Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 23.06.2016.
15:00
Vesti A

Cenzura na Balkanu (1): Čerupanje novina

Bojali su ga se, ali su mu i podvaljivali. Ratovali su s njim, trpeli poraze, ali zadavali i pokoji udarac. A on je uvek uredno dolazio na posao, navlačio satenske rukave, vadio iz fioke makaze i crvenu olovku, simbole svoje strašne moći, oštrio ih, i olovku i makaze, i čitavog života mirisao na štamparsku boju, iako nije bio ni novinar ni tipograf. Na njegov sto su stizali otisci svih mogućih listova, još lepljivi od novinske farbe. Imao je i ime: cenzor.

A. Čukić
Kada su makaze i crvena olovka bile državna ustanova

Dogodilo se, recimo, da je 13. januara 1939. godine "Politika" donela na prvoj strani izveštaj o poseti Čemberlena i Halifaksa italijanskoj prestonici. Događaj od prvorazrednog značaja, nastavak minhenske politike, možda ipak neće biti rata...

Druga smena tužioca

Cenzor je zapravo radio kao "druga smena" državnog tužioca. Taj nije ništa brisao ni sekao, on je jednostavno zabranjivao izlazak novine. Njemu je stizao primerak kompletnog lista, kad je već čitav tiraž bio odštampan i kad se ništa nije moglo menjati.

I dogodilo se da je istog dana u Cirihu otkrivena spomen-ploča na kući u kojoj je kao student stanovao Nikola Pašić. Na nesreću, tom otkrivanju je prisustvovao i predsednik Vlade Milan Stojadinović, koji se vraćao sa odmora, pa svratio. A "Politika" se grdno ogrešila, jer je vest iz Ciriha i predsednika Vlade stavila na treću stranu, nije umela da oceni značaj događaja.

Tužilac im je diskretno skrenuo pažnju: "Stavite na prvu stranu, da ne bude posle..." Poslušali su ga. Konferencija u Rimu dobila je prva tri stupca, a Stojadinović ostala dva. Tako je to ponovo upućeno tužiocu. A on se zainatio: "Celu prvu stranu za događaj u Cirihu, ili zabranjujem!" Štampali su i treće izdanje, ona prva dva cela bacili, i tek je onda stvar legla. Revnosnijim cenzorima su ponekad bili sumnjivi čak i brojevi redakcijskih telefona, ali nije zabeleženo da li su i njih precrtavali.

Slično se događalo i u Zagrebu. Kada se kod uličnih prodavaca pojavio broj lista "Seljački dom" od 18. februara 1937. godine, izgledao je strašno i besmisleno u isto vreme. List je imao osam strana, na svakoj po četiri stupca. Na prvoj je ostala samo jedna pesmica u kojoj se veliča hrvatski vođa iz Kupinca, dr Vlatko Maček. Na drugoj tri i po stupca beline, na trećoj isto toliko, na četvrtoj dva i po stupca teksta, peta potpuno čista, na šestoj više od polovine belo, a onda idu poslednje dve strane pune oglasa.

Zašto je tako očerupan list uopšte pušten na ulice i ko je bio toliko neuračunljiv da ga kupi? Bila je to redakcijska osveta zagrebačkom cenzoru. U listu se nije imalo šta pročitati, a opet - i te kako se imalo! Beline su jasnije od ikakvog teksta kazivale kakvo je stanje u zemlji, nagonile su na smeh, inspirisale zajedljive pošalice. Mnogi su smatrali da je vredelo žrtvovati jedan dinar, pa je tiraž rasprodat! Kao uspomena na istoriju.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Srpski razvod
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online