Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 16.08.2016.
14:09
Vestionline A

Manastir Hilandar (8): Igumani kao diplomate

Bogati arhiv manastira Hilandara omogućava da se sa mnogim pojedinostima oživi istorija ovog srpskog manastira, a naročito njegov rast u duhovnom, ekonomskom i političkom značaju. Hilandar je bio pravo središte duhovnog života srednjovekovne Srbije, a uz to i važan posrednik i predstavnik u odnosima između Srbije i Vizantije. Bez njegove uloge ne može se zamisliti usvajanje vizantijske civilizacije i antičkog nasleđa u srednjovekovnoj Srbiji.

sr.wikipedia.org/Zeljkokiss
Manastir Hilandar

Sva elita srpske crkve, književnosti i teologije prošla je kroz Hilandar. Pred Vizantijom, Hilandar je bio trajno i neotuđivo svedočanstvo srpske legitimnosti, priznato i utvrđeno carskim zlatopečatnim dokumentima. Sa statusom vizantijske "carske Lavre", Hilandar je, slobodan i bogat, bio najbolje diplomatsko predstavništvo Srbije u Vizantiji.

U najosetljivijim pitanjima rata i mira, u složenom građenju međudržavnih sporazuma, kao i u drugim pitanjima odnosa Vizantije i Srbije, Hilandarci su od 12. do 14. veka bili sa obe strane pozivani da budu tumači srpske politike. Tu se posebno ističu hilandarski igumani, koji su, iako samostalni, ipak bili birani uz prethodnu saglasnost srpskih vladara.

Prvi hilandarski iguman u 12. veku bio je Metodije. Njega je postavio sam Simeon, bivši veliki župan Stefan Nemanja, a Sava je s njim obnovio i dovršio manastir.

Knjige i ljudi

Vraćajući se u Srbiju, preko Hilandara, prvi srpski arhiepiskop Sava poneo je sa sobom ne samo knjige na kojima će graditi novu crkvenu i državnu organizaciju, poznate pod imenom "Krmčija", nego je poveo i ljude koje će postaviti za episkope i s njima tu organizaciju sprovesti u život. Među njima je bio i iguman Metodije, koji će postati episkop raški.

On je bio savremenik i aktivni učesnik onih Savinih poduhvata koji su značili ne samo osnivanje srpskog duhovnog središta u Svetoj Gori nego i srpske srednjovekovne crkve i državnosti.

Sava je 1206, na poziv svog brata Stefana, preneo mošti njihovog oca, Svetog Simeona, u Srbiju i tamo ostao kao arhimandrit Studeničke lavre.

Ali, 1217. vraća se u Svetu Goru i započinje misiju čiji je cilj dobijanje nezavisne arhiepiskopije. To je i postigao dve godine kasnije, u Nikeji. Sveti Sava je posetio Hilandar samo još jednom, na povratku sa prvog hodočašća u Svetu zemlju, 1230.g. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online