Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 09.10.2015.
12:42
Vesti A

Švapče u Beogradu

Knez Mihailo Obrenović je, beleže hroničari, bio otmen čovek, kavaljer u ponašanju, a u oblačenju dendi. Zato je još od mladosti bio privlačan ženama, a njemu se, dok je boravio u Rogaškoj Slatini, veoma dopala 16-godišnja kći mesnog marvenog lekara, Marija Berghauza.

Arhiva
Velimir Teodorović

Njih dvoje su imali kratku, ali strasnu ljubavnu vezu, a 1849. godine dobili su dečačića. On je kršten u katoličkoj crkvi i dobio je ime Viljem. Bio je to jedini sin slavnog srpskog kneza.

Ženidba sa devojkom niskog roda, naravno, nije dolazila u obzir, ali se Mihailo poneo kavaljerski: devojci je kupio kuću usred Beča i dao joj miraz koji joj je omogućio da se uda za bečkog lekara Šustera. Za Viljema je plaćao izdržavanje preko svog bankara Tirkea.

Međutim, Marijin muž je u pastorku video samo zlatnu koku, pa je preko supruge stalno od kneza Mihaila tražio sve više i više novca, a sam se uvaljivao u dugove. Zbog toga je čak i kuća, koju je srpski knez kupio Mariji, otišla na doboš. Otkupio ju je knez, ali ovoga puta na dečakovo ime. I dalje nezadovoljan kako se njegov sin odgaja i vaspitava, knez ga je 1857. preselio u Beograd.

Smestio ga je u kuću Ante Radivojevića, upravnika svojih imanja. Tajanstveno dete koje govori samo nemački jezik, Švapče, kako su ga u poluglasu nazivali, izazvalo je ogromnu radoznalost male beogradske čaršije.

Isprva se mislilo da je Viljem vanbračni sin dvorskog upravnika Radivojevića, čija se žena Sofija trudila da mališanu bude druga majka, a njihov sin Živko mu je bio kao brat. Brzo je primećeno da je Viljem u izuzetnim odnosima sa knezom, ali se i dalje još neko vreme verovalo da je on, ipak, samo knežev štićenik iz Beča.

Dečak je upisan u osnovnu školu kod Saborne crkve, i tu je naučio srpski jezik. Kada je prešao u gimnaziju, dobio je ličnog sobara Teodora Petkovića, koji je uz njega ostao do kraja života.

Mali Velja

Viljem je bio izuzetno milo i nesebično dete. Drugovi su ga zvali Velja i prihvatili su ga otvorena srca. Kada je prešao na školovanje u kuću poznatog profesora Milutina Stojanovića, razvio je ljubav prema umetnostima, naročito prema književnosti i pozorištu.

Petković je bio knežev poverenik u vezama sa sinom, što se tumačilo namerom da je Mihailo još tada hteo da svog sina ozakoni, možda ga i imenuje za naslednika, kako se tada već šuškalo po Beogradu.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Loj kao začin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online