Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 17.05.2016.
14:59
Vestionline A

Prva učiteljska škola

Još u tursko vreme somborski Srbi, trgovci i zanatlije, imali su malu crkvu.

commons.wikimedia.org/Sti2

Obnovili su je prvih decenija 18. veka, a 1744. počeli su da uz staru crkvicu podižu novi, veliki toranj sa tri kubeta i satom.

Čudio se tadašnji vladika bački Visarion Pavlović: svi ljudi zidaju prvo kuću, pa tek onda ognjište, a Somborci uradiše obrnuto.

Pošto su od Beča za svoj grad izborili status slobodnog kraljevskog grada, zaželeli su somborski pravoslavci da imaju i crkvu dostojnu ove teško stečene povlastice, pa su, kažu hronike, "bez svake pomoći, državne i tuđinske" svesrdnim prilozima i imućnih i siromašnijih Srba započeli 1759. gradnju u čast Svetog velikomučenika Georgija.

Prva liturgija služena je o Vavedenju dve godine kasnije, kada je u oltar postavljena mermerna časna trpeza. Iz tog doba sačuvana je i slika nove crkve, rađena u akvarelu. Somborci su se postarali da njihov hram tokom 1771. oslikaju najbolji tadašnji srpski ikonopisci Teodor Kračun, Jovan Isajlović i somborski majstor Lazar Serdanović. Iste godine potpisan je i ugovor sa novosadskim "bildhauerom" Arsenijem Markovićem da za 4.000 forinti izradi ram ikonostasa, stolove i svu unutrašnju drvenariju. Dve decenije kasnije kupljena su zvona i podignut toranj, pa je Svetođurđevska crkva dobila današnji izgled.

Srpska crkvena opština je 1865. obnovila unutrašnjost. Zamenjen je stari ikonostas novim, a ikonopisao ga je poznati slikar Pavle Simić, autor čuvene "Majske skupštine u Sremskim Karlovcima". U ovoj somborskoj crkvi sahranjen je grof Jovan Janko Branković, veliki kapetan graničarske milicije iz prve polovine 18. veka. Kada je prilikom kanonske posete somborskom protoprezviteratu u aprilu 1805. iznenada preminuo vladika bački Jovan Jovanović, i njemu je Svetođurđevska crkva postala večna kuća.

U porti je još u 18. veku podignuta prizemna trščara za školu. U njoj je Avram Mrazović pokrenuo svoju "Normu", prvi tečaj za obrazovanje srpskih učitelja. Kasnije se razvila čuvena Preparandija, za nastavu muških odeljenja Srpske učiteljske škole u Somboru. Somborska crkvena opština ovde je podigla 1863. novo zdanje u crkvenoj porti. Danas je u njemu sedište Srpske pravoslavne opštine somborske. U poslednje dve decenije obe zgrade, i crkve i crkvene opštine, obnovljene su iz temelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online