Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 30.06.2016.
15:00
Vesti A

Zaboravljene legende: Sveti Sava lekar

Sveti Sava je voleo da se preoblači u prosjačko odelo i da tako zalazi po narodu, da iskuša ljude kakvi su.

commons.wikimedia.org
Sveti Sava

Tako dođe drugom prosjaku, koji tek nije imao nigde ništa, nego je bio sav u živoj rani, gde su se i crvi bili zakotili. Kad ga Sveti Sava zamoli da mu nešto udeli, prosjak mu reče: "Ja ti nemam ništa dati do ovih crva", pa se maši rukom i dade Savi punu šaku crva, jer je znao da ne valja prosjaka odbiti. Sveti Sava primi crve, koji se u njegovoj ruci pretvoriše u žute dukate. On ih vrati bolesnome prosjaku i spase ga muke i nevolje.

Putovao je Sveti Sava po zemlji kao nepoznati namernik. Tako jednom svrati u jednu kuću da prenoći. Domaćin ga lepo primi. U kući je imao samo ženu, koja je bila veoma zla. Ona nije bila kod kuće kad je njen muž primio Svetog Savu na konak, nego je došla kasnije i počela da viče na muža, što je primio neznanog putnika. Kad je muž od nje tražio večeru za gosta, ona reče: "Kamen mu za večeru."

Muž posle dužeg preturanja nađe samo jedno jaje, koje u vrućem pepelu ispeče i pruži gostu. Posle tako malene večere, muž zatraži od žene postelju za gosta, našto mu ona naprasito odgovori: "Kamen mu postelja."

Kad je muž molio, da mu da bar jastuk pod glavu, ona mu odgovori: "Kamen mu pod glavu."

Gostoljubivi domaćin zamoli gosta da se ne ljuti što ne može da ga ugosti kako bi trebalo.

Posle večere Sveti Sava legne na kamene ploče pored vatre i stavi kamen pod glavu. Za ljubav gosta, i domaćin legne do njega, a žena se sama ispruži na postelju malo dalje od njih.

U neko doba noći ženi se razvije pupak, pa da umre od bolova. Tada joj se otvore oči i ona u putniku pozna Svetog Savu. Nije mogla više da podnese muke i bolove, pa poče moliti Svetog Savu da se smiluje na dobrotu i gostoljublje njenog muža i da je isceli. Sveti Sava se smiluje i ona ozdravi.

I danas, kad se kome razvije pupak, onda neka starija žena metne srednji prst desne ruke na pupak bolesnika, malo pritisne i počne polako da obilazi bolesnika, da zavija pupak, pri čemu izgovara ove reči kao neku molitvu: "Sveti Savo, zavi pupak! Ne porad zle žene, nego pored dobra čoveka. Kamena večera, kamena postelja, kamen pod glavu!" To se tri puta ponovi, a pre toga postavi se jaje u vatru da se ispeče i da se bolesniku da ga pojede. Narod veruje da posle toga bolesniku mora biti lakše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online