Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 23.11.2015.
17:36
Vesti A

Srpske princeze kroz istoriju (3): Kraj bitke, kraj braka

Srpska dinastija Mrnjavčevića, koja je vladala od druge polovine 14. veka uporedo s poslednjim srpskim carem Urošem Nemanjićem, dala je kralja Vukašina i kralja Marka, njegovog sina, najvećeg junaka iz narodne poezije.

Kralj Vukašin

Vukašin je svoju kći Oliveru 1364, godinu dana pre no što će stupiti na vlast, dao za ženu vladaru Zete Đurđu Prvom Balšiću. Brak je, međutim, istrajao samo do pogibije Vukašina u Bici na Marici 1371. godine i smrti cara Uroša, kada je obezglavljena srpska država počela da se rasparčava među nižim plemstvom.

Đurađ ne samo da nije hteo da pomogne Oliverinom bratu Marku da brani udaljenu Sersku oblast, gde je bilo sedište Mrnjavčevića, od turskih upada, nego je i proširio Zetu, današnju Crnu Goru, na račun države svog tasta. Uzeo je Peć i Prizren, a Oliveru oterao pošto je saznao ishod Maričke bitke kako bi se oženio Teodorom, ćerkom drugog srpskog velikaša, despota Dejana, koja je u to vreme već bila udovica. Pošto je preuzeo vođstvo među dinastijom Balšića, Đurađ je vlast svoje porodice proširio na zaleđe Dubrovnika, Konavlje, Trebinje i Dračevicu, ali ne zadugo. Te oblasti su godinu dana pred njegovu smrt, 1377. godine, prišle Tvrtku, banu Bosne.

Iz drugog braka Đurađ je imao kći Jevdokiju. Njen muž je bio Isav de Buondelmonti Ačajuoli, despot Janjine u današnjoj Grčkoj. I druge princeze iz dinastije Balšić takođe su brakovima ulazile u poznate plemićke porodice. Jelena, kći Balše Trećeg Balšića i unuka srpske plemkinje Jelene Lazarević, bila je u braku sa slavnim bosanskim vojvodom i hercegom od Svetog Save, Stefanom Vukčićem Kosačom. Tako je stigla na dvor jednog od najmoćnijih bosanskih feudalaca srednjeg veka i gospodara Zahumlja, današnje Hercegovine do 1466. godine. Kosača je bio sinovac i naslednik velikog vojvode Sandalja Hranića Kosače, a Sandaljeva treća žena bila je Jelenina baba, srpska plemkinja Jela Lazarević! Ipak, vojvoda Sandalj ni u jednom od tri braka nije imao poroda, pa je zato žezlo prepustio sinovcu.

Knez Lazar Hrebeljanović je najveštije od svih srpskih srednjovekovnih vladara koristio brakove svojih kćeri, ali i svojih sestara. Draganu, stariju od dve sestre, udao je za čelnika Musu, koji je ranije bio vojskovođa cara Dušana, a mlađu, nepoznatog imena, za hvostanskog vojvodu Altomana. On je bio rodonačelnik poznate plemićke porodice Altomanovića, a upravljao je oblašću Hvosno, koje se prostiralo oko Peći i Dečana.

Za ujaka i otadžbinu

Porodica čelnika Muse vladala je oblastima oko reka Ibar, Raška i Laba, kao i dobrim delom Kopaonika. Posle propasti župana Nikole Altomanovića znatno se proširila na račun njegovih teritorija. Zahvaljujući braku sa Draganom Hrebeljanović, Musa je priznavao vrhovnu vlast kneza Lazara, a njegove teritorije su ulazile u sastav Lazareve Srbije. Stariji Musini i Draganini sinovi, Lazar i Stefan, hrabro su se borili uz svog ujaka i kneza 1389. godine, i zajedno sa njim ostavili živote na Kosovu polju. Njihov najmlađi brat je preživeo, pošto je bio toplički mitropolit.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Srpski razvod
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online