Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 04.05.2016.
14:58
Vesti A

Mito primio i kralj

Berlinski kongres 1878. godine dao je Srbiji nezavisnost, ali i obavezu da izgradi prugu od Beograda do Turske i Bugarske do juna 1883. godine. Takav poduhvat bio je veliki izazov za malu i siromašnu zemlju. Srpska vlada je morala da uzme zajam iz inostranstva, pa je i koncesiju ponudila strancima. Ali, taj iskorak u moderni svet nije prošao bez skandala u koji su, kako se ispostavilo, umešan i sam dvor.

wikipedia.org
Železnička stanica u Beogradu
wikipedia.org

Beogradska železnička stanica podignuta je 1884. prema projektu bečkog arhitekte Fon Šlihta. Posao i koncesija za železnicu povereni su francuskoj akcionarskoj firmi Generalna unija, koja je preko bečke Lender banke obezbedila Srbiji zajam od 71 milion franaka.

Taj novac je dobila na ime vrednosti izvedenih radova, a da bi dobila i pravo da ih izvodi, njen predsednik Bontu podmićivao je srpske ministre i poslanike. Srpska javnost se digla na noge.

Bontuova afera dobro je uzdrmala tek osnovanu kraljevinu. Poslednjih dana skupštinskog glasanja žandarmi su jedva održavali red na beogradskim ulicama. Na navaljivanje kralja Milana Obrenovića i uz naklonost vladajuće naprednjačke stranke ugovor sa generalnom unijom prošao je u Skupštini. Šuškalo se da je sam kralj na ruke primio mito od milion franaka.

Afera je zataškana, a 20. avgusta 1884. godine Beograd je svečano povezan sa Evropom železničkim mostom preko Save, prvim stalnim mostom u gradu. Podiglo ga je francusko preduzeće Frives iz Lila. Istog dana voz je nastavio ka Nišu prugom dugačkom 243 kilometara, a redovni saobraćaj počeo je 3. septembra.

Dve godine kasnije, pruga je nastavljena do Leskovca, potom do Vranja. Već 1888. uspostavljena je preko Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada železnička veza sa Bugarskom, a zatim je u unutrašnjosti zemlje izgrađeno još nekoliko pruga.

Povećavanje trgovine sa Vlaškom, Moldavijom i Austrijom nametnuli su potrebu da se i Dunav koristi kao put. Ovom velikom evropskom rekom se skoro preko cele godine, osim u vreme najljuće zime, kretalo nekoliko stotina lađarica, solarica, drvarica. Srpski trgovci imali su tridesetak lađarica, a sam Kapetan Miša Anastasijević čak 74.

I knez akcionar

Sredinom 1860. osnovano je Srpsko-francusko brodarsko društvo, a oko 200 akcija kupio je knez Mihailo Obrenović. Društvo je sa dva savremena broda otpočelo trgovinu Dunavom. Uskoro su kupljena još četiri, ali nikada nisu stigla u Beograd. Potonula su kod Burgasa pod sumnjivim okolnostima. Francuzi su prodali Brodarsko društvo Englezima koji, međutim, nisu žurili da unesu kapital, pa im je u tom oklevanju istekla koncesija. Srpska vlada je u međuvremenu 1862. sama kupila u Rusiji polovni brod Deligrad i osam šlepova. Prepravljen i doteran, Deligrad je prevozio putnike čitavih pola veka.


 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ko je gospodin
RIZNICA Ukleti igrači
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online