Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 25.11.2015.
16:28
Vesti A

Aga i igumanov brat

Beogradu je jednu od najimpozantnijih građevina ostavio Sima Andrejević Igumanov. Rođen je 1804. u Prizrenu, kada je buknuo Prvi srpski ustanak.

commons.wikimedia.org/Andrija Gavrilovic
Sima Andrejević Igumanov

Njegov otac Andrija bio je bogataš i veliki rodoljub koji je, kupujući oružje za ustanike, potpuno propao u poslovima.

Četiri sina je ostavio bez ičega. Zato je najmlađi, Sima, dat na odgajanje manastiru Sveti Marko kod Prizrena, gde je njegov najstariji brat Aksentije bio iguman. Sima je u manastiru naučio da čita i piše, a pošto su ga po bratu već zvali Sima igumanov, i zvanično je uzeo nadimak za prezime. Sima je celog života pomagao manastir, a pred kraj života u testament je stavio i poslednju želju, da bude sahranjen kraj manastirske crkve, u grobnici koju je još za života podigao.

Aksentije Andrejević je svog najmlađeg sina poslao na zanat u prizrensku fabriku burmuta, duvana za šmrkanje. Tu je Sima dobio i prvi posao, a ubrzo je postao i ortak vlasniku. Kada su Turci fabriku srušili, mladi Prizrenac je otišao u Aleksinac, gde je pokušao da otvori novu fabriku burmuta, ali je propao.

Odatle se preselio u Makedoniju i od tamošnjeg paše uzeo u zakup bare i jezera kod Bitolja da bi otpočeo trgovinu pijavicama! Skupljao ih je i prevozio do Beograda, gde ih je preuzimao francuski partner i prodavao po celoj Evropi. Pijavice su bile na ceni i posao je cvetao toliko da mu je turski paša oduzeo jednu isporuku kako bi je lično prodao. Iz ove otimačine rodila se duga i skupa parnica posle koje je Sima, koji se preselio u Carigrad, ostao bez prebijene pare. Ruski konzul mu je dao 1.000 rubalja da bi preživeo. Uz to, paša je uredio da Simu bace u tamnicu, u kojoj je proveo pet meseci sve dok nije paši prepustio posao s pijavicama. Ipak, sudbina mu ni u tamnici nije okrenula leđa, tu je Sima zatekao jednog prizrenskog agu, Turčina, inače dobrog prijatelja svog brata igumana.

Po izlasku na slobodu, brinuo je o agi, posećivao ga i donosio mu hranu, a aga mu je poverio novac koji je krio, da ga upotrebi kao kapital u trgovini, uz uslov da mu vrati sa delom zarade, ili, ako ga pogube, da novac da njegovoj porodici u Prizrenu. Sima je održao reč, do kraja života se brinuo o aginoj porodici i izdržavao ih, a aginoj kćeri je prilikom udaje dao bogat miraz.

Junačko koleno

Dva starija brata Sime Andrejevića istakli su se kao ustanički junaci. Sve do sloma 1813. godine borili su se uz Karađorđa. Kraguj je stekao čin kapetana, a o Petrovim zaslugama govori potvrda koju mu je lično napisao vožd.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online