač Američkog odbora za pomoć Srbiji, u čijem radu je učestvovao i profesor Kolumbija univerziteta Mihajlo Pupin. Dom u Vranju 1924. godine posetili su i kralj Aleksandar i kraljica Marija u pratnji predsednika vlade Ljubomira Davidovića.

Hroničari su zabeležili da je kroz "Amerikanski dom" od 1918. do 1933. godine prošlo više od 8.000 dece. O njima su se starali američki i srpski dobrotvori, vranjska elita i državne ustanove. U istorijskim dokumentima stoji zapisano da je dom bio ponos saradnje američkog i srpskog naroda. Posle Drugog svetskog rata, u ovoj zgradi je do osamdesetih godina bio ženski internat.

Kad je sagrađen novi, Amerikanski dom prepušten je zubu vremena.

Danas je od svega ostala uspomena, ali nedorečena, jer u Vranju još lebde samo sećanja na plemenitog Amerikanca i njegovu suprugu. Ne postoji ulica, a ni spomen-obeležje Džonu Frotingamu i njegovoj supruzi Jeleni Lozanić.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Azil za pacove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online